Wat is het verschil tussen stil, niet storen en vliegtuigmodus?

Beslist u of u de stille modus, vliegtuigmodus of niet storen moet inschakelen? Hier is een korte handleiding om te begrijpen wat de verschillen zijn tussen de drie functies

Misschien hebt u een paar keer de ene in plaats van de andere functie gebruikt zonder dat u zich dat ten volle realiseerde. Uiteindelijk kunnen zij voor de “leek” zelfs op dezelfde functie lijken, maar met verschillende namen. De verschillen tussen Silent, Do Not Disturb en Airplane Mode zijn echter aanzienlijk.

Deze bestaan al lang op Android-toestellen en kunnen (min of meer) door elkaar worden gebruikt, maar ze zijn helemaal niet hetzelfde. Het is waar dat de telefoon op “Niet storen” of op stil zetten hetzelfde effect heeft (u ontvangt geen “lawaaierige” meldingen voor oproepen, sms’jes of andere toepassingen op de smartphone), maar het principe waarop ze gebaseerd zijn, is heel anders. Hetzelfde geldt voor de vliegtuigmodus: het effect is nog steeds dat van niet gestoord worden, maar de werkingsmodi en de principes waarop de functionaliteit is gebaseerd, staan lijnrecht tegenover elkaar.

Laten we eens kijken wat de stille modus, de modus niet storen en de vliegtuigmodus zijn en hoe ze werken. En vooral, wanneer gebruik je de ene in plaats van de andere.

Wat Stil, Niet storen en Vliegtuigmodus zijn

Om te begrijpen waar we het over hebben, is het voldoende om de namen van de functies te analyseren. Stilte, de eenvoudigste van de drie functies, zet het volume van het toestel op nul en laat de beltoon niet rinkelen bij inkomende oproepen, ontvangen berichten of meldingen van welke aard dan ook; evenzo zal de modus Niet storen de telefoon het zwijgen opleggen, hoewel de werking ervan iets anders is; met de Vliegtuigmodus daarentegen is het alsof de signaalontvangst van het toestel wordt uitgeschakeld.

Wat gebeurt er als je Silent, Do Not Disturb en Airplane Mode activeert

Het grote verschil tussen de eerste twee functies en de derde zit hem in het gedrag van de smartphone: terwijl het toestel met Silent en Do Not Disturb het signaal zal blijven ontvangen en dus perfect zal werken, zal het activeren van Airplane Mode de mobiele verbinding van de smartphone uitschakelen. Dit betekent dat u het toestel zonder problemen kunt blijven gebruiken, maar u zult niet kunnen bellen of gebeld worden of surfen op het internet. Zodra de vliegtuigmodus is uitgeschakeld, ontvangt u alle app- en sms-berichten, ook die voor gesprekken die zijn binnengekomen terwijl de telefoon geen signaal meer ontving.

Het verschil tussen stil en niet storen is subtieler. Beide dempen smartphone-geluiden, maar terwijl stil een ‘algemene’ instelling is die geldt voor elke functie van het toestel, kunt u met Niet storen uitzonderingen instellen. U kunt bijvoorbeeld een witte lijst maken van contactpersonen die nog contact met u kunnen opnemen. Of het nu gaat om een telefoontje of een sms, de telefoon gaat over en u kunt beslissen of het de moeite waard is om te antwoorden of niet.