Telegram wordt nog beter: wat is er nieuw in versie 8.2

Media en groepen richten de aandacht van Telegram’s updates, die, slechts enkele dagen voor het begin van november, enkele niet te missen nieuwe functies lanceert

Met de maand november komt een nieuwe ronde updates voor Telegram. De instant messaging applicatie, die het leven begon als een alternatief voor WhatsApp maar nu is uitgegroeid tot een veel complexer en krachtiger communicatie-instrument, heeft een aantal handige functies geïntroduceerd die de gebruikerservaring bij het gebruik ervan sterk zullen verbeteren, waarbij een aantal routinematige handelingen binnen chats worden vereenvoudigd en interessante tools voor het beheer van groepen en kanalen worden geïmplementeerd: hier is waar het allemaal om draait.

Telegram updates zijn nu een zekerheid, stappen vooruit waarmee het ontwikkelingsteam de aanwezigheid van gebruikers op het platform onder leiding van Pavel Durov steeds aangenamer en functioneler wil maken. Terwijl de laatste update vooral gericht was op visuele functies, met thema’s en emoji op de voorgrond, is de focus deze keer verschoven naar het beheer van gedeelde media en de toegang voor nieuwe leden tot groepen en kanalen, wat al eerder onderwerp van discussie was geweest door de introductie van reclame. Daarnaast zijn er nog andere nuttige elementen die de mogelijkheden voor het aanpassen van de interface uitbreiden: veel nieuwe functies om te ontdekken.

Telegram 8.2, de belangrijkste nieuwe functies tussen media, groepen en kanalen

Een van de belangrijkste nieuwe functies in versie 8.2 van Telegram betreft het raadplegen van gedeelde media. Voor elke chat is er, door op de titel bovenaan het scherm te tikken en naar beneden te scrollen, een datumbalk waarmee u snel door afbeeldingen, foto’s en video’s kunt scrollen. De knijpbeweging met duim en wijsvinger kan ook worden gebruikt om in en uit te zoomen, waarbij het aantal beschikbare miniaturen op elke rij wordt vergroot of verkleind.

Tik op de datumbalk of het pictogram met de drie puntjes in de rechterbovenhoek van het profiel van de persoon met wie u aan het chatten bent om over te schakelen naar de agenda-interface. Door op de specifieke datum te klikken, gaat u direct naar de afbeeldingen voor die dag.

Een andere nieuwe functie is die van de toegangsverzoeken voor groepen en kanalen, die nu kunnen worden ingesteld om te worden goedgekeurd door beheerders. Bij het openen van de uitnodiging moet de gebruiker een aanvraag sturen, terwijl aan de andere kant van het scherm de admins de bio en de publieke foto’s van de aanvrager kunnen zien alvorens al dan niet akkoord te gaan.

Telegrammen, thema’s en reistijden

Er zijn ook thema’s voor afzonderlijke chats toegevoegd, met nog eens acht voorstellen met dag- en nachtmodi, geanimeerde achtergronden en vervaagde berichtbubbels. Ze zijn al beschikbaar voor iOS en zullen binnenkort ook op Android verschijnen. Een ander detail, momenteel alleen voor Apple, is de reistijd voor gedeelde locaties: als je je locatie of bestemming laat zien in het menu met bijlagen, toont een gedetailleerde kaart de tijd die het kost om er te voet, per auto of met het openbaar vervoer te komen, zowel statisch als in real time.

Ook voor Apple, althans voorlopig, is de transformatie van tekst in een bijschrift bij het bijvoegen en verzenden van media; het ontwerp voor de instellingen is ook veranderd, in overeenstemming met de iOS 15-stijl. Last but not least zijn er de zes nieuwe interactieve emoji, waaronder duimen omlaag, spookje of lachen met tranen, die na verzending het schermvullende effect in gang kunnen zetten.