De levensduur van de batterij van smartphones is een van de belangrijkste zorgen voor gebruikers: hier zijn zes trucs om de gezondheid van de batterij te beschermen
Het gebruik van snelladen in smarthone-batterijen is een steeds vaker voorkomende praktijk bij fabrikanten. Het gebeurt in Samsung, Huawei en zelfs Apple toestellen. Een mobiele telefoon hebben die niet voortdurend aan het stopcontact hoeft te liggen, wordt steeds belangrijker.
Volgens een studie van ComTech, gepubliceerd in KantarWorldPlannel, is de levensduur van de batterij de belangrijkste eis van de consument, zelfs in vergelijking met de kwaliteit van het fotovak. Maar nu snel opladen zo populair is, rijzen er veel vragen: kan dit type stroomvoorziening het toestel op lange termijn ruïneren? Wat zijn de risico’s? Is het mogelijk om de smartphone op te laden zonder de batterij te beschadigen? Eigenlijk wel, er zijn een aantal trucs waardoor uw toestel langer kan werken. Met deze eenvoudige tips en trucs houdt u uw smartphone jarenlang in leven en kunt u hem de hele dag gebruiken zonder op zoek te hoeven naar een stopcontact.
Waarom moet u uw batterij tot 80% opladen?
Alle mobiele telefoons, maar ook elektronische apparaten en elektrische auto’s, werken op lithium-ionbatterijen (Li-Ion). Duur en levensduur zijn afhankelijk van de grootte: hoe groter de batterij, hoe langer de autonomie. Daarom offeren bedrijven als Apple en Samsung bepaalde onderdelen op – zoals de SIM-sleuf – om plaats te maken voor grotere accu’s.
Maar dat is niet alles: als je een lithium-ionaccu oplaadt, mag je nooit 100% bereiken. Daarom raden fabrikanten aan om de smartphone tot 80% op te laden. Hoewel het apparaat sneller zal worden ontladen dan wanneer het 100% zou zijn opgeladen, zal het hierdoor langer meegaan.
Het gebruik van snelladen zal de batterij niet beschadigen
Het vermogen van een lader van een oudere generatie ligt tussen de 5 en 10 watt. Deze capaciteit neemt in nieuwere voedingen tot 5 maal toe. De Galaxy Note 10 en Note 10 Plus hebben bijvoorbeeld een 25 Watt lader. Dit type voeding is niet schadelijk voor uw apparaten, en de redenen daarvoor zijn eenvoudig: zoals altijd moet u begrijpen hoe ze werken.
Snellaadbatterijen werken in twee fasen. De eerste fase duurt tussen 15 en 30 minuten en geeft de batterij een lading van 70-80%, terwijl de tweede fase langer duurt en wordt gebruikt om het ontbrekende gedeelte op te laden. Tijdens de eerste fase absorberen de apparaten het grootste deel van de lading zonder gevolgen. Apple heeft beweerd dat zijn apparaten in een half uur 50% lading kunnen bereiken. Door een snellader te gebruiken, kunt u dus in korte tijd over de gewenste actieradius beschikken, zonder dat dit ten koste gaat van de efficiëntie.
Overladen van de batterij is niet mogelijk
Het risico van overladen van de lithium-ion knoflookbatterij is een van de grootste zorgen van gebruikers. De angst houdt met name verband met de gewoonte om de telefoon aangesloten te houden, zelfs nadat hij voor 100% is opgeladen. In werkelijkheid is het apparaat zo gebouwd dat wanneer het zijn maximumniveau bereikt, het opladen vanzelf stopt.
Apple heeft een heel speciaal beveiligingssysteem bedacht dat ‘geoptimaliseerd opladen’ wordt genoemd en dat het opladen niet bij 100% maar bij 80% stopt, zodat het apparaat niet in de tweede fase terechtkomt. Dit verbetert de levensduur van uw smartphone.
Waarom moet u uw telefoon nooit zonder stroom laten zitten?
Als u wilt dat uw smartphone zo lang mogelijk meegaat, moet u ervoor zorgen dat u nooit zonder batterij komt te zitten. Op lange termijn kan de effectiviteit ervan afnemen.
Om dit te voorkomen, schakelt u wanneer het niveau het laagst is, de instellingen voor ‘Energiebesparing’ in en gebruikt u het apparaat niet meer. De beste tijd om uw telefoon op te laden is wanneer het batterijniveau 30% bedraagt.
Vermijd hoge temperaturen
Hoge temperaturen verkorten de levensduur van de batterij. Houd uw smartphone uit de buurt van warmtebronnen om hem te beschermen, want in extreme gevallen kan hij ontploffen. Als het toestel wordt blootgesteld aan – of een temperatuur bereikt van – 30°C, zal de batterij haar effectiviteit verliezen of permanent worden aangetast.
U kunt andere kabels gebruiken dan de meegeleverde
Hoe vaak hebt u uw telefoon al niet opgeladen met de voedingsadapter van een vriend? Het goede nieuws is dat dit uw toestel niet beschadigt. Tenzij je te maken hebt met namaak of beschadigde kabels, is er geen gevaar. Het enige nadeel is dat uw smartphone trager kan opladen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij OnePlus-telefoons die worden geleverd met laders met een eigen technologie waarmee de telefoon snel kan worden opgeladen. Als u een alternatieve lader gebruikt, zal deze, ook al veroorzaakt hij geen schade, langzamer opladen.
Kortom, moderne accu’s zijn ontworpen om lang mee te gaan en snel op te laden, maar ze hebben vooral beschermingssystemen waardoor ze veiliger zijn dan in het verleden. Als u deze trucs kent en toepast, kunt u uw apparaten jarenlang efficiënt laten werken.