De ontdekking van elf nieuwe fossielen van een herbivoor die 80 miljoen jaar geleden leefde: we hebben ontdekt waar dinosaurussen in Italië leefden
Dankzij fossielen en overblijfselen weten we veel over dinosaurussen. We kennen hun dieet, sommige soorten, hun evolutie. Andere dingen blijven onduidelijk, zoals waarom ze uitgestorven zijn: vulkanen of asteroïden? Er zijn veel theorieën die elkaar weerleggen.
Er zijn gebieden in de wereld waar het heel gewoon is om goed bewaarde fossielen te vinden van de meest uiteenlopende soorten dinosaurussen, deels omdat nu vaststaat dat dinosaurussen sociale dieren waren, die in roedels leefden. Tot voor kort.
De ontdekking van de wetenschappers
In Italië zijn dinosaurusvondsten altijd individueel geweest: we hebben nooit een specifieke plaats gehad die rijk was aan overblijfselen of fossielen, zoals in de Verenigde Staten of op het Afrikaanse continent.
Recentelijk heeft een internationaal team van paleontologen, onder leiding van de Italiaan Federico Fanti van de Universiteit van Bologna, in het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports een ontdekking gepubliceerd die alles wat we weten over Italiaanse dinosaurussen verandert.
Het team ontdekte tussen zeven en elf nieuwe fossielen in de buurt van Triëst, in de Villaggio del Pescatore. Een van deze fossielen is trouwens nog vrijwel intact. Het gaat om Tethyshadros insularis, een planteneter die 80 miljoen jaar geleden leefde en tot 5 meter lang kon worden, met een snavel die leek op die van een eend.
Het eerste exemplaar werd 30 jaar geleden geïdentificeerd en kreeg de bijnaam Antonio. Zelfs toen was het een compleet fossiel, maar weer een enkel exemplaar. En het was niet het enige intacte fossiel dat in Italië werd gevonden: onlangs was er in Sannio Ciro, een exemplaar van Scipionyx samniticus.
Het gebied waar de resten werden gevonden
De eerste aan dinosauriërs gerelateerde archeologische vindplaats in Italië ligt dus in de buurt van Triëst. Het is een voormalige kalksteengroeve. Van de nieuw gevonden resten zijn er zeven zeker fossiel, terwijl over de laatste vier nog enige twijfel bestaat. Het complete exemplaar, de broer van Antonio, heeft een Italiaanse naam: Bruno.
De wetenschappers hebben Antonio en Bruno ook met elkaar vergeleken en zijn tot de ontdekking gekomen dat de eerstgenoemde geen dwergsoort is die typisch is voor eilanden, zoals werd gedacht, maar een jong exemplaar.