Wat is cognitief computergebruik?

Cognitive computing verwijst naar computers die de denkprocessen van mensen simuleren. Cognitive computing maakt gebruik van zelflerende of diepgaande algoritmen die worden ondersteund door natuurlijke taalverwerking, kunstmatige intelligentie en uitgebreide gegevensbronnen (“Big Data”) om te werken op een manier die vergelijkbaar is met de manier waarop het menselijk brein denkt en werkt bij het proberen problemen op te lossen.

Een van de belangrijkste redenen waarom bedrijven substantiële middelen hebben ingezet op het gebied van cognitief computergebruik, is het potentieel voor gebruik in toepassingen zoals gezondheidszorg, financiën, recht en onderwijs, waar grote hoeveelheden complexe gegevens efficiënt en effectief kunnen worden verwerkt en geanalyseerd om op te lossen ingewikkelde problemen en helpen de menselijke besluitvorming te verbeteren.

Door cognitieve computerplatforms te voorzien van Big Data, kunstmatige intelligentie en zelflerende algoritmen, zijn deze systemen in staat om meer te ‘leren’ en hun nauwkeurigheid in de loop van de tijd te vergroten, aangezien ze een uitgebreid neuraal netwerk kunnen ontwikkelen dat aanzienlijk meer flexibiliteit en aanpassingsvermogen dan een traditionele op beslissingsboom gebaseerde datamodellering.

Cognitive Computing wint aan stoom en aandacht

Een van de bekendste voorbeelden van cognitief computergebruik is IBM’s Watson-platform, dat Big Blue oorspronkelijk ontwikkelde om vragen over de quiz Jeopardy te beantwoorden en het ‘brein’ van de computer te matchen met menselijke concurrenten op de show.

Andere cognitieve computerplatforms die worden ontwikkeld of momenteel in gebruik zijn, zijn onder meer Microsoft Cognitive Computers, Google DeepMind, HPE Haven OnDemand en Cisco Cognitive Threat Analytics.