De iPhone bespioneert je: hoe je locatie-tracking blokkeert

Het inschakelen van de locatiefunctie zorgt ervoor dat de iPhone gegevens over je locatie begint te verzamelen. Zo blokkeer je de tracking door je smartphone

De iPhone weet precies waar je nu bent. En hij weet ook waar je zaterdag of zondag bent geweest, of de route die je elke ochtend naar je werk neemt. Hoe weet iPhone al deze informatie over onze bewegingen? Het is heel eenvoudig, via de lokalisatiefunctie. Om Kaarten te gebruiken, of om Nuttige Plaatsen in uw omgeving te controleren, moet u de Locatiefunctie op uw smartphone activeren. Met andere woorden, GPS.

Weinig mensen weten echter dat al onze locatiegegevens op de iPhone worden opgeslagen en via de Instellingen van de smartphone op elk moment kunnen worden opgevraagd. Als u nu al denkt aan de gevaren voor uw privacy, wees dan gerust: de gegevens worden alleen opgeslagen in het geheugen van de iPhone en worden niet gedeeld met Apple. Als u bang bent dat de informatie in verkeerde handen valt, kunt u de informatie permanent uit het telefoongeheugen verwijderen door een eenvoudige procedure te volgen. Zo blokkeert u de tracering van uw iPhone.

Hoe blokkeert u de tracering van iPhone-locaties

De tracering van uw iPhone begint wanneer u Locatieservices inschakelt onder Instellingen. Locatie wordt gebruikt door Apple apps, apps van derden en websites om informatie te verzamelen en te gebruiken op basis van de huidige locatie van uw smartphone om speciale diensten aan te bieden. Naast het lokaliseren van uw toestel, volgt de functie ook onze bewegingen om ad hoc advertenties of Points of Interest weer te geven. Al deze informatie wordt opgeslagen op de smartphone en kan op elk moment door de gebruiker worden ingezien.

Als u bang bent voor uw privacy, hebt u de mogelijkheid om het volgen door Apple te blokkeren. De te volgen procedure is heel eenvoudig: ga naar Instellingen, klik op Privacy en vervolgens op Locatie. Scroll dan naar beneden en klik op System Services. In het nieuwe scherm dat opent, tikt u op “Frequente locaties”. Hier vindt u een overzicht van alle locaties die in de afgelopen periode zijn bezocht.

Hoe verwijder je locatiegegevens op de iPhone

Naast het blokkeren van locatietracering biedt Apple de gebruiker ook de mogelijkheid om alle locatiegegevens die door de iPhone worden verzameld te wissen. Ga terug naar Instellingen, klik op Privacy en dan op Locatie. Zodra u op System Services hebt geklikt, moet u klikken op “Frequent Locations”. Als u naar beneden scrollt, ziet u een lijst van plaatsen die u hebt bezocht en aan het eind van de pagina ziet u “Wis geschiedenis”. Op dit punt zal de iPhone u vragen om uw Apple accountgegevens in te voeren en door op Bevestigen te drukken worden alle locatiegegevens gewist die uw smartphone in de loop der jaren heeft verzameld.