App Clips, wat zijn de nieuwe superlichte iPhone-apps

In iOS 14 komen App Clips, mini-versies van iPhone-apps die niet op het toestel geïnstalleerd hoeven te worden. Dit zijn ze

Een van de interessantste nieuwe functies van iOS 14, officieel onthuld door Apple op 22 juni tijdens WWDC 2020, is de introductie van “App Clips”. Dit zijn deelversies van apps in de App Store, waarmee gebruikers de volledige app kunnen beoordelen en beslissen of ze die downloaden.

Of, zoals Apple heeft uitgelegd, ze kunnen worden gebruikt als een aangepaste ‘lite’-versie van de app, zodat gebruikers alleen die delen van de app kunnen downloaden en installeren die ze echt nodig hebben. Dit zal echter niet onmiddellijk of automatisch gebeuren: ontwikkelaars zullen de apps moeten herschrijven zodat ze kunnen worden opgedeeld in “clips” en onafhankelijk kunnen worden gedownload. Het is dan ook een grote verandering voor het iOS-ecosysteem die ertoe kan leiden dat gebruikers apps en apparaten op een heel andere manier gaan gebruiken (in zekere zin meer “hit and run”). Het zal allemaal afhangen van hoe ontwikkelaars bereid en in staat zijn om deze nieuwe functie te implementeren.

App Clips: hoe ze werken

Als een app Clips heeft, ziet de gebruiker ze direct in de App Store. U ziet een voorbeeld van de app met een ‘Open’ knop. U hoeft niet de hele app te downloaden om een clip te gebruiken, alleen het deel van de code dat betrekking heeft op de clip zelf. Na gebruik blijft er geen spoor van de clip of de hoofdapp achter op de smartphone.

Het App Clips-systeem is compatibel met Apple Pay en Sign in with Apple, zodat gebruikers geen app-specifieke account hoeven aan te maken, zoals hun e-mailadres of telefoonnummer.

App Clips: wat verandert er voor gebruikers en ontwikkelaars

De App Clips kunnen, als ze succesvol zijn, een revolutie teweegbrengen in de manier waarop Apple-gebruikers hun iOS-apparaten gebruiken. Het zal er echter op aankomen dat ontwikkelaars in staat zijn om clips te maken die aantrekkelijk genoeg zijn om gebruikers te verleiden ze te gebruiken, in plaats van slechts previews met beperkte functionaliteit.

Het zal mogelijk zijn om apps te maken met gratis clips voor basisfuncties, die gebruikers zullen overhalen om de volledige app te downloaden (en ervoor te betalen). Tijdens de gehele proefperiode zal de gebruiker echter niets hebben geïnstalleerd en zijn gegevens aan niemand hebben bekendgemaakt, wat onder meer de veiligheid van iOS-apparaten en Apple-accounts ten goede zal komen.