Wat doe ik met mijn oude smartphone? Hoe u technologie weggooit

Oudde apparaten mogen niet in de ongesorteerde vuilnisbak, maar moeten naar het dichtstbijzijnde recyclingcentrum worden gebracht of in de winkel worden achtergelaten

U hebt net een nieuwe smartphone gekocht. Je brengt de eerste uren door met het testen van het apparaat. Je leert het kennen en leest de handleidingen en instructies door. Maar na een tijdje rijst de vraag: wat doe ik met mijn oude telefoon?

De kwestie van het weggooien van oude smartphones ligt gevoelig. Volgens een berekening van de Verenigde Naties produceert Europa alleen al ongeveer 15 kilo “elektronisch” afval per inwoner per jaar. Een enorm figuur. En wereldwijd wordt elk jaar meer dan 50 miljoen ton afval geproduceerd, waaronder oude telefoons, verouderde pc’s, niet-werkende tablets, enzovoort. En deze aantallen zullen exponentieel toenemen door de komst van het internet der dingen in de massaconsumptie. Met deze technologie zijn elektronische en intelligente voorwerpen in opmars. Zelfs een sleutelhanger of een thermostaat moet op een andere manier worden weggegooid dan in het verleden.

Geplande veroudering

Het mag niet worden vergeten dat in het tijdperk waarin we leven, elk apparaat een korte levensduur heeft. Het gaat hier om de zogenaamde “geplande veroudering”, d.w.z. een afname van de prestaties als gevolg van de technologische evolutie die het noodzakelijk maakt de toestellen voortdurend te vervangen. Door nieuwe smartphones en computers te kopen, verslechtert de toestand van het milieu echter alleen maar. Bovendien mogen kabels, chips en printplaten niet op straat of bij het huisvuil worden gegooid.

Hoe oude smartphones weggooien

Als we niet willen bijdragen aan deze barbaarsheid, moeten we enkele eenvoudige richtlijnen volgen voor het veilig weggooien van oude elektronische apparaten. Laten we beginnen met gegevens uit Italië. In ons land zijn de mensen zich de laatste tijd meer bewust geworden van recycling, ook op technologisch gebied. Maar het is nog steeds niet genoeg. Naar schatting produceren we elk jaar ongeveer 600.000 ton elektronisch afval. En slechts de helft hiervan wordt op de juiste manier opgeruimd. Allereerst moet worden vastgesteld tot welke categorie ons technologisch accessoire behoort. Er zijn in totaal vijf categorieën. In de eerste categorie vallen koelkasten en airconditioners, in de tweede grote huishoudelijke apparaten, in de derde televisies en monitoren, in de vierde kleine apparaten, waaronder computers, smartphones en tablets, en in de vijfde gloeilampen. In de praktijk wordt alles wat in een stopcontact kan worden gestoken, ingedeeld als AEEA en kan het niet bij de niet-gedifferentieerde afvalinzameling terechtkomen. Tot zover, zo duidelijk, maar wat is de eerste stap om een van deze voorwerpen te verwijderen? Simpel, log in op de website van onze gemeente en zoek het dichtstbijzijnde recyclingbedrijf.  

Inzameling in de winkel

Recyclingshops zijn gelukkig niet de enige oplossing. Wanneer wij een elektronisch apparaat vervangen, is de verkoper wettelijk verplicht het door ons vervangen apparaat terug te nemen. Het heet “één-voor-één” en het is een initiatief waaraan, wij herinneren u eraan bij wet, ook e-commercebedrijven zich houden. Dus de volgende keer, voordat u een bestelling afrondt, selecteert u de optie “WEEE take-back”. Als het er niet is, vraag het dan aan de klantenservice. Vanaf 2016 geldt ook de “één-voor-nul”-optie. Dit betekent dat wij een elektronisch artikel in een winkel kunnen achterlaten zonder iets te kopen. De enige beperking in dit geval is de lengte van het voorwerp, die niet meer dan 25 centimeter mag bedragen. Let wel: alleen megastores met ten minste 400 vierkante meter winkelruimte zijn hiertoe verplicht.

De circulaire economie

De onderdelen van de meeste van onze elektronische gadgets kunnen worden hergebruikt om nieuwe apparaten te maken. Dit geeft aanleiding tot wat bekend staat als de “circulaire economie”. Volgens de Europese wetgeving moet een oud apparaat voor ten minste 80% kunnen worden teruggehaald.

Voorzichtig met privacy

Voordat u een smartphone of tablet wegdoet, is er één belangrijk aspect dat niet onderschat mag worden: onze privacy. Het is niet raadzaam zich van een elektronisch apparaat te ontdoen zonder eerst alle informatie over uzelf te wissen. Als je een iPhone hebt, kun je een reset doen. Als u een Android-toestel hebt, moet u naast het resetten ook uw gegevens versleutelen. Ga hiervoor naar Instellingen, Beveiliging en vervolgens Telefoonversleuteling, zodat een aanvaller uw gegevens niet kan achterhalen. Wat als we ons moeten ontdoen van een PC of harde schijf? In dit geval is het beter om een speciale software te gebruiken, bekend als een bestandsvernietiger. Veel antivirus-suites hebben een geïntegreerde versnipperaar.