Hoe lang gaat een iPhone gemiddeld mee

De gemiddelde levensduur van een iPhone is 4 jaar, een stijging ten opzichte van de afgelopen jaren. Dit cijfer zou kunnen leiden tot een daling van de inkomsten van Apple

De zeer lange rijen Apple-fans die voor de opening van de gebeten Apple-winkels staan te wachten om het nieuwste iPhone-model te kopen, zouden wel eens tot het verleden kunnen gaan behoren: Apple verkoopt steeds minder iPhones, en het lijkt niet een trend die snel zal worden gekeerd. Volgens Bernstein-analist Toni Sacconaghi is de gemiddelde levensduur van een iPhone namelijk gestegen naar 4 jaar.

In 2016 was de gemiddelde levensduur van een iPhone 2 jaar, terwijl dat in 2018 3 jaar was. Dit betekent, volgens Sacconaghi’s schattingen, dat in 2019 slechts 16% van de iPhone-gebruikers hun oude smartphone zal afdanken om een nieuw model Apple-telefoon te kopen. En voor Apple kan dit een groot probleem zijn. Volgens Sacconaghi wisselen gebruikers hun iPhones ook steeds minder vaak om vanwege het nieuwe batterijvervangingsprogramma van Apple (en de nieuwe kosten), het gewijzigde beleid van mobiele operators en de steeds hogere prijzen van smartphones.

Hoeveel iPhones zijn er in de wereld

Apple CEO Tim Cook zelf bevestigde Sacconaghi’s cijfers en schattingen een maand geleden in feite: “Onze klanten houden hun iPhones iets langer vast dan in het verleden het geval was. Als je dat combineert met enkele macro-economische feiten in opkomende markten, is het resultaat een daling van de winst uit iPhone-verkoop met 15 procent in vergelijking met vorig jaar. Om te voorkomen dat de verkoopcijfers van iPhones, het meest iconische en beeldbepalende product van het bedrijf uit Cupertino, de aandelenkoers van Apple beïnvloeden, is de fabrikant gestopt met het bekendmaken van kwartaalcijfers en beperkt hij zich tot het bevestigen van een meer algemeen cijfer voor het totale aantal iPhones dat wereldwijd in omloop is. De laatste cijfers hierover vertellen dat er nu 900 miljoen iPhones in de wereld zijn.

De hoop voor Apple is dat de verkoop weer aantrekt na de onthulling van de nieuwe iPhone XI in september 2019. In de tussentijd doen de verkopen van de iPhone XR, XS en XS Max het echter niet zo goed als Apple had verwacht, en niemand schat in dat ze veel beter zullen worden, tenzij Cupertino besluit om de prijs van de iPhone te verlagen. Wat op dit moment onwaarschijnlijk is. Zelfs als de 2019 iPhone een succes zou worden, zou de nieuwe smartphone van Apple de iPhone-verkopen in ieder geval pas in het laatste kwartaal van 2019, het kerstkwartaal, kunnen doen stijgen. Daarom gelooft vandaag niemand dat de negatieve trend in de iPhone-verkoop later dit jaar kan worden omgebogen.