Hoe te vermijden dat uw pc in een zombiecomputer verandert

Zombiecomputers worden door hackers gebruikt om DDoS-aanvallen uit te voeren. Zo houdt u uw pc veilig voor hackers

Vanwege de vele Distributed Denial-of-Service (DDoS)-aanvallen hoort u vaak over botnets en zombiecomputers. Een groot deel van de ontwikkeling van deze malware is te wijten aan kwetsbaarheden in “internet of things”-objecten. Maar gelukkig kunnen we onze PC’s met enkele eenvoudige handelingen verdedigen.

Maar laten we eerst even ophelderen. DoS-aanvallen (Denial-of-Service) blokkeren het gebruik van een website door valse verzoeken te verzenden, zodat de server deze niet meer kan verwerken. Een DDoS-aanval daarentegen is een variant van een DoS-aanval waarbij een zeer groot aantal geïnfecteerde computers wordt ingezet om het doelwit te overbelasten met vals verkeer. Onze taak moet zijn te voorkomen dat ons toestel een “zombie” wordt en zo junk dataverkeer genereert dat hackers kunnen gebruiken om verschillende doelwitten op het net te blokkeren. De eerste stap is het hebben van een antivirusprogramma met een scanner die specifiek voor dit soort aanvallen is.

Gebruik een scanner

Gelukkig genoeg hebben niet alle antivirusprogramma’s op de markt een scanner die voorkomt dat ons apparaat een botnet voedt. Op dit moment is een van de beste oplossingen Malwarebytes. Sommige gebruikers zullen hun neus ophalen, maar om een computer veilig te houden is het vaak essentieel om meer dan één anti-malware scanner te installeren. Dit is een tijdrovende operatie, maar het zal de bescherming van uw PC aanzienlijk verhogen. Niet alle antivirussoftware heeft dezelfde functies en mogelijkheden.

Voorzichtig met wat u downloadt

We hebben altijd gezegd dat een van de grootste gevaren voor de veiligheid van onze apparaten schuilt in de bijlagen en bestanden die we van internet downloaden. Daarom moeten we, zelfs als we een cyberbeveiligingsprogramma van het net downloaden, ervoor zorgen dat het betrouwbaar is. Veel hackers verbergen malware en kwaadaardige code in sommige nep gratis antivirus software online.

Back-up

Wat moeten we doen als onze computer al geïnfecteerd is? Zodra de scanner de malware heeft gedetecteerd, is het advies om een volledige back-up van de harde schijf te maken, om alle mogelijke sporen van het virus te verwijderen. Om te voorkomen dat u gegevens verliest, raden wij u aan regelmatig back-ups te maken, zodat de documenten en bestanden die u nodig hebt, altijd beschikbaar zijn.