6 alternatieven voor Skype, gratis

Of het nu gaat om een videogesprek of een VoIP-gesprek, Skype is een van de eerste namen die in je opkomen. De software van Microsoft is echter niet de enige

Voor de overname door Microsoft in 2011 had Skype een grote schare fans over de hele wereld. Het is niet moeilijk voor te stellen waarom: met één programma, beschikbaar voor Windows, macOS, Linux, Android en iOS, kun je gratis chatten en videogesprekken voeren.

Dankzij de integratie met Microsoft-diensten is het aantal Skype-gebruikers sterk gestegen, tot meer dan 300 miljoen unieke maandelijkse gebruikers (officiële cijfers voor Q1 2016). Dit betekent echter niet dat de software van Microsoft de enige is die beschikbaar is als het gaat om het voeren van een video- of VoIP-gesprek. Er zijn tientallen gratis alternatieven voor Skype, elk met zijn eigen kenmerken en functionaliteit. Kortom, als Skype niet werkt of als u niet tevreden bent met Microsofts VoIP-platform, kunt u gemakkelijk kiezen voor een van zijn “andere tweelingen”.

Google Hangouts

Bijna de bekendste en meest gebruikte VoIP- en videobeldienst na Skype, biedt Google Hangouts zijn gebruikers alle belangrijke functies die ook aanwezig zijn in de Microsoft-dienst. Het is beschikbaar als webplatform, als iOS- en Android-app en als Chrome-app, integreert perfect met andere Big G-webdiensten en laat u toe automatisch contacten te importeren uit uw Gmail-adresboek of Android-smartphone. U kunt ook een uitnodiging sturen via e-mail of telefoonnummer om deel te nemen aan het VoIP-gesprek. Bij videogesprekken kun je maximaal 10 contacten tegelijk toevoegen – niet veel, maar toch genoeg voor zakelijke bijeenkomsten.

Viber

Een van de meest gebruikte messaging-apps, Viber, heeft meer dan 800 miljoen unieke maandelijkse gebruikers (iets minder dan WhatsApp en Facebook Messenger en bijna drie keer zo veel als Skype). Het begon als een app voor videogesprekken en werd al snel een van de meest levensvatbare alternatieven voor het gratis Skype: je kunt er tekstberichten mee versturen (met stickers en emoji, natuurlijk), VoIP-gesprekken voeren en videogesprekken (maar geen groepsgesprekken) voeren, en dat alles zonder te betalen. Tenzij je je wilt abonneren op Viber Out, waarmee je goedkoop kunt bellen naar vaste en mobiele nummers.

Beschikbaar op zowel computers (Windows en macOS) als smartphones (je kunt apps downloaden voor Android en iOS), kun je met Viber ook groepschats opzetten met maximaal 250 gebruikers met wie je foto’s, audio en video kunt delen.

WhatsApp

Voor een berichtenplatform dat kan rekenen op meer dan 1 miljard maandelijks actieve gebruikers, is geen grote introductie nodig. WhatsApp kan niet alleen worden gebruikt om berichten en audioberichten te versturen, maar ook om te bellen en te videobellen. U hoeft alleen maar het gesprek aan te gaan en op het telefoonhoorn- of videocamerapictogram te klikken: binnen een paar seconden kunt u vrijuit met uw vrienden praten. Het is echter de moeite waard om op te merken dat gesprekken en videogesprekken alleen beschikbaar zijn via de app: met WhatsApp Web kun je niet live praten met je vrienden.

Talky

In tegenstelling tot de andere gratis alternatieven voor Skype, werkt Talky alleen vanuit een webbrowser. Afgezien van deze (kleine) beperking lijkt Talky speciaal te zijn gemaakt voor zakelijke videoconferenties: maximaal 15 personen kunnen deelnemen aan elk videogesprek, terwijl de beheerder die de “kamer” creëert een URL naar keuze kan kiezen om later met de andere deelnemers te delen. De beheerder die de ‘kamer’ aanmaakt, kan een URL naar keuze kiezen om later met de andere deelnemers te delen. Bovendien kan de toegang tot de kamers met een wachtwoord worden beveiligd voor het geval iemand erin slaagt het exacte adres van hun videogesprek te raden.

ooVoo

Beschikbaar op Amazon Fire, Android-smartphones en -tablets, iPhone en iPad, Windows en macOS, ooVoo is een communicatieplatform dat groepsvideobellen tot zijn beste wapen maakt. Van de alternatieven voor Skype is ooVoo degene die “meer ruimte” biedt: één conferentie kan tot 12 mensen tegelijk aan. Andere opmerkelijke functies zijn de mogelijkheid om tijdens een videogesprek YouTube-video’s te bekijken met vrienden (zelfs in een groep), berichten op te nemen die via sociale netwerken worden ‘afgeleverd’ en je videogesprekken op te nemen zodat je ze kunt terugkijken wanneer je maar wilt.

Facebook Messenger

Potentieel zou dit het meest valide alternatief voor Skype kunnen zijn (althans wat het aantal gebruikers betreft), maar er zijn er nog maar weinig die het vanuit dit oogpunt zien. Facebook Messenger biedt gebruikers (die niet noodzakelijk geregistreerd hoeven te zijn bij het sociale netwerk, aangezien de chat ook zonder profiel kan worden gebruikt) geavanceerde hulpmiddelen en functies voor chatten, spraakoproepen en videogesprekken (zowel individueel als in groep). Het enige wat je hoeft te doen is een van de gesprekken binnengaan (via app, Facebook of Messenger.com, het maakt niet uit), een van de reeds actieve gesprekken binnengaan (of een nieuw gesprek beginnen) en het gesprek of videogesprek beginnen. In het geval van een groepsgesprek kunt u met het berichtenplatform dat aan Facebook is gekoppeld, kiezen of u iedereen wilt uitnodigen of slechts enkele gebruikers.