Amazon Recommerce, de dienst die je kapotte smartphone opkoopt

Amazon Recommerce laat je toe je smartphone te verkopen aan de e-commercesite, zelfs als hij kapot is. Zo werkt het

Amazon versterkt zijn aanwezigheid op de markt voor tweedehands smartphones, waar het al aanwezig is met Amazon Renewed, een sectie gewijd aan gereconditioneerde tweedehands producten. Nu komt Amazon Recommerce, een interface waarmee iedereen kan proberen zijn gebruikte smartphone te verkopen. Zelfs als het kapot is.

De nieuwe dienst heet Amazon Recommerce en wordt bemiddeld door een derde partij, de Franse Recommerce Group (voorheen Recommerce Solutions). In de praktijk zal het de taak van Recommerce Group zijn om onze tweedehands goederen te waarderen volgens de traditionele waarderingsnormen van bedrijven die tweedehands goederen inzamelen en doorverkopen. De eigenlijke wederverkoop zal echter door Amazon worden uitgevoerd. Degenen die reeds een gebruikte mobiele telefoon aan een van deze bedrijven hebben verkocht, zullen de procedure voor verkoop aan Amazon Recommerce dan ook vrij gewoon vinden. Voor alle anderen is hier hoe het werkt.

Hoe Amazon Recommerce werkt

Het uitgangspunt voor het verkopen van een gebruikte mobiele telefoon aan Amazon Recommerce is om naar de speciale pagina van de dienst te gaan, waar we eerst het merk, model of de IMEI-code van het toestel moeten invoeren. Het beste is om alleen het merk in te voeren en te wachten tot de site de lijst toont van geaccepteerde mobiele telefoons die door een specifiek bedrijf worden geproduceerd. Dan moeten we aangeven in welke staat het apparaat is: perfect, goed, beschadigd. Vervolgens moeten we aangeven of het apparaat is ingeschakeld, of de knoppen en het scherm werken en, in het geval van iPhone, of “Zoek mijn iPhone” is gedeactiveerd.

Na het invoeren van al deze gegevens krijgen we de maximale evaluatie en kunnen we deze accepteren of niet. Als we het accepteren, zullen we de mobiele telefoon moeten opsturen naar Recommerce die, met de telefoon in de hand, de definitieve evaluatie zal maken binnen 48 uur na ontvangst van de smartphone. Als alles vlot verloopt, komt het geld uiteindelijk op onze bankrekening. Ook kunt u uw smartphone gratis laten slopen: deze wordt gratis opgehaald door Recommerce.

Beyond Amazon Renewed

Met Recommerce gaat Amazon dus verder dan het bestaande Renewed. De bestaande dienst biedt gewone gebruikers niet de mogelijkheid gebruikte toestellen in te zenden, maar is opgezet als een showcase voor opknapbedrijven. Amazon zet er dan een jaar garantie en al zijn extra diensten bovenop. Met Recommerce bestrijkt Amazon echter ook een ander deel van de tweedehandsmarkt: de markt die voorheen volledig in handen was van dergelijke bedrijven of, erger nog, beheerd werd door gebruikers met doe-het-zelfverkopen op Facebook-groepen of tweedehandssites.