Cashback en PostePay: waarom komt de terugbetaling niet

Veel gebruikers klagen nog steeds over vertragingen bij de uitbetaling van hun terugbetaling van de staatscashback voor de eerste helft van 2021 en menen dat het probleem bij hun PostePay Evolution-kaart ligt.

Hoewel de termijn al is verstreken, heeft nog niet iedereen die in het kader van het cashbackprogramma van de staat recht heeft op een terugbetaling tot 150 euro, de overmaking ontvangen, ook al zijn zij er zeker van dat zij ten minste 50 geldige transacties hebben verricht. In de discussiegroepen die aan het programma zijn gewijd, zijn veel gebruikers die over betalingsachterstanden klagen houders van PostePay Evolution-kaarten

Sommigen van hen beginnen te vrezen dat zij het verschuldigde bedrag nooit zullen ontvangen, anderen klagen dat het niet meer mogelijk is om bij Consap een klacht in te dienen omdat de termijn is verstreken. Weer anderen vrezen dat zij een onjuist IBAN hebben opgegeven en weer anderen ten slotte vrezen dat de fout te wijten is aan het feit dat zij zich voor het Cashback-programma hebben geregistreerd via de PostePay-app en niet via de IO-app van de overheid. Veel verwarring dus, en een mengeling van verkeerde informatie, ondanks het feit dat de regels van Cashback, die inzake klachten en die inzake de creditering van terugbetalingen al bijna 10 maanden duidelijk in verordeningen, decreten en FAQ’s zijn neergelegd. Laten we (nogmaals) opheldering verschaffen.

Cashback en PostePay: heb ik het verkeerde IBAN?

Als de gebruiker heeft deelgenomen aan het Cashback-programma met een PostePay Evolution-kaart en zich heeft aangemeld via de Poste Italiane-app, dan is het onmogelijk dat hij het verkeerde IBAN heeft gekregen. Simpelweg omdat hij die nooit heeft hoeven invoeren: Evolution-kaarten hebben een IBAN, dat automatisch door de app wordt ingevoerd als de bankgegevens voor het ontvangen van de terugbetaling.

Cashback en PostePay: had ik me bij IO moeten aanmelden?

Als de gebruiker een klassieke PostePay-kaart heeft, kon hij zich niet aanmelden voor de staatscashback via de PostePay-app, omdat de kaart geen IBAN heeft. In dit geval moest hij de IO-app gebruiken.

Als hij een PostePay Evolution-kaart gebruikte, was er geen verschil tussen inschrijving via de PostePay-app of de overheidsapp (of beide tegelijk). In elk van deze gevallen is de inschrijving geldig, hoewel de gebruiker zich in het geval van inschrijving via IO kan hebben vergist in het IBAN, omdat hij dit manueel moest invoeren. In dit geval is het goed om deze gegevens te controleren.

Cashback en PostePay: de klacht van Consap

Consap heeft niets te maken met de vertragingen bij Cashback-betalingen: de enige klacht die bij het overheidsbedrijf van het ministerie van Financiën kon worden ingediend, betrof het verkeerd tellen van transacties (of teruggedraaide transacties, of transacties die wel zijn geteld maar met het verkeerde bedrag).

Cashback en PostePay: wanneer het geld aankomt

Poste Italiane heeft geen persbericht gepubliceerd, noch een bericht op haar sociale kanalen, om uit te leggen waarom sommige van haar gebruikers de overschrijving van de regering nog niet hebben ontvangen.

Voorspelbaar besluit, aangezien de meest waarschijnlijke reden voor deze situatie de eenvoudige overbelasting van de betalingssystemen is als gevolg van het enorme bedrag aan terugbetalingen dat moet worden uitgegeven. Het geld zal dus, als het nog niet is aangekomen, in de komende dagen aankomen en we hoeven alleen maar te wachten.

We mogen niet vergeten dat er in totaal 6.119.307 gebruikers zijn die recht hebben op terugbetaling. Het feit dat er in Italië 8,1 miljoen PostePay Evolution kaarten in omloop zijn, verklaart met slechts één cijfer waarom veel van de gebruikers die geen restitutie hebben ontvangen, kaarthouders van deze kaart zijn: het is de wet van de grote getallen, aangezien PostePay Evolution een van de populairste kaarten in Italië is, is de kans veel groter dat het een van de kaarten is waarbij er meer vertragingen zijn.