Gratis Netflix op Android: de ongelooflijke hoax op Google

De kwaliteit van de artikelen op Google’s nieuwsfeed is niet altijd top, maar deze keer is het een beetje te ver gegaan: gratis Netflix?

Fans van het streamen van films en tv-series met een Android-smartphone zien al een paar uur waarschijnlijk een stukje nieuws, dat voor hen een droom lijkt, bovenaan de Google Discover-feed staan. Dat wil zeggen, de sterk gepersonaliseerde nieuwsfeed, die kan worden geopend door te vegen vanaf het startscherm van bijna elke Android-smartphone.

Het nieuws heeft een zeer pakkende kop: “Netflix gaat gratis op Android-toestellen | Officiële aankondiging maakt gebruikers gek”. Dit is een kolossale hoax, gepubliceerd door een site waarvan de naam een samenvoeging is van de namen van twee beroemde Italiaanse kranten, waarvan er een ook in het gebruikte lettertype is nagebootst. Het meest verontrustende aan deze affaire is niet zozeer dat een site een dergelijke hoax publiceert om veel kliks te krijgen, maar dat een dergelijke duidelijk valse inhoud door Google wordt doorgegeven in zijn Discover en, wat meer is, tot de eerste nieuwsberichten behoort die worden aangeboden (zo niet de eerste, in feite). Dit alles slechts enkele dagen na de lancering van een nieuw Google algoritme, genaamd ‘Anti Spam Update’. Als hoaxen geen spam zijn, wat zijn het dan wel?

Netflix gratis op Android: het persbericht dat niet bestaat

In de door de site in kwestie gepubliceerde inhoud (het een artikel noemen lijkt me beledigend voor degenen die artikelen schrijven) staat dat “Met een officieel persbericht wordt Netflix gratis op Android-toestellen”. Er is geen officieel persbericht en op geen van de perssites van Netflix is deze sensationele aankondiging te vinden.

Ook op de sociale mediasites van het streamingplatform is geen spoor van het nieuws te vinden, omdat het in feite om een complete hoax gaat.

Netflix gratis op Android: ja, als je in Kenia woont

Om eerlijk te zijn woont degene die de hoax content schreef misschien wel in Kenia, en hij heeft gelijk: op 20 september kondigde Netflix namelijk daadwerkelijk de start aan van een experiment voorbehouden aan het Afrikaanse land, dat toevallig bestaat uit gratis Netflix voor Android-toestellen.

Als degenen die deze inhoud schreven daarentegen in Italië wonen, zoals wij en onze lezers, moeten zij weten dat Netflix niet alleen niet gratis wordt, maar sinds een paar dagen zelfs meer kost: het platform heeft de kosten van de abonnementen voor Italiaanse gebruikers namelijk licht verhoogd, van 11,99 naar 12,99 euro voor het standaardplan en van 15,99 naar 17,99 euro voor het premiumplan.