Zoom update naar versie 5.0: wat is er nieuw en hoe te downloaden

Zoom heeft de release van Zoom 5.0 aangekondigd, de nieuwe versie van zijn videobellen-app die veel nieuwe functies met zich meebrengt, vooral op het gebied van privacy

De hausse aan downloads en installaties vooraf, de problemen en het spervuur van kritiek erna, een nieuwe app om de boel nu eens op stelten te zetten. Er is veel gebeurd in de afgelopen veertig dagen in San Jose, Californië, de thuisbasis van Zoom Video Communications, de ontwikkelaar van de nu beroemde videoconferentie-app Zoom.

Dezelfde Zoom die, vóór de quarantaine, bijna niemand kende en die nu door 200 miljoen mensen over de hele wereld wordt gebruikt. Dezelfde Zoom waarvoor de term “Zoombing” werd bedacht, d.w.z. het binnendringen in videoconferenties van anderen om hen te storen en vulgaire uitspraken te doen. Dezelfde Zoom die “per ongeluk” de gegevens van zijn gebruikers via Chinese servers heeft doorgegeven (en als een gegeven via een server in China passeert, kan de Chinese regering er haar zinnen op zetten). Nu komt de update naar Zoom 5.0 en volgens de ontwikkelaar verandert er van alles: meer controles voor privacy, tegen zoombombing en vooral een encryptie die eindelijk de gegevens van 200 miljoen gebruikers kan beschermen.

Zoom 5.0: wat is er veranderd

De belangrijkste nieuwe functie die met versie 5.0 van de Zoom-app is geïntroduceerd, is AES-256 GCM-encryptie, die eindelijk in staat is gebruikersgegevens te beschermen door zowel de verbinding als de verbinding te versleutelen met cryptografische sleutels die echt complex zijn om te ontcijferen. De invoering van deze encryptienorm zal geleidelijk gebeuren, tegen 30 mei. Control Data Routing is ook op komst, d.w.z. de mogelijkheid voor de beheerder van de vergadering om te beslissen van welke servers de gegevensstroom zal passeren. Alle veiligheidsinstellingen zullen toegankelijk zijn door op één enkel icoon te klikken. Het gebruik van een sterk wachtwoord wordt dan verplicht voor bijna alle vergaderingen, vooral die welke in de cloud worden opgenomen.

Zoom 5.0: functies tegen zoombombing

Om het fenomeen zoombing tegen te gaan, stelt Zoom 5.0 het verplicht dat iedereen die de vergadering van iemand anders binnengaat, door een wachtkamer gaat. Admins, aan de andere kant, kunnen een account rapporteren als het zich intimiderend gedraagt. Het rapport zal worden gescreend door een intern Zoom-team, dat zo ver kan gaan als het verbannen van het account van de pester.

Zoom 5.0: hoe en waar te downloaden

Zoom 5.0 is er nog niet: het is alleen aangekondigd, maar nog niet vrijgegeven voor het publiek. Zodra het beschikbaar is, kan het worden gedownload van https://zoom.us/download (of van de Google- en Apple-winkels voor mobiele apps). Op dit moment is de laatste versie van Zoom 4.6.12, die nog niet alle beschreven nieuwe functies heeft.