Hoe controleer je de gezondheid van je iPhone-batterij

Een iPhone die een paar jaar oud is, kan weer net zo efficiënt worden als vroeger door de batterij te vervangen. Maar hoe weet u dat zeker?

Een relatief korte batterijlevensduur op een iPhone van meer dan een paar jaar oud, of zelfs een relatief nieuwe iPhone die onzorgvuldig is behandeld, vergeleken met de oorspronkelijke batterijlevensduur, kan een teken zijn – in feite is het dat bijna altijd – dat een nieuwe batterij nodig is.

Met uitzondering van de meest recente iPhones hebben de smartphones van Apple nooit bekend gestaan om hun batterijlevensduur, en hoewel de dagen van zo’n tien jaar geleden, toen je een dozijn mensen bij oplaadpunten op vliegvelden aantrof met een iPhone in de hand, allang voorbij zijn, kan een telefoon van drie of vier jaar oud een nieuwe batterij nodig hebben om zijn oude glorie te hervinden. Vaak hoeft u de telefoon niet te vervangen, alleen de batterij. Om zeker te zijn en onnodige kosten te vermijden, controleert u de gezondheid van de batterij van uw iPhone.

Check iPhone Battery Cycles

Er zijn verschillende programma’s waarmee u kunt controleren hoeveel laad- en ontlaadcycli een iPhone-batterij heeft doorlopen. Helaas is dit geen handeling die direct vanaf de telefoon kan worden gedaan: het vereist de “technologische” ondersteuning van een computer, maar het goede nieuws is dat het zowel een Windows als een Mac kan zijn.

Van de beschikbare programma’s, raden wij u aan iCopyBot te proberen, die een versie voor Windows en een voor Mac heeft en, in tegenstelling tot anderen, het is betaald, maar u kunt een gratis proefversie krijgen. U kunt het op dit adres downloaden (klik op het item Download naast de versie van iBackupBot die geschikt is voor uw computer, Windows of Mac).

Nadat u uw iPhone met de originele kabel op uw pc of Mac hebt aangesloten en bovengenoemd programma hebt gedownload, geïnstalleerd en geopend, moet u linksonder in het programma de naam van uw iPhone zien staan en in het midden van het scherm in het blauw Meer informatie.

Als u op Meer informatie klikt, wordt een ander venster geopend met informatie over de laad- en ontlaadcycli van de batterij van de iPhone: dat is het getal naast CycleCount onder Battery. Een gemiddelde batterij is ontworpen om tot 80 procent van zijn oorspronkelijke capaciteit te behouden na 500 volledige oplaad- en ontlaadcycli”, schrijft Apple, “en het is meestal onder de 80 procent (dat wil zeggen, ongeveer 500 cycli) dat vervanging wordt aanbevolen.”

De gezondheid van de iPhone-batterij controleren

Als je een iPhone met iOS versie 11.3 of hoger hebt en tijd en stappen wilt besparen, kun je direct vanaf je telefoon een indicatie krijgen van de gezondheid van de batterij van je iPhone. Het is een veel snellere procedure, maar het aantal cycli gaat verloren.

Dus: om een zo nauwkeurig mogelijke indicatie te krijgen, kunt u het beste de vorige methode gebruiken, maar als u tevreden bent met een ruwe maar nog steeds volledige indicatie, kunt u doorgaan met de onderstaande stappen.

Informatie over de gezondheid van de batterij van uw iPhone vindt u in het menu Instellingen – Batterij – Batterijstatus, waar u de resterende capaciteit ziet als percentage van de nieuwe capaciteit van de telefoon en, net daaronder, eventuele beperkingen van de prestaties van de iPhone als gevolg van een batterij die moet worden vervangen omdat deze versleten is.