Extra business voor printerresellers

Met een cloud-gebaseerde oplossing voor labelbeheer kunnen resellers uit de printerbusiness bedrijven helpen labelprocessen te digitaliseren en hun dienstenpakket uit te breiden.

De Corona-pandemie stelt veel resellers voor uitdagingen, omdat beurzen, conferenties en roadshows waar ze voorheen met hun klanten konden praten en contacten konden leggen met nieuwe prospects, zijn afgelast. Bezoeken van klanten of productdemonstraties ter plaatse zijn momenteel ook vaak slechts in beperkte mate mogelijk wegens strikte afstands- en hygiënevoorschriften. Hetzelfde geldt vaak voor ondersteunende diensten die rechtstreeks bij de klant worden verleend.

Dit stelt gevestigde bedrijfsmodellen op de proef. Het is al enige tijd duidelijk dat de toekomst voor wederverkopers in de printersector meer ligt in diensten van hogere kwaliteit dan in de klassieke verkoop en reparatie van producten. Maar menig wederverkoper heeft de verandering tot nu toe slechts halfslachtig benaderd, omdat de traditionele business goed liep en nu moet veranderen als hij wil overleven.

Naast etiketteringsoplossingen voor printers in kantooromgevingen is er veel potentieel in etiketontwerpsoftware en etiketbeheersystemen – ook voor gespecialiseerde dealers en systeemhuizen die al een sterke business hebben opgebouwd met diensten en etiketteringsoplossingen. Want vóór Corona werd de etiketteringssector gedomineerd door verkoop- en projectactiviteiten met on-site softwaredemonstraties en proof-of-concepts. De toepassingen draaien lokaal en vereisen dat de werknemers die ze gebruiken en onderhouden, ook aanwezig zijn. In veel gevallen zijn de processen langdurig en ondoorzichtig – zelfs vóór de crisis was het niet ongebruikelijk dat wijzigingen van etiketten enkele weken in beslag namen.

Bovendien gebruikt in veel bedrijven elke fabriek, elk distributiecentrum of elk filiaal zijn eigen etiketten voor productetikettering, voorraadbeheer, verzending en andere processen – soms met zijn eigen etiketteringssoftware en verschillende etikettenprinters. Deze wildgroei veroorzaakt hoge kosten omdat medewerkers bijvoorbeeld meermaals wijzigingen moeten aanbrengen in sjablonen of printscripts, en kan leiden tot problemen omdat producten of leveringen niet consistent worden geëtiketteerd. In het ergste geval dreigt een verkeerde etikettering ertoe te leiden dat producten opnieuw moeten worden verpakt of zelfs moeten worden teruggeroepen.

Eenvormige en gecentraliseerde processen

Met een cloud-gebaseerde labelbeheeroplossing helpen resellers bedrijven dergelijke problemen te voorkomen. Zij kunnen de oplossing online demonstreren – van sjabloonontwerp en -beheer tot inspectieprocessen, print- en verbruiksgoederenbeheer – en deze vervolgens zeer snel uitrollen. In de evaluatiefase kunnen bedrijven niet alleen een paar geselecteerde gebruikers betrekken, maar alle belanghebbenden, waaronder inkoop-, productie-, verkoop- en IT-afdelingen, ongeacht waar zij zich bevinden.

Met een cloud-oplossing kunnen bedrijven hun labelbeheer verenigen en centraliseren. Zij integreren niet alleen alle fabrieken, distributiecentra en filialen, maar ook de werknemers van de thuiskantoren, maar ook leveranciers, contractfabrikanten en logistieke partners, indien nodig, om gestandaardiseerde etiketformaten te gebruiken in de hele toeleverings- en distributieketen. Alle labels worden centraal in de cloud beheerd en zijn overal beschikbaar; ze kunnen gemakkelijk in de browser worden aangemaakt en bewerkt via een eenvoudige, Word-achtige interface waarvoor geen voorafgaande kennis of training vereist is. Kwaliteitsborgingsprocessen kunnen ook effectief worden geïmplementeerd met de cloud en handmatige controles kunnen worden geëlimineerd.

Bovendien ontlasten bedrijven hun IT-afdeling en hun IT-budgetten omdat er geen infrastructuur voor etiketteringssoftware hoeft te worden aangeschaft en onderhouden. Wanneer printers worden gebruikt die printen in de cloud ondersteunen, is er in feite geen noodzaak meer voor lokale infrastructuur voor het printen van etiketten, behalve de printers zelf. Op deze manier worden downtimes als gevolg van IT-problemen tot een minimum beperkt.

Potentieel voor nieuwe diensten

Met cloud-gebaseerd labelbeheer genereren resellers regelmatige, gemakkelijk te plannen inkomsten en maken ze zichzelf minder afhankelijk van de volatiele projectbusiness – de Corona lockdown in het voorjaar liet duidelijk zien hoe snel deze kan instorten. Resellers kunnen tal van diensten aanbieden en bijvoorbeeld productgegevens integreren uit centrale bronnen zoals SAP, Microsoft Dynamics, Workday, Netsuite en andere ERP-oplossingen. Op die manier helpen zij bedrijven verkeerde etikettering te voorkomen. Ze kunnen via de cloud ook gemakkelijker hulp bieden dan met lokaal geïnstalleerde oplossingen en bedrijven helpen om bijvoorbeeld sjablonen te maken en goedkeuringsprocessen in realtime te definiëren of de voorraad verbruiksartikelen te controleren en nieuwe bestellingen te initiëren.

In een multi-client cloudoplossing beheren resellers alle cloudklanten centraal. Dit geeft hen de mogelijkheid nieuwe diensten op te zetten en afzonderlijke processen of het volledige labelbeheer voor bedrijven over te nemen – en zo hun portfolio van labelbeheersystemen uit te breiden. Als partner die etikettenbeheersystemen aanbiedt, kunnen zij onder meer het ontwerp van sjablonen of het voorraadbeheer voor bedrijven overnemen, zodat deze zich geen zorgen hoeven te maken over de tijdige nabestelling van printmedia, linten en andere zaken. Of zij bieden validatie- en nalevingsdiensten aan, waarbij zij nagaan of de etiketten voldoen aan de wettelijke vereisten en aan bepaalde normen – dit is bijzonder belangrijk in de farmaceutische en de voedingsmiddelenindustrie. Dergelijke diensten zijn alleen mogelijk via de cloud en konden voorheen niet of slechts met veel moeite worden geleverd door wederverkopers met lokaal geïnstalleerde oplossingen voor labelbeheer.

Het scala aan mogelijke diensten is groot en strekt zich uit tot de ontwikkeling van apps en toepassingen voor klantspecifieke processen of de integratie van andere clouddiensten via API’s. Op deze manier zorgen resellers ervoor dat bedrijven zich volledig kunnen concentreren op hun eigenlijke business, omdat het labelbeheer geheel of gedeeltelijk in handen is van een externe specialist.

nigal-street-nicelabel.jpeg