Wat is Wickr en hoe werkt het

Created in 2012, on the surface it is a very normal messaging app. Het maakt echter gebruik van versleutelingsalgoritmen van militaire kwaliteit die chats geheim maken

Onlangs is WhatsApp begonnen met het testen van de mogelijkheid dat berichten zichzelf na een bepaalde periode verwijderen. De meeste mensen hebben wel eens gedacht aan de zin “Dit bericht zal zichzelf vernietigen in X seconden”, die we vaak hebben gehoord in films zoals Mission: Impossible of tekenfilms zoals Inspector Gadget. De slimmeriken daarentegen hebben gedacht aan Wickr.

Wickr is een instant messaging app die in 2012 is opgericht met een zeer specifieke focus: het waarborgen van de veiligheid en privacy van de communicatie tussen haar gebruikers. Een van de functies ervan is het instellen van de duur van berichten: tussen één seconde en 24 uur. Na deze periode verdwijnen berichten letterlijk in het niets. Wickr werd ontworpen om vooral in bedrijven te worden gebruikt, binnen teams die essentieel bedrijfsmateriaal moeten uitwisselen, en werd al snel ontdekt en gewaardeerd door zowel politici als criminelen. En dat komt omdat het vrijwel onmogelijk te hacken is, zelfs voor de beste rechtshandhavingsexperts.

Hoe Wickr werkt

Op het eerste gezicht is Wickr een normale instant messaging app: je verstuurt en ontvangt tekstberichten, foto’s, video’s en bestanden op vrijwel dezelfde manier als WhatsApp, Messenger en andere soortgelijke apps. “Onder de motorkap heeft Wickr echter een krachtige encryptie-engine die het uiterst moeilijk maakt om berichten te lezen die mogelijk zijn onderschept. De app verbergt ook alle sporen van de verzender en de ontvanger van verwijderde berichten, waardoor het zelfs onmogelijk wordt om te weten dat de twee mensen contact met elkaar hebben gehad. Dus als iemand uw telefoon steelt of in beslag neemt, zult u nooit iets uit Wickr kunnen halen

Politici, hackers en drugsdealers zijn dol op Wickr

Omwille van de functies is Wickr gekozen door verschillende ‘beroepsgroepen’ die privacy belangrijk vinden. In 2015 bleek bijvoorbeeld dat Australische toppolitici, waaronder minister van Telecom Malcolm Turnbull, Wickr gebruikten om geheime berichten uit te wisselen. Op het dark/deep web daarentegen is Wickr al sinds het begin populair en wordt het gebruikt om aan- en verkopen van illegale goederen af te ronden: van wapens tot gestolen datapakketten en drugstransporten.