Tips om Zoom optimaal te gebruiken

Zoom Meetings is een van de meest gebruikte platforms voor videoconferenties, videogesprekken en webinars. Hier zijn enkele tips over hoe u het platform het beste kunt gebruiken

Zoom Cloud Meetings is een van de meest gebruikte platforms voor zakelijke videoconferenties of eenvoudige videogesprekken tussen vrienden. Er is de laatste tijd veel gebruik van gemaakt, vooral door werknemers die in de slimme werkomgeving werken. Vergaderingen organiseren via het Zoom-platform is echt heel eenvoudig, en het programma kan gratis worden gedownload voor elk apparaat: computers, smartphones en tablets.

Het is een oplossing die zich aan verschillende behoeften aanpast en daarom zowel in academische als in zakelijke omgevingen nuttig kan zijn. Zoom Meetings kunnen voor tal van doeleinden worden gebruikt, maar wat zijn de manieren om er het maximum uit te halen? Van het aanpassen van de achtergrond tot het opnemen van een gesprek: hier volgen enkele tips om Zoom effectiever te gebruiken.

Hoe de Zoom-achtergrond aan te passen

Zoom Clud Meetings is een flexibel platform dat zich aan veel verschillende behoeften aanpast. Er zijn echter enkele functies die bijzonder nuttig kunnen zijn voor verschillende soorten gebruikers.

De eerste is bedoeld voor iedereen die een online les of videoconferentie wil beginnen zonder de echte omgeving waarin hij of zij werkt te laten zien: het huis is vaak rommelig, of mensen werken in de kamer van hun kinderen, omringd door spelletjes, kleuren, tekeningen en allerlei voorwerpen, die men beter kan verbergen.

Met Zoom is het mogelijk de achtergrond aan te passen door een panorama, een kleur of een andere afbeelding in te voegen. Hoe doe je dit?

In de eerste plaats moet je de software voor Mac of PC gebruiken. Zodra u het programma hebt gestart, moet u op het hoofdscherm naar Instellingen gaan door rechtsboven op het tandwielpictogram te klikken. Door het item Virtuele achtergrond te selecteren krijgt u toegang tot alle beschikbare achtergronden, maar u kunt ook een eigen afbeelding toevoegen door te klikken op Afbeelding toevoegen. Eenmaal geselecteerd, verschijnt het automatisch rond de menselijke figuur, ter vervanging van de echte achtergrond. Om deze functie te gebruiken, hebt u natuurlijk een compatibel systeem en een actieve webcam nodig.

Een webinar of videoconferentie opnemen

Hoe vaak moet u een voordracht of een woord dat u tijdens een vergadering hebt gezegd, beluisteren? Met Zoom kunt u alle soorten gesprekken opnemen. Deze functie is beschikbaar met het betaalde Premium-plan, en stelt u ook in staat om de inhoud van de vergadering eenvoudig te transcriberen.

Om deze functie te gebruiken, moet u naar het programma gaan en klikken op Opnames > Cloud Recordings. In dit scherm schakelt u Audio Transcript in en slaat u uw wijzigingen op. Telkens wanneer u een video-conferentie start, klikt u op Opnemen > Opnemen naar die Cloud. Aan het eind van de vergadering krijgt u een e-mail waarin staat dat de opname en eventuele transcripties kunnen worden gebruikt.

Het scherm delen met Zoom Meetings

Een andere functie die in veel situaties nuttig kan zijn, is scherm delen. Het kan worden gebruikt om een PowerPoint-presentatie te tonen tijdens een zakelijke vergadering, of een reeks grafieken aan een klant, of om voorbeelden en oefeningen te tonen tijdens een online les.

Om de functie te gebruiken, gaat u naar Instellingen en klikt u op Scherm delen. Schakel vervolgens volledig scherm in wanneer een deelnemer het zijne deelt, zodat delen van het scherm niet worden afgesneden. U kunt het videoscherm ook in twee delen splitsen, zodat u zowel de spreker als het scherm waarop hij werkt kunt laten zien. In dit geval moet u de zij-aan-zij-modus inschakelen.

Een virtuele wachtkamer of pauzeruimte maken

Hoewel u thuis bent, komt het voor dat de spreker of professor een beetje te laat is voor de afgesproken vergadertijd. In dit geval is het mogelijk om een echte virtuele wachtkamer te creëren waarin mensen op de kalender kunnen wachten op het begin van de les of vergadering.

Als u daarentegen aan een groot project werkt en uw medewerkers in kleine groepen moet verdelen, kan Zoom ook breakout rooms creëren, d.w.z. kleine virtuele ruimten waarin u kunt discussiëren en spreken zonder dat de andere deelnemers u horen of zien. Het is mogelijk de werksessies zo te organiseren dat de nadruk op een bepaald aspect van de activiteit komt te liggen en misschien aan het eind de Zoom in een gemeenschappelijke ruimte te bespreken.