Eat the Frog: How to put an end to procrastination

Het uitstellen van impopulaire taken in plaats van ze snel af te krijgen, is voor veel mensen een gangbare praktijk. Met de Eet de Kikker-methode kunt u het zogenaamde uitstelgedrag bestrijden en uw persoonlijke time management verbeteren.

Wie heeft dit niet meegemaakt: u zit ’s morgens amper achter uw bureau als de gedachte aan een vervelende taak die dringend gedaan moet worden uw dag bederft. Je stelt het steeds maar weer uit – tot het uiteindelijk in je achterhoofd verdwijnt en het de volgende dag moet gebeuren. De Eat the Frog methode maakt een eind aan uitstelgedrag. Uw doel is om onaangename taken eerst te verwerken, niet aan het eind. Hier leest u hoe u dit het beste kunt doen en wat de voordelen van de methode zijn:

Stap 1: Identificeer de kikker

Neem aan het begin van uw werkdag even de tijd: Wat zou u vandaag het liefst willen uitstellen? Waar heb je het minst zin in? Dit is je kikker! Doe die taak nu meteen.

Stap 2: Eet het in kleine porties

Je hoeft niet de hele kikker in één keer naar binnen te slokken. Splits uw activiteit op in haalbare subtaken en voer ze één voor één uit. Het gaat er niet om de taak in zijn geheel te volbrengen, maar stukje bij beetje vooruitgang te boeken.

Stap 3: Verspreid het goede nieuws

Degenen die de kikker hebben opgegeten, verdienen een beloning. Geef jezelf een langere lunchpauze of vertel de baas of collega’s over je prestatie. Een beetje lof zal je motiveren voor de andere taken van de dag.

Voordeel 1: Je bent meer bevrijd

Zeker, je kunt onaangename activiteiten proberen uit te stellen – maar ze zullen toch in je maag blijven zitten. Door ze meteen te doen, bespaart u zichzelf het schuldgevoel en kunt u zich volledig aan de andere taken wijden.

Voordeel 2: stel de juiste prioriteiten

Werken aan triviale en onbelangrijke zaken gaat snel. Vaak zijn deze activiteiten echter niet van cruciaal belang om uw werk vooruit te helpen. Uitstelgedrag en improductiviteit zijn het gevolg.

Voordeel 3: Je krijgt dingen gedaan

Wanneer je een dagelijks groeiende berg onaangename taken in het oog hebt, ben je sneller geneigd om op te geven. Door ze regelmatig door te werken, houdt u de werkdruk lager en vermijdt u deze valkuil.

Dit artikel verscheen voor het eerst in ons partnerportaal MaschinenMarkt.