Hoe Windows antivirus uit te schakelen

Moet je Windows Defender uitschakelen om een programma te installeren? Zo doet u dat op de besturingssystemen van Microsoft

Als u de beveiliging van uw notebook of desktop-pc hoog wilt houden is het essentieel om een goed werkende antivirus te gebruiken en deze voortdurend bij te werken. Het Microsoft Windows 10-besturingssysteem integreert, net als zijn voorgangers, zijn eigen antivirussoftware, Windows Defender genaamd. Het doet zijn werk redelijk goed, hoewel er veel betere gratis antivirusprogramma’s zijn die u kunt downloaden.

Wanneer u een antivirusprogramma van derden installeert, schakelt Windows Defender het automatisch uit. Als u het echter moet uitschakelen zonder andere beveiligingssoftware te hebben geïnstalleerd, bijvoorbeeld om een toepassing te testen die niet werkt wanneer Defender is ingeschakeld, wordt het ingewikkeld. De procedure voor het handmatig deactiveren van de Windows Defender antivirus is verschillend, afhankelijk van welke versie van Windows u hebt geïnstalleerd: op Win XP, Win 7 en Win 8.1 is Defender bijna een normale toepassing, terwijl het op Windows 10 nauw geïntegreerd is met het besturingssysteem en Microsoft normaal gesproken niet toestaat dat u het deactiveert. Hier leest u dus hoe u de antivirus op elke versie van Windows kunt uitschakelen.

Maar eerst een vooronderstelling: virussen, malware, kwaadaardige en frauduleuze codes waarmee u probeert in allerlei vormen van oplichting en phishing te trappen, zijn nu iets waar u dagelijks mee te maken kunt krijgen, vooral als u veel online surft. Dus als u Windows Defender toch moet uitschakelen, bedenk dan altijd dat als u daarna geen ander antivirusprogramma installeert, u een groot risico loopt op infectie.

Hoe schakelt u Windows Defender uit op Windows 10

Deze procedure werkt alleen met Windows 10 Pro, Enterprise en Educational. Open het Start-menu, typ “Run” in het zoekvak en druk op enter. De naam van het programma dat u wilt uitvoeren is “gpedit.msc” – voer die in het tekstvak in en druk op enter. Ga nu naar Lokaal Computerbeleid > Computerconfiguratie > Administratieve sjablonen > Windows Componenten > Windows Defender Antivirus. Aan de rechterkant van het scherm, dubbelklik op “Windows Defender Antivirus uitschakelen”. Start uw computer vervolgens opnieuw op en Defender is uitgeschakeld.

Een tweede methode om Windows Defender uit te schakelen, die in plaats daarvan werkt op Windows 10 Home, is het bewerken van het register van Win 10. Typ “Run” in het zoekvak van het Start-menu en druk op enter. Typ “regedit” en druk op enter. De register-editor wordt nu geopend. Zoek de string “HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREPoliciesMicrosoftWindows Defender”, klik erop en aan de rechterkant van het scherm klik je met de rechtermuisknop en kies je uit het menu “New > Dword Value (32-bit)” en geef je deze nieuwe sleutel de naam “DisableAntiSpyware”. Geef het de waarde 1, sluit de editor af en start opnieuw.

Hoe Windows Defender uitschakelen op Windows 8.1

Het uitschakelen van Windows Defender op Windows 8.1 is vrij eenvoudig: druk tegelijkertijd op de Windows-toets en de C-toets. Klik op “Zoeken” en typ Windows Defender. Open het en kies “Tools > Options” uit het menu. Klik aan de linkerkant op “Administrator”, aan de rechterkant deactiveer “Use this application” en klik dan op “OK”.

Hoe Windows Defender uitschakelen op Windows 7

Om Windows Defender op Win 7 uit te schakelen, drukt u op de Windows-toets en zoekt u naar “Windows Defender”. Open het en ga naar “Tools & Opties”. Klik aan de linkerkant op “Administrator” en aan de rechterkant op “Use this application”. Klik op “Ok” en Defender wordt gedeactiveerd.

Hoe Windows Defender uitschakelen op Windows XP

Als Windows Defender op Win XP is geïnstalleerd, kunt u het uitschakelen door te dubbelklikken op het pictogram van deze toepassing dat u in de statusbalk vindt. Als u het niet kunt vinden, kunt u Defender rechtstreeks openen vanaf het pad “C:Program_Files/Windows Defender” op uw harde schijf. Zodra Defender is geopend, gaat u naar ‘Extra & Opties’, selecteert u links ‘Beheerder’ en schakelt u rechts ‘Deze toepassing gebruiken’ uit. Klik op ‘OK’ en herstart uw PC.