Windows 10, hoe los je alle problemen met de nieuwste update op

Gebruikers melden verschillende problemen met de Windows 10 May Update. Dit is wat je moet doen om ze te verhelpen

De mei-update, de eerste halfjaarlijkse Windows 10-update voor 2020, is nog niet door alle gebruikers gedownload en geïnstalleerd, maar er zijn al verschillende problemen gemeld.

Zoals elke grote en kleine update van Microsofts besturingssysteem is ook de May Update verre van perfect, en ook niet compatibel met de miljoenen mogelijke hardware- en softwarecombinaties die op desktop-pc’s over de hele wereld te vinden zijn. Sommige van de problemen zijn vrij ernstig, andere zijn slechts ergernissen, maar het komt altijd op hetzelfde neer: Microsoft slaagt er al geruime tijd niet in stabiele en betrouwbare updates te publiceren. Eerst wordt de update uitgebracht, vervolgens worden de bekende problemen opgelost en ten slotte worden andere updates uitgebracht om de door de vorige update veroorzaakte problemen te verhelpen. Het is een scène die we al duizenden keren eerder hebben gezien.

Windows 10 mei-update: de meest voorkomende problemen

Sommige bugs in de nieuwste update zijn ernstig en veroorzaken de beroemde Blue Screens of Death (BSOD) die verschijnen wanneer Windows vastloopt en opnieuw moet worden opgestart. BSOD’s worden gemeld als gevolg van incompatibiliteit met sommige netwerkkaarten, sommige Thunderbolt docks, en zelfs sommige versies van drivers voor grafische kaarten met Nvidia GPU’s. Kleine problemen bij het gamen: bij Intel videokaarten werkt de variabele verversingssnelheid niet meer, terwijl bij sommige games de muis bevriest bij gebruik van de GameInput Redistributable functie. Er doen zich ook compatibiliteitsproblemen voor met sommige stuurprogramma’s voor Synaptics ThinkPad UltraNav-aanwijsapparaten op Lenovo-laptops. Tot slot zijn sommige kaarten met AMD GPU’s na de update niet meer compatibel met de Movies and TV app.

Hoe problemen oplossen met Windows 10 May Update 2020

Het is duidelijk dat met zo’n groot aantal en verscheidenheid aan problemen, het onmogelijk is om een enkele oplossing te vinden, tenzij je bereid bent om de May Update te verwijderen. De laatste oplossing is momenteel de enige die beschikbaar is in sommige BSOD-gevallen. In andere gevallen is het bijwerken van de stuurprogramma’s van de conflicterende apparaten voldoende om de problemen op te lossen die door de mei update worden veroorzaakt. Het hangt allemaal af van de ernst van het probleem, aangezien Microsoft gewoonlijk niet erg snel is met het verhelpen van bugs die door zijn updates worden veroorzaakt.