PC’s en consoles blijven de platforms bij uitstek voor gamers. Toch kijken meer en meer fans van het pixel- en polygoonuniversum naar Cloud Gaming als een revolutionair alternatief. Immers, streaming toegepast op videospelletjes is een technologie die zich niet meer in een experimentele fase bevindt, en die nu verschillende spelers telt die strijden om de gunst van het publiek, dat dankzij deze diensten de wereld van het gamen misschien met een “zachtere” aanpak kan benaderen.
De platforms voor cloud gaming gaan per definitie de kosten drukken, waardoor consoles van de nieuwe generatie en nogal dure computers niet langer tot de noodzakelijke aankopen behoren om van deze of gene aansprekende titel te kunnen genieten. Dit is een niet te verwaarlozen voordeel, dat echter wel aan bepaalde voorwaarden moet voldoen om ten volle van onze favoriete videospelletjes te kunnen genieten. In deze gids zullen we ontdekken wat cloud gaming is, en vooral welke de belangrijkste diensten zijn die de mogelijkheid bieden om games te spelen op alle apparaten in ons huis, en welke daarvan het lekkerste pakket bieden voor elk gamerprofiel.
Cloud Gaming: wat het is en hoe het werkt
Cloud Gaming, soms ook gaming on demand of gaming-as-a-service genoemd, is een dienst die, om een simpele vergelijking te maken, kan worden vergeleken met wat we dagelijks zien op Netflix, Amazon Prime Video of Disney+. Alleen ontworpen voor videospelletjes. Het spreekt voor zich dat de verschillende platforms voor streaming gaming volledig online werken, om videospellen op servers op afstand te draaien en rechtstreeks naar het toestel van een gebruiker te verzenden, of, in de volksmond, om op afstand vanuit een cloud te spelen.
Titels in de catalogus, die op dezelfde manier werken als remote desktops en video-on-demanddiensten, worden op afstand opgeslagen en uitgevoerd op speciale hardware van een aanbieder, en vervolgens als video via een client naar het toestel van een speler gezonden. De client verwerkt de invoer van de speler, die vervolgens naar dezelfde server wordt gestuurd en in het spel wordt uitgevoerd als echte acties in het spel.
Je zult ook de voordelen van deze diensten begrijpen. In de eerste plaats maken ze, zoals gezegd, gamen veel toegankelijker: niet alleen hoeven we het spel waarin we geïnteresseerd zijn niet ter plaatse te downloaden en te installeren, maar we hebben ook veel compatibele apparaten tot onze beschikking. Het enige dat deze platforms “in de wolken” dus nodig hebben om ons de magische wereld van videospellen binnen te lokken, is een goede internetverbinding, met minimale wachttijden.
Alles gebeurt onmiddellijk, door de juiste applicatie op onze smartphone, tablet, tv of pc te openen en het gewenste videospelletje te starten. Ten tweede kunnen verschillende diensten extra functies bieden, zoals de mogelijkheid voor een toeschouwer om zich bij de sessie van een speler aan te sluiten en tijdelijk de controle over het spel over te nemen, mits de speler daarvoor toestemming heeft gegeven.
Cloud Gaming-platforms: welke dienst te kiezen
Hoewel Cloud Gaming een relatief jonge realiteit is, zijn er al verschillende technologiegiganten die in deze interessante mogelijkheid hebben geloofd en erin hebben geïnvesteerd. De concurrentie in de sector is dan ook vrij hevig, en omvat zowel populaire gamingbedrijven als reuzen zoals Google en Amazon. Uiteraard zijn niet alle diensten hetzelfde: elke dienst wordt gekenmerkt door zijn eigen bedrijfsmodel en een bepaalde lijst van speelbare titels, voor een eindaanbod dat van merk tot merk sterk kan verschillen.
Het spreekt voor zich dat het niet mogelijk is om de beste aan te wijzen, maar wel degene die het best aan onze geeky-behoeften voldoet. Laten we daarom eens in detail bekijken hoe de belangrijkste op de markt werken, en hoe ze proberen de harten, en portemonnees, van de gamers te verleiden.
Google Stadia
Big G heeft met Google Stadia als eerste bedrijf de keuze om (ook) te mikken op gaming on demand in een compleet en duidelijk omlijnd project geconcretiseerd. Het gaat hier om een platform dat in zijn basisvorm volledig gratis kan worden gebruikt, zij het met enkele beperkingen. Het bedrijfsmodel van de dienst van Google is in feite gebaseerd op de aankoop van afzonderlijke digitale videospelletjes en op het abonnement van een optionele Stadia Pro. Dit abonnement biedt betere prestaties in de game, zoals een videoresolutie van 4K, en een goede selectie games die elke maand gratis kunnen worden gedownload, een beetje zoals dat op PlayStation en Xbox gebeurt met de Instant Game Collection en Games With Gold.
Het is ook belangrijk om op te merken dat het nu compatibel is met de meeste apparaten, waaronder apparaten die op het iOS-besturingssysteem draaien. Het meest in het oog springende nadeel zijn echter de catalogusprijzen, die maar al te vaak vrij hoog zijn voor oudere titels. Hoe dan ook, de goedkoopste manier om het Google Stadia ecosysteem te betreden is door te kiezen voor de Premiere Edition, die de officiële controller, de Chromecast Ultra en een abonnement van drie maanden op Stadia Pro in één pakket bevat.
Microsoft xCloud
Cloud Gaming rijmt volgens Microsoft op xCloud, een dienst die is inbegrepen bij het Xbox Game Pass Ultimate abonnement, waarmee je voor €12,99 per maand gratis toegang krijgt tot een uitgebreide bibliotheek van meer dan 300 games, waaronder alle Xbox exclusives. Deze titels kunnen lokaal worden gespeeld op de pc’s en consoles van het bedrijf uit Redmond, of via de cloud. Momenteel is de dienst alleen beschikbaar op Android-apparaten, maar het is de bedoeling van Microsoft om de dienst net zo universeel te maken als zijn concurrenten, door hem ook beschikbaar te maken voor pc-, iOS- en Smart TV-gebruikers.
Het belangrijkste voordeel is de catalogus van videogames voor gebruik en consumptie door fans, die de hele Game Pass-bibliotheek omvat. Zo is er elke 30 dagen ruimte voor een kleine toeslag om te profiteren van producties als het voetbalspel FIFA 20, de shooters Battlefield V en DOOM Eternal, en het dromerige Control. Bovendien wordt elke Xbox exclusive die de komende jaren uitkomt, op de dag van de release automatisch toegevoegd aan deze steeds groter wordende bibliotheek. Alsof dat nog niet genoeg is, zullen gamefans van Electronic Arts blij zijn om te weten dat het Game Pass Ultimate-abonnement ook de EA Play-service met een catalogus van meer dan 60 games omvat.
Sony PlayStation Now
Sony’s PlayStation Now lijkt misschien op een vergelijkbare dienst als die van Microsoft, maar het bedrijfsmodel heeft een aantal grote verschillen. Het kan op dit moment nog niet op mobiele apparaten worden gebruikt, misschien dat de optie in de toekomst wordt opgenomen, terwijl het volledig compatibel is met de nieuwste PlayStation-consoles, namelijk PS4, PS4 Pro en PS5, pc en Mac. De prijs is 9,99 euro per maand en ook hier is de bibliotheek met titels zeer gevarieerd en verandert deze in de loop der tijd.
Natuurlijk zijn het, parallel aan wat er gebeurt op de oevers van de ‘grote M’, Sony-exclusieven zoals Days Gone, God of War of Horizon Zero Dawn die schitteren op Now. Sony daarentegen zal aankomende releases niet onmiddellijk op de dag van hun marktdebuut toevoegen. Dus zelfs als je niet in het bezit bent van de thuisconsoles van de Japanse gigant, kun je nog steeds genieten van de iconische games uit het PlayStation-universum, op voorwaarde dat je in het bezit bent van een Apple pc of Mac-computer. Op de PlayStation 4 en PlayStation 5 heb je echter direct toegang tot een degelijke verzameling games tegen een redelijke prijs.
Nvidia GeForce Now
Nvidia’s veteraan op het gebied van Cloud Gaming, GeForce Now, behoort hiertoe. Het bedrijf stelt zijn krachtige servers ter beschikking voor het spelen van een reeks polygonale producties die op PC te koop zijn. Sluit je client gewoon aan op Steam of andere compatibele digitale winkels om toegang te krijgen tot de bibliotheek die je al bezit, en geniet van alle voordelen van gamen op een pc zonder er zelf een te bezitten. En door de voorkeur te geven aan gamesessies op Windows-, Mac-, Android- en iOS-apparaten, en niet te vergeten Nvidia Shield.
Alles met maximaal gebruik van de grafische schoonheden van GeForce Now, waaronder 4k en Ray Tracing. De Nvidia-dienst is gratis beschikbaar, maar met de beperking van slechts één uur ononderbroken gamen; als alternatief kunt u overwegen hetounders-pakket aan te schaffen voor ongeveer €30 en voor in totaal zes maanden. Dit is een model dat speciaal is ontworpen voor mensen die al titels bezitten die ze via Steam, GOG of Epic Games Store hebben gekocht, en die ze onderweg vrij willen uitproberen door te profiteren van de schoonheid van streaming. Terwijl je bij de concurrentie met standaardinstellingen kunt spelen, kunnen we hier verschillende parameters wijzigen, zoals framerate, resolutie en texturekwaliteit.
Amazon Luna
Het nieuwste Cloud Gaming-platform dat zijn debuut maakt, is Amazon Luna, dat zich nog in de bètafase bevindt en hier in Italië nog niet toegankelijk is. De e-shoppinggigant heeft gekozen voor een kanaalmodel, waarbij pakketten met videospelletjes voor een vaste prijs per maand kunnen worden gekocht. Net als op Xbox en PlayStation zullen er dan selecties worden gemaakt door Amazon zelf, alsmede extra kanalen van andere grote uitgevers. Daaronder bijvoorbeeld die van Ubisoft, die bestaat uit kleine en grote cultgames zoals Assassin’s Creed, Watch Dogs en Immortal Fenix Rising. Amazon Luna zal, volgens de intenties van Jeff Bezos en zijn team, vrijwel overal beschikbaar zijn, met compatibiliteit verzekerd op PC, Mac, Android, iOS en TV, via de Amazon stick.