De IT-industrie beleeft een decennium van superlatieven

Met een omzetdaling van 1,2 procent in 2020 gaat de internetindustrie in vergelijking met andere sectoren van de Duitse economie robuust door de corona-crisis heen. Sommige segmenten krijgen zelfs een impuls van de gevolgen van de pandemie. Eco voorspelt ongebreidelde groei voor de lokale internetindustrie in de komende jaren.

Hoewel Duitsland van de 27 EU-lidstaten gemiddeld slechts op de 12e plaats staat als het gaat om digitalisering, voorspelt de Duitse internetvereniging (eco) een voorspoedige toekomst voor de lokale digitale industrie. Of misschien juist daarom, want er is in dit land nog een hele inhaalslag te maken. Ondanks de Covid 19-pandemie, waarbij ook belangrijke segmenten van de internetindustrie verliezen hebben geleden, wordt tegen 2025 een omzetstijging van bijna 75 procent tot ongeveer 253 miljard euro verwacht.

De interneteconomie is momenteel goed voor 4,2 procent van het bruto binnenlands product. Tegen 2025 zal het naar verwachting een veel groter aandeel van zeven procent voor zijn rekening nemen. Bovendien zullen binnen vijf jaar een half miljoen werknemers in de interneteconomie werkzaam zijn. Bijgevolg wint de internetindustrie gestaag aan belang voor de economie in haar geheel. Dit is de conclusie die de eco-vereniging trekt in haar studie “The Internet Economy in Germany 2020-2025”, in samenwerking met de analisten van Arthur D. Little.

“De komende jaren zijn het begin van een digitaal decennium van superlatieven,” meent eco CEO Oliver Süme. “Digitalisering – dit blijkt niet alleen uit Corona – zal ook in de toekomst een steeds belangrijkere rol spelen in zowel de Duitse als de Europese economie, en op lange termijn zal het aandeel van de interneteconomie in alle bedrijfstakken toenemen.”

Vergroting van de datadoorvoer zorgt voor waardecreatie

Als de analisten het bij het rechte eind hebben, zal de laag Network, Infrastructure & Operations tot 2025 naar verwachting met gemiddeld 6,4 procent per jaar groeien, waardoor het marktvolume zal toenemen van 30,3 tot 41,3 miljard euro.

Vergroting van de datadoorvoer is ook een belangrijke inkomstenstimulans voor publieke internetuitwisselingspunten. Het DE-CIX-internetknooppunt in Frankfurt am Main is het grootste ter wereld in termen van gegevensdoorvoer. De hoge groeipercentages in datavolume in de komende vijf jaar vertalen zich echter niet lineair in omzetgroei voor Internet Exchanges, omdat de prijzen in dit volwassen marktsegment stagneren.

Door de aanhoudende trend naar outsourcing en de toenemende behoefte aan extra dataopslag- en rekenkrachtcapaciteit, zullen de inkomsten in het segment Colocatie & Housing naar verwachting tot 2025 met 15,7 procent per jaar groeien. De voortdurende toename van het dataverkeer creëert een grote vraag naar extra datacentercapaciteit. De drijvende krachten achter deze stijging zijn videostreaming en een verscheidenheid aan entertainmentdiensten, evenals nieuwe digitale bedrijfs- en toepassingsgebieden zoals connected cars, slimme gebouwen, industriële IoT en 5G.

De sterkste groei in dit land zal zich voordoen in het segment Services & Applications. Tussen 2020 en 2025 zal dit segment met gemiddeld 17,2 procent per jaar groeien, waardoor het marktvolume meer dan zal verdubbelen van 13,7 tot 30,4 miljard euro. Met name openbare cloud-diensten zullen hiertoe bijdragen. Met een groeipercentage van bijna 30 procent per jaar zal openbare IaaS tot 2025 zeer sterk groeien en zich vanaf 2023 vestigen als het op een na grootste segment van de Services & Applications-laag. Andere aanjagers zijn digitale producten en diensten op het gebied van cyberveiligheid met een groei van 10,7 procent in 2025.

De publieke cloud blijft ongecontroleerd groeien. Redenen hiervoor zijn de grote flexibiliteit, de schaalbaarheid van de oplossingen en de tegelijkertijd geringe kapitaalinbreng. Een andere groeiaanjager van de vraag naar publieke clouddiensten is de integratie van slimme apparaten in het kader van IoT.

Aangezien webhosting & domeinen zich in een zeer volwassen stadium van marktontwikkeling bevinden met een dalende prijstrend, moeten aanbieders zich hier met aanvullende diensten onderscheiden van de concurrentie. In 2019 bezat 90 procent van alle Duitse bedrijven een website. Webhosting wordt steeds meer een basisproduct. Providers bieden daarom vaak het volledige beheer van webhosting aan als diensten met toegevoegde waarde. Aanvullende diensten zijn onder meer systeemupdates, beheerde back-ups en helpdesk-diensten. De stijgende vraag naar e-commerce en het groeiende aantal start-ups in Duitsland zullen ook zorgen voor een gematigde groei in dit volwassen marktsegment tot 2025.

Aggregatie & Transacties

Cybercriminaliteit kost de Duitse economie jaarlijks meer dan 102 miljard euro. Tussen 2017 en 2019 is de schade als gevolg van cybercriminaliteit bijna verdubbeld van 55 miljard naar 102,9 miljard euro. Door veranderingen in het regelgevingskader in Europa, een groeiend bewustzijn van online bedreigingen en de opkomst van digitale bedrijfsmodellen, is de vraag naar cyberbeveiligingsoplossingen aanzienlijk toegenomen. Met een omzet van 5,6 miljard euro in 2019 is de Duitse cyberbeveiligingsmarkt de op een na grootste markt in Europa, achter het Verenigd Koninkrijk.

Met een omzetvolume van 65 miljard euro in 2019 is Aggregation & Transactions de laag van de interneteconomie in de Bondsrepubliek met de hoogste omzet. Het wordt echter ook het meest getroffen door de verkoopdaling als gevolg van de Corona-crisis. Analisten voorspellen voor dit jaar een verlies van bijna acht miljard euro aan inkomsten ten opzichte van het voorgaande jaar. Vanaf 2021 zal het segment zich echter herstellen. Zij zal haar groeipad met gemiddeld 10,3% per jaar blijven volgen. In 2025 zal dit niveau een inkomstenvolume van 93,4 miljard euro laten zien.

Potentieel ligt ook in het Paid Content-segment, dat met gemiddeld 9,5 procent per jaar zal groeien, waardoor het marktvolume van 11,5 tot 1 8,2 miljard euro zal toenemen. Deze stijging is gebaseerd op een homogene, hoge groei met gemiddelde jaarlijkse percentages tussen ongeveer zeven en elf procent. Het segment met de hoogste omzet en tegelijkertijd de sterkste groei is dat van de kansspelen. Door de gestaag stijgende populariteit van online games en de technologische vooruitgang op het gebied van latentie en bandbreedte groeit het segment met een gemiddeld jaarlijks percentage van 10,6 procent om in 2025 een omzet van 5,7 miljard euro te bereiken. Vooral tijdens de lockdown is de vraag naar home entertainment-diensten op korte termijn sterk gestegen.

IoT en Smart Home

De analisten definiëren Industrial IoT als alle inkomsten die worden gegenereerd door IoT-oplossingen in alle industrieën, met name in de machinebouw, de elektro- & elektronica-industrie, de metaalindustrie, de bouw en de land- & bosbouw. In 2019 bedroeg het marktvolume in dit segment 5,4 miljard euro. Dit komt overeen met een groei sinds 2015 van gemiddeld 14,7 procent per jaar. De hoogste omzet wordt behaald in de sector machine- en installatiebouw (48%).

Door toenemende investeringen in de netwerkvorming van objecten, gebruikers, bedrijven en partners zal het omzetniveau stijgen tot ongeveer twaalf miljard euro in 2025, dus meer dan verdubbelen. De belangrijkste drijvende krachten achter de vraag zijn het streven naar efficiency in de Duitse industrie, alsmede snellere reactietijden en toenemende flexibiliteit. De verscheidenheid en de voordelen van ivd-platforms als enablers en controlecentra voor verschillende systemen en machines nemen gestaag toe. IoT-platforms zullen zich de komende jaren blijven ontwikkelen en de toegevoegde waarde van industriële IoT-oplossingen vergroten door gegevensverwerking en evaluatie van de verzamelde informatie.

Volgens GfK bezat in 2019 ongeveer 49 procent van alle huishoudens ten minste één smart home-product. De stijgende populariteit van digitale spraakassistenten zoals Amazon Alexa zal de adoptie van smart home-producten doen toenemen. Nu al behoren smart-TV en multi-room audiostreaming tot de populaire media in de entertainmentcategorie. Bij de modernisering en nieuwbouw van gebouwen zal de marktpenetratie van smart home-technologie blijven toenemen en het verkoopvolume verdubbelen tot twaalf miljard euro in 2025.

De markt voor digitale toepassingen in de medische & gezondheidszorgsector heeft momenteel een volume van ongeveer drie miljard euro. Met 20,4 procent per jaar zal het segment sterk groeien, zodat het verkoopvolume tegen 2025 meer dan verdubbeld zal zijn en 7,7 miljard euro zal bedragen.

Tegenwoordige veelbesproken als gevolg van de schoolsluitingen zijn de investeringen in de digitale onderwijsinfrastructuur. De federale regering trekt tot 2025 in totaal vijf miljard euro uit om in het hele land de voorwaarden voor onderwijs in een digitale wereld in te voeren en te verbeteren. De uitvoering van het digitale pact heeft grote vertraging opgelopen tot begin 2020. In januari 2020 hadden 16 deelstaten bijvoorbeeld slechts 20 miljoen van het pakket van vijf miljard opgevraagd. De redenen waren het vertraagde ontwerp van mediaconcepten en een te late of ontoereikende definitie van de IT-behoeften van de afzonderlijke instellingen.

De Corona-crisis fungeert als katalysator voor digitaliseringsprocessen op het gebied van onderwijs en kennisoverdracht en zorgt voor een stimulans op lange termijn. De auteurs van de studie gaan ervan uit dat het segment tot 2025 met gemiddeld 25,7 procent per jaar zal groeien en een totaal volume van meer dan 6,75 miljard euro zal bereiken.