Samsung’s 55-inch 8K Smart TV is hier en hij kost niet eens te veel

Samsung schudt de markt op met een 55-inch, Mini LED, 8K Smart TV: hij is niet perfect voor iedereen, maar wel extreem agressief geprijsd

Als je droomt van een Smart TV met 8K-resolutie, zorg dan dat je deze noteert: QE55QN700ATXZT. Het is de naam van Samsung’s nieuwste 55-inch 8K Smart TV met Neo QLED-technologie. De 55-inch Samsung 8K QN700A is een heel bijzonder model, zeker ontworpen door de Koreaanse reus om de penetratie van Mini LED-technologie en 8K-resolutie te bevorderen in een markt die nu pas massaal overstapt op eerdere technologieën zoals QLED en 4K. Het nieuwste model is paradoxaal genoeg geen topmodel, maar een tv met een (relatief) lage prijs: hij kost ongeveer evenveel als de topmodellen met 4K QLED’s van Samsung. Hoe is dit mogelijk?

Samsung QE55QN700ATXZT: technische specificaties

Het eerste compromis van de Samsung QE55QN700ATXZT zit hem in de diagonaal: 55 inch is een vrij klein formaat voor een 8K-scherm. Het tweede compromis, waar gamers hun neus voor ophalen, is de verversingsfrequentie van het scherm, die stopt bij 60 Hz (vergeleken met 100-120 Hz op topmodellen). Maar eerlijk is eerlijk, alleen videogames kunnen vandaag die verversingsfrequenties halen, maar tegelijk is 8K spelen op 120 Hz pure utopie in 2021: in het beste geval kunnen de beste consoles van de laatste generatie 4K aan, geen 8K.

Voor degenen die hun tv gebruiken om tv te kijken, ontbreekt het echter aan bijna niets: de Mini LED-technologie is de beste die momenteel beschikbaar is in LCD en komt qua kleurkwaliteit zeer dicht in de buurt van OLED, maar met meer helderheid op het paneel, dankzij Full LED Array met lokale dimming (kleine groepen pixels worden afzonderlijk uitgeschakeld om diepere zwarttinten en meer contrast te bereiken).

De Neo Quantum Processor 8K Lite-chip van Samsung (een krachtigere versie van de processor die in de duurdere modellen is ingebouwd) kan HDR10-, HDR10+-, HDR10+ Adaptive-, HLG- en Filmmaker Mode-videostreams verwerken om de beeldkwaliteit te verbeteren.

De poorten en aansluitingen zijn compleet: 4 HDMI met eARC, 3 USB, een LAN-poort, een optische digitale uitgang, WiFi 6 en Bluetooth 5.2.

Het audiogedeelte is ook het vermelden waard, met een 70W totaal 4.3.3 systeem en OTS+ technologie die veranderingen in luidsprekervermogen simuleert aan de hand van de beweging van de beelden, zodat het lijkt alsof het geluid volgt wat er in de film gebeurt.

De slimme kant wordt afgehandeld door Samsung’s Tizen-besturingssysteem, met alle belangrijke apps beschikbaar.

Samsung QE55QN700ATXZT: hoeveel kost hij

Op de processor na, die niet van de nieuwste generatie is, is het formaat niet enorm en is de verversingssnelheid niet erg hoog, dus het ontbreekt de 55-inch Samsung QN700A 8K aan niets.

Ook niet aan de prijs, alles welbeschouwd, want dit model kost 2.199 euro. De Samsung 8K Mini LED 65-, 75- en 85-inch modellen kosten respectievelijk €3.779, €5.899 en €6.029, terwijl de 55-inch 4K Mini LED (QN95A 2021) nu €1.729 kost.