Autostrade Cashback: hoe gebruik je de Free To X app

Snelweg Cashback is actief sinds 15 september: hoe gebruik je de Free To X app om betaalde tolgelden terug te krijgen

Terwijl de Rijkscashback voorbij is, is vanaf 15 september Autostrade Cashback op experimentele basis van start gegaan. Reizigers die meer dan 15 minuten vertraging oplopen door vertragingen op bouwplaatsen en werkzaamheden van Autostrade per l’Italia kunnen aanspraak maken op terugbetaling van de betaalde tol

Om de terugbetaling te ontvangen, moeten de gebruikers de officiële app downloaden die door Autostrade is uitgebracht: Free To X. Met de app kunnen zij nagaan of de pechvogel te kampen heeft gehad met grote vertragingen door werkzaamheden aan de snelweg en bepalen zij het bedrag van de terug te betalen tol. Alle automobilisten hebben recht op Autostrade Cashback, ongeacht het vervoermiddel dat zij gebruiken en de reden van hun reis. Of het nu gaat om een vakantiereis, een vakantie die is verpest door buitensporige vertragingen of een gemiste zakenafspraak, u kunt de troost hebben dat de betaalde tol opnieuw wordt gecrediteerd. Dit is wat u moet weten over het initiatief en hoe u de Free To X-app kunt gebruiken.

Wegentol cashback: wat het is en hoe het werkt

Wegentol cashback is een initiatief van Autostrade per l’Italia voor alle automobilisten die op hun traject vertraging oplopen door vertragingen die worden veroorzaakt door bouwplaatsen langs de snelweg. De proefperiode van het initiatief is op 15 september 2021 begonnen en zal op 31 december 2021 aflopen. Vanaf januari 2022 zullen de eerste vergoedingen rechtstreeks aan de rechthebbenden worden betaald door overschrijving op hun lopende rekening. Als de proef slaagt, zoals het geval was met de cashbackregeling van de overheid, wordt het tolinitiatief permanent.

De terugbetalingspercentages bedragen 25%, 50%, 75% en 100% van de tol en de berekening hangt af van twee factoren: de hoeveelheid vertraging die de bestuurder heeft opgelopen en het aantal afgelegde kilometers. Om 100% van de betaalde tol terugbetaald te krijgen, moet de bestuurder minstens 2 uur te laat zijn over een afstand van maximaal 349 kilometer. Of een vertraging van meer dan 15 minuten over een afstand van 30 kilometer.

Laten we eens een voorbeeld nemen. Indien een bestuurder 100 kilometer aflegt en een vertraging oploopt tussen 45 en 59 minuten, heeft hij recht op een terugbetaling van 75% van de ritprijs. Als de vertraging over een afstand van 100 kilometer daarentegen tussen 30 en 44 minuten bedraagt, bedraagt de terugbetaling slechts 50%.

Tolrestitutie: wanneer en voor wie

Het recht op terugbetaling geldt voor alle automobilisten die gebruik maken van de Italiaanse ASPI-snelwegen en te maken krijgen met vertragingen door bouwplaatsen en werkzaamheden die de doorstroming van het verkeer beïnvloeden, bijvoorbeeld wanneer een bouwplaats de vermindering van rijstroken vereist die oorspronkelijk beschikbaar waren.

Motorway Cashback wordt niet verstrekt als de vertraging te wijten is aan het verkeer, het weer, ongevallen of een andere reden die niet kan worden toegeschreven aan de aanwezigheid van bouwplaatsen of werkzaamheden.

Free To X: hoe gebruik je de Toll Cashback-app

Om Toll Cashback te berekenen en te claimen, moeten automobilisten de Free To X-app op hun smartphone installeren, die gratis verkrijgbaar is voor Android- en iOS-apparaten. De app is gratis beschikbaar op Android- en iOS-apparaten. Hij is eenvoudig te gebruiken: bestuurders die vertraging oplopen op de snelweg moeten de app openen en de procedure volgen, afhankelijk van of ze een elektronisch tolapparaat hebben gebruikt of met kaarten of contant geld hebben betaald.

Voor degenen die elektronische tol gebruiken, geldt dat ze na het openen van de app een foto van de factuur moeten maken en hun gegevens moeten bevestigen, zich moeten registreren en hun identiteit moeten bevestigen. U ontvangt dan meldingen voor terugbetaalbare ritten, die automatisch door de app worden berekend en vervolgens door de gebruiker moeten worden bevestigd.

Voor degenen die met kaart en contant geld betalen, moet u uw ontvangstbewijs bij het tolstation ophalen, het fotograferen en uw gegevens bevestigen. Na registratie moet u uw verzoek om terugbetaling indienen en ontvangt u een bevestiging als het verschuldigd is.