Wat is de prijsaanduidingsverordening?

De Prijsaanduidingsverordening, kortweg PAngV, is uitsluitend van toepassing op diensten en goederen voor eindafnemers (B2C). Zij is niet van toepassing op transacties tussen zelfstandigen en ondernemingen.

Het belangrijkste doel van de PAngV is dat prijsnoteringen aan de eindverbruiker gebaseerd zijn op de beginselen van prijswaarheid en prijsduidelijkheid. Dit houdt onder meer in dat een prijs gemakkelijk herkenbaar, duidelijk leesbaar en ondubbelzinnig aan het betrokken product moet kunnen worden toegeschreven. De prijsaanduiding informeert de consument duidelijk over wat hij moet betalen en voorkomt dat de klant omslachtig zelf verschillende componenten van de uiteindelijke prijs moet opvragen of berekenen. Bovendien vergemakkelijkt een duidelijke prijsaanduiding volgens de Prijsaanduidingsverordening de vergelijkbaarheid met concurrerende aanbiedingen.

Toepassing van de Prijsaanduidingsverordening

De PAngV is altijd van toepassing wanneer eindverbruikers het gebruik van een dienst of de aankoop van een product tegen een bepaalde prijs wordt aangeboden. Dit geldt zowel voor de traditionele detailhandel als voor de internethandel en de online postorderverkoop.

Belastingen op de brutoprijzen

Verplichting tot vermelding van de basisprijs

De verordening inzake prijsaanduiding regelt dat voor alle goederen waarvan de prijs wordt gevormd op basis van een gewicht, volume, oppervlakte of lengte, naast de eindprijs een basisprijs (prijs per kwantitatieve eenheid) moet worden vermeld. De basisprijs moet ook duidelijk en leesbaar in de onmiddellijke nabijheid van de definitieve prijs worden vermeld. Deze verplichting stelt de consument in staat goederen in monetaire termen te vergelijken. Op de verplichting om de basisprijs aan te duiden zijn echter talrijke uitzonderingen van toepassing, waarover de betrokken handelaren meer kunnen lezen in artikel 9, leden 4, 5 en 6, van de PAngV.

Speciale verplichtingen voor internet- en postorderbedrijven

Bedrijven die actief zijn op het gebied van verkoop op afstand moeten hun eindprijzen ook op een duidelijk waarneembare manier aanduiden. Tegelijkertijd zijn zij verplicht om aanvullingen op de verzend- en leveringskosten (plus of inclusief) op een duidelijke en begrijpelijke wijze te formuleren.