Apple schikt in rechtszaak met kleinere ontwikkelaars

Sommige app-ontwikkelaars zijn boos dat hun applicaties alleen via App Store van Apple naar een iPhone of iPad kunnen worden gedownload. Apple heeft het geschil met veel kleinere ontwikkelaars nu kunnen bijleggen zonder grote concessies te hoeven doen.

Apple heeft ingestemd met kleine wijzigingen in een rechtsstrijd met ontwikkelaars over de rol van het bedrijf bij de distributie van apps op de iPhone en iPad. De concessie in het verhitte debat is bedoeld om een einde te maken aan een class-action rechtszaak die is aangespannen door Amerikaanse ontwikkelaars.

Zoals het Amerikaanse bedrijf vrijdag aankondigde, geeft het in de schikking kleinere ontwikkelaars de mogelijkheid om in de toekomst app-gebruikers gerichte informatie te sturen over abonnementsdeals buiten de App Store om. Dit mag echter niet binnen de app zelf gebeuren, maar moet buiten de app om gebeuren – bijvoorbeeld per e-mail. Tot nu toe weigerde Apple strikt om informatie over alternatieve abonnementsmogelijkheden buiten de App Store in de apps weer te geven.

De minnelijke schikking met de kleinere ontwikkelaars, die nog moet worden bevestigd door de rechtbank in Oakland (Californië), staat los van de spectaculaire rechtszaak die de game-ontwikkelaar Epic tegen Apple voert. Beide procedures worden echter voorgezeten door rechter Yvonne Gonzalez Rogers. De instemming van Rogers met de minnelijke schikking kan dan ook worden gezien als een voordeel voor Apple in de zaak tegen Epic.

Class action afgewend

In de huidige schikking met de class action eisers heeft Apple centrale eisen van de ontwikkelaars, die ook door Epic worden gesteld, weten af te wenden. Zo hoeft Apple geen andere App Store op de iPhone of iPad toe te staan en hoeft het zijn aandeel in de inkomsten, dat tot 30 procent kan oplopen, niet te verminderen. Een uitspraak in de Epic-zaak wordt dit najaar verwacht.

Hoewel Apple de aanklagers tegemoet is gekomen in termen van prijsvrijheid: Het bedrijf verhoogt het aantal voorgedefinieerde prijspunten dat ontwikkelaars kunnen instellen voor abonnementen, in-app aankopen en betaalde apps van minder dan 100 naar meer dan 500.

Alle concessies gelden niet alleen voor de Amerikaanse eisers, maar zullen wereldwijd worden uitgerold.

In de VS zal Apple ook een fonds oprichten om kleine ontwikkelaars te steunen in de Corona-crisis. In aanmerking komende aanvragers mogen sinds 2015 in geen enkel kalenderjaar meer dan 1 miljoen dollar aan inkomsten hebben behaald met al hun apps in de Amerikaanse winkel. De subsidie kan oplopen tot 30.000 Amerikaanse dollar.

Apple’s app store systeem ligt momenteel onder vuur. De EU-Commissie beschuldigt het iPhone-bedrijf van oneerlijke concurrentie in de business met muziekstreaming-apps als Spotify. Het gamebedrijf Epic wil in de VS een rechtszaak aanspannen om ervoor te zorgen dat het samen met andere aanbieders zijn eigen App Stores op de iPhone kan exploiteren zonder daarvoor langs Apple te hoeven. Apple houdt vol dat de App Store een lucratief platform is voor app-ontwikkelaars en tegelijkertijd gebruikers beschermt tegen pogingen tot fraude.