Wat is gerichte e-mailmarketing?

Gerichte e-mailmarketing is een moderne marketingtechniek die digitale technologie maximaliseert bij het identificeren van een specifiek publiek voor een gepersonaliseerde e-mailcampagne. Het beperkt het publiek door middel van segmentatie, begrijpt de ontvangers van de e-mail en plaatst het bericht in hun context. Hiermee worden relaties gelegd en omgezet in verkoop en klantloyaliteit.

Volgens een recente studie, verzenden en ontvangen ongeveer 3.9 miljard e-mailgebruikers dagelijks meer dan 281 miljard e-mails. Maar een willekeurige e-mail van een onbekende afzender heeft de kortste houdbaarheid, aangezien deze rechtstreeks in de spammap terechtkomt en onpersoonlijke e-mails van marketeers in een oogwenk worden verwijderd.

In plaats van alleen massale e-mails over producten en diensten te verzenden, communiceert gerichte e-mailmarketing rechtstreeks met een geselecteerde groep mensen in een contactenlijst. Goed gemaakte gepersonaliseerde inhoud die voldoet aan de behoeften van de klant, verleidt lezers om te openen, erop te klikken en positief te reageren. E-mailmarketingsoftware en -services kunnen marketeers helpen bij het maken van duidelijke, gerichte teksten in hun e-mails.

Voordelen van gerichte e-mailmarketing

Gerichte e-mailmarketing blijkt gunstig te zijn voor het bedrijf omdat het:

  • promoot producten en diensten, vergroot de bekendheid van klanten met het merk en verbetert de klantenbinding
  • verzendt een relevant bericht dat in de behoeften van de klant voorziet
  • genereert meer inkomsten omdat klanten eerder geneigd zijn om gepersonaliseerde berichten te openen, lezen en erop te reageren
  • helpt bij het creëren van boeiendere inhoud die hogere open rates en doorklikmogelijkheden vraagt
  • verbetert de conversieratio’s en levert een hoger rendement op investeringen (ROI) op, waardoor de potentiële inkomsten toenemen

Gerichte e-mailmarketing en analyse

Een e-mailkopie die verbinding maakt met klanten, vereist een 360-gradenoverzicht van het publiek voor een beter begrip van hun behoeften. Maar nauwkeurige klantinformatie zoals naam, geboortedatum, geslacht, leeftijd, beroep, interesses, koopgedrag en online gedrag kan moeilijk te verzamelen en te analyseren zijn. Met behulp van geavanceerde analyses en Business Intelligence-software helpt bij het verzamelen van informatie, het visualiseren van gegevens en het segmenteren van de doelgroep op basis van demografie, geografische locatie, psychologische profielen, digitale interacties en sociaal-culturele achtergrond.