Wat de nieuwe WhatsApp-statusupdate betekent

In de toekomst zal WhatsApp Staten gebruiken om te communiceren met zijn gebruikers: hier is de eerste Staat op het officiële profiel van het platform.

Naast de Staten van onze vrienden op WhatsApp willen we binnenkort ook een kijkje nemen naar de Staten op WhatsApp. Het is geen woordspeling, het is de realiteit: WhatsApp heeft ervoor gekozen om Staten te gebruiken om het laatste nieuws over de dienst en de app te communiceren, misschien zelfs die met betrekking tot privacy.

Het is daar al mee begonnen, door via een Staat aan te kondigen dat het Staten wil gaan gebruiken voor officiële communicatie. Het is een stap die volgt op de enorme controverse die is ontstaan door eerdere aankondigingen van het nieuwe privacybeleid, die in plaats daarvan werden gedaan via een grote banner die opdook wanneer de app werd geopend en niet wegging totdat de gebruiker op de knop drukte die beweerde de kennisgeving te hebben gelezen. Maar het is ook een zet die WhatsApp blootstelt aan verdere kritiek en mogelijk problemen met privacy-autoriteiten zoals de Italiaanse.

Wat staat er in de Status van WhatsApp

De Status waarin WhatsApp de aanstaande veranderingen aankondigt, ook op het gebied van privacy, bestaat uit vier berichten. In de eerste staat gewoon dat dit systeem voortaan wordt gebruikt om met gebruikers te communiceren.

De tweede herhaalt dat WhatsApp de privacy van gebruikers beschermt, de derde herhaalt dat alle chats zijn versleuteld en dat zelfs WhatsApp ze niet kan lezen. In het vierde bericht staat opnieuw dat WhatsApp de Status zal blijven updaten wanneer er iets nieuws te communiceren valt aan de gebruikers van het platform.

WhatsApp-communicatie via Status: wat is er mis

Deze keuze van WhatsApp is beslist minder ingrijpend dan de vorige banner. De Italiaanse privacywaakhond heeft bijvoorbeeld openlijk kritiek geuit op de vorige mededeling over het nieuwe privacybeleid omdat deze onduidelijk was: volgens de waakhond was het niet mogelijk om ter plekke te begrijpen wat er in vergelijking met vroeger was veranderd.

Het gebruik van staten in plaats van een banner om belangrijke mededelingen te doen is misschien nog wel erger. Ten eerste omdat de meeste gebruikers nooit naar de Staten kijken, ten tweede omdat een Staat moeilijk te lezen is als de tekst erg lang is, en ten slotte omdat de Staten van WhatsApp na 24 uur verdwijnen.

Als WhatsApp echt besluit om Staten te gebruiken om belangrijke mededelingen te doen over nieuwe functies van de dienst die gevolgen hebben voor het gebruik van persoonsgegevens of die het privacybeleid wijzigen, dan ligt een verdere tussenkomst van de Privacy Garant voor de hand.