Betaalde diensten kunnen door gebruikers worden gedeactiveerd en u kunt ook een terugbetaling aanvragen. Zo kunt u dat doen
Heeft u ooit een sms ontvangen met de tekst “Betaalde dienst geactiveerd: weekabonnement kost €5,00”, zonder uw toestemming? Maak je geen zorgen, je bent niet de enige. Dit is een ervaring die iedereen ten minste eenmaal in zijn leven heeft meegemaakt: diensten met toegevoegde waarde vormen een van de grootste problemen in de wereld van de telefonie.
De technische term ervoor is VAS, Value Added Service. Ze begonnen als premium diensten als aanvulling op het basisabonnement van je telefoonmaatschappij, maar veranderden al snel in een nachtmerrie voor gebruikers, die ongewenste kosten en vergoedingen in rekening gebracht krijgen.
Het komt steeds vaker voor dat gebruikers deze betaalde diensten activeren nadat ze per ongeluk op een link of op een frauduleuze reclamebanner hebben geklikt die een paar seconden op hun scherm verschijnt. Een simpel tikje is voldoende om de dienst met toegevoegde waarde te activeren, waarbij het geld wordt afgetrokken van het resterende beltegoed van de SIM.
Het fenomeen is nu zo wijdverbreid dat telecomoperators hebben ingegrepen en gebruikers verschillende hulpmiddelen hebben aangeboden om zich te beschermen tegen activering van VAS. Bovendien kunnen gebruikers ook hun geld terugvragen als de activering frauduleus was. Hier volgt alles wat u moet weten over betaaldiensten.
Hoe betaaldiensten werken
Diensten met toegevoegde waarde zijn ontstaan in de telecommunicatiesector om gebruikers meer te bieden dan alleen een basisabonnement. Ze zijn nu uitgegroeid tot premiumdiensten met wekelijkse of maandelijkse abonnementen op een breed scala aan onderwerpen: horoscopen, astrologie, online dating, videospelletjes, muziek.
In de meeste gevallen gebeurt de activering van VAS-diensten op een frauduleuze manier: je klikt op een link of een advertentie op je telefoonscherm en ontvangt een sms met de melding van activering en betaling voor de eerste maand of week. Het geld wordt van uw resterende krediet afgehouden, zonder dat u zich kunt verdedigen. Wat kunt u doen om uzelf te beschermen tegen diensten met toegevoegde waarde?
Hoe deactiveert u VAS
Normaal gesproken krijgt u bij het ontvangen van de sms waarin u wordt geïnformeerd over de activering van de betaalde dienst, ook instructies om deze te deactiveren. Afhankelijk van het geval moet u een SMS naar hetzelfde nummer sturen met de tekst NO of STOP. U kunt ook op een link klikken om het VAS te deactiveren.
Dit is echter pas de eerste stap. Weinig mensen zijn zich hiervan bewust, maar het is mogelijk om zowel een permanente blokkering van alle diensten met toegevoegde waarde als een terugbetaling van de frauduleuze activering te vragen. Elk telefoonbedrijf heeft zijn eigen procedure, maar ze lijken allemaal sterk op elkaar. Hier leest u hoe u dat doet.
Hoe deactiveert u betaalde TIM-diensten
TIM biedt gebruikers verschillende methoden om diensten met toegevoegde waarde te deactiveren. U kunt het gratis nummer 800.44.22.99 bellen, een dienst die wordt aangeboden door AGCOM, waarmee u elk geactiveerd abonnement in slechts enkele minuten kunt deactiveren. Dit is een onafhankelijke dienst waarvan gebruikers van om het even welke operator gebruik kunnen maken.
Of u kunt 119 bellen en met een operator spreken met de vraag de dienst te deactiveren, of een gratis SMS naar 119 sturen met de tekst “deactiveren VAS-diensten”. U kunt ook diensten met toegevoegde waarde deactiveren door naar uw privégedeelte op MyTIM te gaan.
Hoe deactiveert u betaalde diensten bij Vodafone
Vodafone-klanten kunnen ook het nummer 800.44.22.99 van Agcom bellen om abonnementsdiensten te deactiveren. De telefoonexploitant stelt echter ook eigen tools ter beschikking: de MyVodafone-app, klantenondersteuning door te bellen naar 190 of via het Doe-Het-Zelf-gedeelte van zijn website.
Hoe deactiveer je diensten met toegevoegde waarde met WindTre
De nieuwe telefoonexploitant heeft ook meteen tools ter beschikking gesteld aan gebruikers om VAS te deactiveren. In de eerste plaats kunt u het gratis nummer van AGCOM bellen: 800.44.22.99. U kunt ook de klantenondersteuning bellen op 159, of naar de app gaan en de betaalde dienst deactiveren.
Hoe deactiveert u betaalde diensten op Iliad
Iliad heeft een tool die de activering van elke dienst met toegevoegde waarde standaard blokkeert. Maar als u deze tool per ongeluk hebt gedeactiveerd en in de val bent gelopen van de toegevoegde diensten, hoeft u zich geen zorgen te maken, want u hebt het klantenservicenummer van AGCOM of Iliad om de VAS van uw telefoonnummer te verwijderen.
Hoe deactiveert u betaalde diensten van PosteMobile
Als u een PosteMobile-klant bent, kunt u het gratis nummer 800.44.22.99 van AGCOM bellen om uw toegevoegde-waardediensten te deactiveren. U kunt ook rechtstreeks bellen met de klantenservice van de operator en de hele procedure volgen.
Hoe abonnementsdiensten blokkeren en om terugbetaling vragen
Naast het deactiveren van abonnementsdiensten kunnen gebruikers ook vragen om VAS te blokkeren. Daartoe moeten zij de klantendienst van hun telefoonmaatschappij bellen en vragen om “sms-beveiliging”. Binnen enkele seconden wordt de optie geactiveerd en hoeft u zich geen zorgen meer te maken dat u in de val van een oplichter trapt.
Na het blokkeren van betaalde diensten kunt u ook om terugbetaling vragen, maar dit moet wel snel gebeuren, binnen 7-12 dagen (afhankelijk van de operator) na de activering. De procedure is altijd dezelfde: bel de klantenservice en vraag om terugbetaling. De operator zal een controle uitvoeren en vervolgens het geld op je simkaart zetten.