Beste gratis autonavigator: welke moet je kiezen

Op zoek naar een gratis smartphone-navigator? Hier zijn de vier beste apps voor Android en iOS, met hun voor- en nadelen

Van de duizenden apps die je kunt downloaden en installeren op een smartphone, of het nu een iPhone of een Android-telefoon is, behoren navigatiesystemen zeker tot de nuttigste. Zozeer zelfs dat er vandaag de dag nog maar weinig smartphones ter wereld zijn waarop er geen is geïnstalleerd en dat er tegelijkertijd honderden navigators in de handel zijn. Als u een iPhone hebt, hebt u vrijwel zeker minstens één keer Apple Maps gebruikt. Als u een Android-toestel hebt, zult u Google Maps hebben gebruikt. Maar er zijn ten minste twee andere noemenswaardige navigators die voldoende zijn geëvolueerd om een levensvatbaar alternatief te vormen voor Google Maps en Apple Maps: Waze (ook van Google) en MapQuest. De belangrijkste parameters voor het beoordelen van de kwaliteit van een navigatieapp zijn ongetwijfeld de dekking van de kaarten, de aanwezigheid van verschillende soorten nuttige punten op de kaarten, de mogelijke integratie met lokale weerinformatie, de mogelijkheid om de navigator offline te gebruiken, en de hoeveelheid en kwaliteit van de geboden real-time verkeersinformatie. Hier zijn de voor- en nadelen van Google Maps, Apple Maps, Waze en MapQuest in het licht van deze factoren.

Google Maps

Google Maps is waarschijnlijk de beste van de vier navigators in kwestie. Het heeft kaarten van 266 landen en gebieden en kan straatinformatie geven voor 256 daarvan. Het is de enige in deze vergelijking van navigators die beschikt over de Street View functie, die vaak zeer nuttig is. Vanuit Google Maps is het mogelijk een locatie te delen en de geschiedenis van bezochte plaatsen te bekijken. Er is geen tekort aan points of interest, offline kaarten, verkeersgegevens en zelfs interne kaarten van vele luchthavens, winkelcentra en musea. Dankzij de integratie met Google Assistant kan hij 100% handsfree worden gebruikt tijdens het rijden. Als er één ding is dat Google Maps echt mist, dan is het wel integratie met weergegevens.

Apple Maps

Apple Maps is het gebeten appels antwoord op Google Maps. Het kan op veel fronten niet tippen aan zijn concurrent, maar het is nog steeds een goede navigator (alleen voor iOS en macOS, natuurlijk) en heeft de afgelopen jaren veel vooruitgang geboekt. Het heeft kaarten van 181 gebieden en een routebeschrijving naar 101 daarvan, het kan de locatie delen maar heeft geen indicatie van culturele bezienswaardigheden in de omgeving. Het heeft interne kaarten van luchthavens en winkelcentra en biedt een goede hoeveelheid real-time verkeersgegevens, die ook van goede kwaliteit zijn. Bovendien heeft het ook informatie over het weer. De integratie met Apple’s Siri-assistent is uiteraard naadloos.

Waze

Waze werd in 2013 door Google gekocht. Het begon als een soort sociaal netwerk om verkeersinformatie te delen en het reizen met de auto te vergemakkelijken, en om ongevallen en gevaarlijke situaties te vermijden. In de loop der jaren is er Google Maps bijgekomen, maar slechts voor 72 landen. Het kan geen locatie delen en toont geen culturele of toeristische bezienswaardigheden en werkt niet offline. Als u het echter gebruikt voor zijn oorspronkelijke doel (d.w.z. om zo snel mogelijk met de auto van punt A naar punt B te komen) is het een zeer goed product. Dit is mede te danken aan de ‘participatie’ van gebruikers, die vertragingen, files, ongelukken, flitspalen en nog veel meer kunnen melden.

MapQuest

MapQuest is de ousider van deze smartphone navigatievergelijking. Het is een dienst van Oath en kaarten zijn zijn sterke punt: 252 landen, allemaal met routebeschrijvingen. Alleen Google Maps is beter, en MapQuest biedt ook informatie over het weer. Ook erg goed is de real-time verkeersinformatie en, net als Google, de mogelijkheid om eindeloze pitstops in te voegen tussen punt A en punt B om uw reis fijn te plannen. Het is ook nuttig voor wie te voet of met de fiets reist, maar kan helaas niet worden gebruikt als wij offline zijn.