Fortnite, ontwikkelaars gedwongen tot slopende diensten? Getuigenissen

“Ik werk gemiddeld 70 uur per week. Er zijn waarschijnlijk 50 of 100 andere mensen die zulke diensten draaien.”

Achter elk groot succes zit zeker een hoop werk, net als in het geval van Fortnite. Het lijkt er echter op dat de Epic Games-titel zijn ontwikkelaars dwingt om een aantal echt slopende ploegendiensten aan te nemen. Dit wordt bevestigd door anonieme getuigenissen die zijn gepubliceerd op Polygon, waarin wordt beschreven hoe de crunch time een klimaat van grote druk heeft gecreëerd.

Waar hebben we het over? Crunching is een fase in de ontwikkeling van een spel waarin je de ontwikkelingstijd zo veel mogelijk probeert te verkorten. Dit houdt natuurlijk ongebruikelijke werktijden in. “Ik werk gemiddeld 70 uur per week. Er zijn waarschijnlijk minstens 50 of zelfs 100 andere mensen hier bij Epic Games die zulke diensten draaien. Ik ken mensen die 100 uur per week werken” – leest het artikel. En dit is niet slechts één getuigenis, maar een dozijn.

Diensten die niet alleen te maken hebben met de ontwikkelingsfase van de Battle Royale, maar ook met het werk van het beheer van de titel en nieuwe inhoud. We hebben te maken met een ander soort crunch time, want het is noodzakelijk om weer op schema te komen voor het uitbrengen van updates en niet alleen het maken van een game.

“Het grootste probleem is dat we alleen maar aan updates werken. De leidinggevenden zijn erop gericht om Fortnite zo lang mogelijk populair te houden, vooral met de concurrentie die opkomt”, aldus een andere werknemer.

Met deadlines die echt onhaalbaar zijn. “Alles moet meteen gebeuren, we mogen niet te veel tijd aan iets besteden. Als iets niet werkt – zoals een wapen – kunnen we het er niet gewoon uithalen en repareren, het moet onmiddellijk worden gerepareerd, terwijl we blijven werken aan de volgende patch. Het is wreed,” wordt er verder gezegd.

Epic Games zou blijkbaar niemand dwingen: “Het bedrijf geeft ons onbeperkte vrije tijd, maar het is bijna onmogelijk om die te nemen. Als ik vrij neem, wordt de werkdruk op andere mensen afgewenteld en niemand wil verantwoordelijk zijn voor dat gevolg”, aldus het stuk in Polygon.

Het bedrijf verdedigde zich door de situatie te bagatelliseren: “De mensen hier werken hard aan Fortnite en andere Epic-titels. Extreme situaties zoals diensten van 100 uur zijn ongelooflijk zeldzaam, en in die omstandigheden zorgen we ervoor dat dezelfde situatie dezelfde mensen niet opnieuw overkomt,” vertelde een woordvoerder aan de site.