APK-bestanden: wat ze zijn, waar ze voor dienen en hoe ze te verwijderen

Appk-bestanden zijn nuttig voor bezitters van Android-smartphones en -tablets omdat ze de installatie van bepaalde applicaties en de aanpassing van het apparaat mogelijk maken

Heeft u een Android-apparaat? Nou, dan moet je echt weten wat APK bestanden zijn. Die heb je nodig als je apps wilt downloaden of je toestel wilt aanpassen. In deze gids helpen we u begrijpen wat APK-bestanden zijn, hoe ze nuttig zijn, hoe ze te installeren, wanneer ze te verwijderen, en alles wat je nodig hebt om het meeste uit uw Android-apparaat te krijgen.

Wat zijn APK-bestanden en waarom ze te installeren

Laten we eerst eens kijken naar wat we bedoelen met APK. Het is het bestandsformaat dat door het Android-besturingssysteem wordt gebruikt voor het distribueren en installeren van mobiele apps. U zult dus zien dat de bestanden de extensie .apk zullen hebben.

De APK-bestanden worden vaak vroegtijdig vrijgegeven door Android en stellen u in staat om alle nieuwe functies te bekijken die u anders misschien niet zou kunnen gebruiken. App-updates kunnen er erg lang over doen om automatisch draadloos aan te komen. Door de nieuwste APK van je favoriete apps te krijgen, kun je het sneller doen. Als u geen toegang hebt tot de Google Play Store van uw Android-apparaat, kunnen APK-bestanden de enige manier zijn om apps op uw apparaat te installeren.

Hoe installeert u APK-bestanden op pc

Het is gemakkelijk om APK-bestanden op internet te vinden, dus wees voorzichtig en kies alleen sites die u vertrouwt.Sommige APK-bestanden kunnen schadelijke software bevatten die de beveiliging van je smartphone in gevaar kan brengen. Wees daarom voorzichtig met het downloaden of installeren van apps van buiten de Play Store.

Als je eenmaal het gewenste APK-bestand hebt gevonden, download je dit naar je pc. Maar voordat u het installeert, moet u ervoor zorgen dat uw apparaat apps mag installeren van bronnen buiten de Play Store. Ga hiervoor naar Android Instellingen en selecteer het tandwielpictogram in de lijst met apps die op uw toestel zijn geïnstalleerd. Selecteer vervolgens Beveiliging in het menu dat verschijnt. Scroll vervolgens naar beneden, activeer het vinkje naast de optie Onbekende bronnen en druk op de OK-knop om de wijziging op te slaan en je smartphone toe te staan apps te installeren die niet uit de Google Play Store komen.

Hoed je ervoor dat Android 8 Oreo zich een beetje anders gedraagt.In plaats van generiek te controleren of u een app van een onbekende bron installeert, wordt u gevraagd of u de browser of bestandsbeheerder toestemming wilt geven om APK’s te installeren wanneer u de app voor het eerst installeert.

Nu moet u om APK-bestanden op uw pc te installeren de map Download openen waarin u de APK-bestanden hebt gedownload, ze een voor een selecteren en de wizard volgen om de apps te installeren door achtereenvolgens op de knoppen Volgende, Installeren en Voltooien te drukken. Dat is het

Als je de link naar de downloadmap niet kunt vinden in het app-menu op je smartphone (of tablet), kun je de gratis ES File Manager installeren en deze gebruiken om naar de downloadmap op je apparaat te navigeren. Om dit te doen, start u de app, klikt u op het hamburgerpictogram linksboven in het scherm en selecteert u het pictogram Downloads in de balk aan de zijkant.

Klik vervolgens op het pictogram voor het gewenste APK-bestand, druk op de knop Installeren en voltooi het proces door op de knoppen Volgende, Installeren en Voltooien te drukken, waarna de installatie is voltooid.

Hoe installeer je een APK vanaf je Android-toestel

Je kunt APK-bestanden ook vanuit de browser op je Android-smartphone of -tablet installeren. Open de browser, zoek het APK-bestand dat je wilt downloaden en tik erop. U zou het bestand nu moeten zien terwijl het wordt gedownload in de bovenste balk van uw apparaat. Eenmaal gedownload, open Download, tik op het APK-bestand en tik op Ja wanneer daarom wordt gevraagd. De app zal beginnen met het installeren ervan op uw apparaat.

Wanneer kan ik APK-bestanden verwijderen

U kunt APK-bestanden van uw Android-smartphone verwijderen wanneer u ze niet langer nodig hebt. Hierdoor kunt u ruimte vrijmaken op uw apparaat. Om dit te doen, kunt u speciale apps gebruiken waarmee u het geheugen van uw apparaat kunt vrijmaken van APK-bestanden.