EMUI 12 is gearriveerd op Huawei smartphones: wat verandert er

EMUI 12 voor Huawei en Honor smartphones en tablets is officieel: hier zijn de nieuwe functies van de nieuwste gebruikersinterface die plaats moet maken voor HarmonyOS

Huawei heeft EMUI 12, de nieuwe versie van de gebruikersinterface die wordt gebruikt door de smartphones en tablets van het bedrijf, waaronder Honor-producten, enigszins bij verrassing officieel gemaakt. Degenen die dachten dat EMUI zou “sterven” na de recente presentatie van HarmonyOS 2.0 om plaats te maken voor het nieuwe besturingssysteem zullen teleurgesteld zijn, maar de deal was immers duidelijk.

Het is waar dat het besturingssysteem dat de plaats van Android zal innemen na de beruchte gebeurtenissen in verband met het verbod met de VS, HarmonyOS, officieel is, maar het is “operationeel” alleen in China en zal waarschijnlijk nog een tijdje beperkt blijven tot de Volksrepubliek. Het is daar dat Huawei van plan is om het op snelheid te brengen, dus te ontdoen van de meest vervelende bugs en het zo veel mogelijk te optimaliseren, alvorens een grootschalige distributie buiten China te lanceren. We weten niet hoe lang dit proces zal duren, maar te oordelen naar het feit dat er tijd, en middelen, zijn besteed aan de ontwikkeling van EMUI 12, zal het meer dan een paar weken duren om HarmonyOS ook in het westen te krijgen.

De nieuwe EMUI 12 gebruikersinterface

In de tussentijd kunnen gebruikers van Huawei apparaten kennismaken met de nieuwe EMUI 12, waarvan de nieuwigheden duidelijk zijn vanaf de gebruikersinterface. Het bedrijf heeft de stijl veranderd zonder deze te veranderen: afgeronde elementen en kleurverlopen worden veel gebruikt, maar de basislay-out is trouw gebleven aan zichzelf, dus er zijn nog steeds de drie kleuren – wit, zwart en blauw – om de gebruikersinterface te karakteriseren.

Huawei heeft de animaties die al aanwezig zijn op de UI verfijnd en nieuwe toegevoegd, en met de mogelijkheid voor EMUI 12 “clients” om de grootte van de tekst aan te passen, maar ook het “gewicht” (of de dikte, zo u wilt) van de tekens. Er zijn ook functionele wijzigingen in het bedieningspaneel: het is nu mogelijk om vanaf elk scherm uw vinger naar beneden te slepen om toegang te krijgen tot de interface-tool waarmee u verbindingen kunt aanpassen, kunt beheren welke nummers worden afgespeeld, enzovoort.

Het EMUI 12-bedieningspaneel bevat een nieuwe sectie genaamd Device+ waarmee mensen met een Huawei MatePad of MateBook snel en eenvoudig samenwerking tussen meerdere schermen kunnen beheren, wat betekent dat ze een aantal typische smartphonefuncties – bellen, berichten, foto’s in het geheugen bekijken – kunnen uitvoeren via hun Huawei-tablet of notebook. De Device+ functie was al aanwezig in EMUI, maar met deze nieuwe functie, namelijk de aanwezigheid van Device+ in het configuratiescherm, gaat het allemaal sneller.

Andere nieuwe functies in EMUI 12

Er zijn ook enkele andere nieuwe functies in EMUI 12. Zo is er het nieuwe Distributed File System dat direct toegang biedt tot foto’s en documenten die op de smartphone zijn opgeslagen vanaf Huawei notebooks, zonder een fysieke verbinding tussen de twee, meestal via een kabel. Er is ook een kleine nieuwe functie voor MeeTime videobellen waarmee je de videostream van je smartphone in slechts een paar stappen kunt overzetten naar je Huawei Vision TV.

EMUI 12, release en ondersteunde apparaten