Een van de beste apps om naar elk soort podcast te luisteren, waar en wanneer u maar wilt, is Google Podcast: hier leest u wat het is, wat het doet en op welke apparaten u het kunt gebruiken.
Luisteren naar je favoriete programma’s waar en wanneer je maar wilt, zonder ruimte- of tijdsbeperkingen, rechtstreeks op je smartphone, tablet of pc: dat is waar het bij podcasts om gaat, audioprogramma’s van uiteenlopende aard, verdeeld in afleveringen in een meestal vrije vorm, afhankelijk van het onderwerp.
Serieverhalen, taalcursussen, discussies over een bepaald onderwerp, actualiteitenbulletins, hoorspelen, gesprekken tussen vrienden en nog veel meer. Google Podcasts is de applicatie bij uitstek voor het luisteren naar allerlei podcasts.
Google Podcasts: wat het is
Als u Google Podcasts wilt gebruiken, is wat het is het eerste wat u moet weten. Het is een applicatie die rond medio 2018 het levenslicht zag en waarmee u gratis naar uw favoriete uitzendingen kunt luisteren. Het is een echte digitale speler, die de gebruiker in staat stelt digitaal naar elke podcast te luisteren. De interface is rond 2019 vernieuwd, in Material Theme-stijl.
Hoe Google Podcasts werkt
Bij het openen van Google Podcasts verschijnt een beginscherm met een reeks categorieën, waar gebruikers met een heel eenvoudige zoekopdracht naartoe kunnen om het type uitzending te vinden dat ze willen volgen. Als u al een podcast in gedachten hebt, kunt u het vergrootglas gebruiken.
Met deze interface kunt u zich ook abonneren op uw favoriete shows, maar ook afzonderlijke afleveringen beluisteren of informatie bekijken. Als u het op uw smartphone gebruikt, is er een zeer handige functie waarmee u de gewenste podcasts op uw startscherm kunt weergeven, met een speciaal pictogram.
Van Google Podcasts is de manier waarop het afspelen werkt een ander ding om te weten. Met de interface kunt u een uitzending op verschillende apparaten beluisteren en verder gaan waar u was gebleven. Op de smartphone is er een speler waarmee u ook de afspeelsnelheid kunt wijzigen. Niet alleen dat, maar u kunt ook slaaptimers instellen, of de stille gedeelten uitknippen. Er is ook een sectie waar u informatie over de hoofdrolspelers kunt lezen.
Gebruik van Google Podcasts
Wanneer u Google Podcasts opent, komt u op het hoofdscherm, waarin de inhoud is gegroepeerd in verschillende groepen, om het raadplegen te vergemakkelijken. Er zijn verschillende categorieën die de uitzendingen onderverdelen naar variëteit en populariteit. Zo zijn er secties met de meest trendy podcasts en andere gewijd aan de populairste, om nog maar te zwijgen van de thematische secties, zoals politiek, nieuws, technologie, wetenschap, enz.
Nadat u de categorie hebt gekozen, kunt u het programma kiezen dat u wilt volgen, waarop u zich kunt abonneren via een speciale optie, of u kunt gewoon beginnen met het afspelen van de afleveringen. In het menu met de drie puntjes, bovenaan, kun je kiezen om de show die je volgt toe te voegen aan het hoofdscherm van de telefoon, of je kunt de website bezoeken of zelfs de RSS feed, maar ook de podcast delen.
Er is ook een instellingen sectie waar je verschillende opties kunt kiezen over downloads of over het beheer van meldingen van audiospelers. Kortom, Google Podcasts is een complete tool met een schat aan mogelijkheden, ideaal voor wie nieuw is in de wereld van podcasting, maar ook voor meer ervaren gebruikers. Gebruiksgemak gaat hand in hand met een breed scala aan functies.
Op welke apparaten kun je naar Google Podcasts luisteren
Google Podcasts kan op bijna alle Android smartphones worden gebruikt, maar ook in auto’s met Android Auto. Het is ook compatibel met Google Home, Google Nest Hub, Google Chromecast, Google Home Mini, en Google Nest Mini.
Google Podcasts op PC
Het is mogelijk om Google Podcasts op een PC te gebruiken, hoewel vooralsnog alleen op een zeer basale manier. U hoeft alleen maar naar de website te gaan om naar uw podcasts te kunnen zoeken en ze te beluisteren zonder dat u een toepassing hoeft te downloaden.
De geschiedenis van de podcast
Het gebruik van Google Podcasts is ongetwijfeld een uitstekende keuze. Maar het is ook interessant om de geschiedenis van podcasts te kennen, die teruggaat tot het einde van de jaren negentig, toen bij iedereen thuis een internetverbinding beschikbaar kwam, waardoor grote hoeveelheden gegevens konden worden geüpload en gedownload. De eerste iPod kwam in 2001 op de markt en maakte de weg vrij voor de komst van podcasting: je kon muziek in digitaal formaat downloaden naar je toestel. Een belangrijke stap werd gezet in 2005, toen iPods een speciale functie kregen om podcasts te downloaden en op te slaan. Aanvankelijk waren deze toepassingen vooral het voorrecht van de Verenigde Staten, terwijl rond 2014 ook Europese landen zich voor deze systemen begonnen te interesseren.
Zo stelden radiostations hun uitzendingen aanvankelijk alleen in podcastformaat beschikbaar, zodat gebruikers ze konden downloaden en opnieuw beluisteren, later werden podcasts een echt redactioneel formaat. Onafhankelijke auteurs begonnen zeer specifieke podcasts te produceren. Dit leidde tot een ongelooflijke toename van het aantal gebruikers van dit afluistersysteem. Dit fenomeen maakte vervolgens de ontwikkeling mogelijk van steeds meer thematische kanalen en niche-onderwerpen, voor elk wat wils.