De beste navigatie-apps voor Android

De geliefde Tuttocittà die iedereen vroeger in zijn zijportierzakje droeg, is nu een antiek, zelfs een museumstuk voor de jongere generatie, en veel mensen weten niet eens hoe het werkt. Tegenwoordig heeft iedereen een GPS navigator app op zijn smartphone, die ook offline kan werken, maar welke zijn de beste in deze enorme zee van informatie? Hoe kiezen we een navigator voor Android die ons niet helemaal door de stad voert om bij onze bestemming te komen, die net om de hoek zou kunnen liggen?

vooral als we in een onbekende stad of in het buitenland zijn, is het essentieel om een gids te hebben voor onze stappen, dus gaan we naar de Play Store en vinden een oneindig aantal apps om te downloaden, betaald of gratis, sociaal of anderszins, maar wat zijn de beste navigators voor Android? Laten we het mysterie maar meteen ontrafelen: tot de beste offline en offline navigators voor Android behoren Google Maps – waarschijnlijk de bekendste en meest gebruikte – Here Maps, Waze – waarvan de sociale kant en de grafische interface zeer worden gewaardeerd – en TomTom Go. Laten we ze eens samen bekijken.

Navigators voor Android: Google Maps

De Google Maps navigator is ongetwijfeld de meest bekende en vaak ook de meest gewaardeerde door gebruikers vanwege de hoge betrouwbaarheid die in de loop der tijd is ontwikkeld en de grote aandacht voor detail. Nog een pluspunt? Het is volledig gratis. Het is vaak voorgeïnstalleerd in de Android-toestellen die we kopen, en het gebruik ervan is heel eenvoudig: klik gewoon op uw bestemming, en als u die niet meer weet, zijn er genoeg bezienswaardigheden om uit te kiezen.

Gourmands en fijnproevers zullen blij zijn te weten dat er speciale aandacht is besteed aan het gedeelte over restaurants en plaatsen om naartoe te gaan, met de toevoeging van gebruikersbeoordelingen en foto’s, waaraan we uiteraard onze eigen bijdrage kunnen leveren. Wat Google Maps tot een van de beste GPS-navigatiesystemen voor Android maakt, is ook de nauwkeurigheid van de routebeschrijving naar de bestemming, of het nu met de auto, het openbaar vervoer of te voet is.

Een pluspunt van deze app is de perfecte integratie met Google Now en de synchronisatie met de webversie via onze account. Het nadeel is dat er niet veel informatie is over de maximumsnelheid op de weg en – ondanks de laatste updates – niet alle flitspalen worden aangegeven.

Google Maps offline gebruiken

Niet iedereen weet dat deze gps-navigator-app ook heel goed offline werkt: de functie is essentieel, vooral als we niet altijd verbonden kunnen zijn. Dit maakt Google Maps een van de beste offline navigators die er zijn. Als we bijvoorbeeld op vakantie zijn of op zakenreis in het buitenland en we kunnen niet de hele tijd verbonden blijven of hebben geen Wi-Fi beschikbaar, dan kunnen we de offline navigator gebruiken.

Hoe? We moeten Google Maps downloaden voor we vertrekken, of wanneer we zeker zijn van onze verbinding. Voordat u zich waagt aan het downloaden van een van de beschikbare offline kaarten, moet u weten dat er enkele beperkingen zijn: u kunt niet de kaart van een hele stad krijgen, maar u hoeft slechts een deel ervan te kiezen – over het algemeen toch niet nodig – en hetzelfde geldt voor kaarten van een regio of een land. Hetzelfde geldt voor kaarten van een regio of een land, dus het advies is om de kaarten te downloaden van het gebied of de gebieden die u zeker nodig zult hebben en altijd een papieren kaart bij u te houden, zodat u uzelf altijd kunt geolocaliseren.

Navigators voor Android: Here WeGo

Onder de populairste Android-navigators is er ook Here WeGo, gekenmerkt door een zeer rechtlijnige en schone interface, die tegelijkertijd veel nuttige functies heeft. Een daarvan is de knop “In de buurt”, die ons verschillende diensten toont in de buurt van waar we ons bevinden, zoals autoverhuur, taxi’s, apotheken, parkeergarages, restaurants of andere interessante punten. Als je je bestemming intypt, kun je een routebeschrijving krijgen per auto, openbaar vervoer, huurauto, taxi, fiets of te voet.

In tegenstelling tot Google Maps geeft Here WeGo je nauwkeurige informatie over snelheidslimieten en kun je geluidswaarschuwingen instellen om je te waarschuwen als je deze overschrijdt, hoewel de app niet erg nauwkeurig is: de werkelijke snelheid verschilt enigszins van de snelheid die door de navigator wordt waargenomen. Natuurlijk is Here WeGo helemaal gratis en kan worden gedownload uit de Play Store.

HereWeGo offline gebruiken

Er is geen twijfel mogelijk, Here WeGo is een van de beste gratis offline navigators voor Android: als we geen data willen downloaden of geen netwerkbeschikbaarheid hebben, kunnen we besluiten om offline kaarten van een specifieke regio te downloaden. Natuurlijk verliezen we in dit geval de verkeersinfo en updates over voertuigen en taxi’s in real time, maar als we in het buitenland zijn is de offline functie van de navigator essentieel.

Navigators voor Android: Waze

De sociale versie van deze navigator voor Android is zeker interessant, maar helaas werkt hij alleen online. Het bijzondere van deze GPS navigator app is dat alle meldingen door gebruikers worden gedaan: als we tijdens onze reis een ongeluk, een flitspaal of een controlepost tegenkomen, is het onze morele plicht – in de geest van de Waze gebruikers – om alles te melden via de daarvoor bestemde functie.

Het is dus mogelijk om updates van uw reis te delen, met meldingen die ETA’s worden genoemd. ETA – voor degenen onder u die minder computervaardig zijn – staat voor Estimated Time of Arrival, d.w.z. de tijd die nodig is om een taak te voltooien, in dit geval de reistijd. Dankzij de community achter de app kan informatie over de kortste routes worden berekend op basis van real-time verkeer.

Andere interessante functies zijn de functie waarmee je benzineprijzen kunt melden en de mogelijkheid om Facebook aan de app te koppelen: kortom, alles in Waze staat in het teken van sociale netwerken. Bovendien is er geen gebrek aan informatie over het openbaar vervoer en, door een groep vrienden te selecteren, is het ook hier mogelijk om de ETA aan te geven.

Navigatiesystemen voor Android: Sygic

Een van de beste navigatiesystemen voor Android is Sygic, maar het is niet helemaal gratis: met de gratis versie kun je alleen actuele kaarten bekijken en de verschillende routes die je kunt nemen, terwijl je voor de navigatiefunctie met begeleiding – de functie die je in realtime vertelt welke route je moet nemen – met gesproken instructies, snelheidslimieten, brandstofprijzen en meer, €20 moet uitgeven voor heel Europa, en €24 als je ook verkeersinformatie wilt.

Het spreekt voor zich dat de prijzen zouden stijgen als we kaarten van andere continenten zouden willen gebruiken. Wel moet gezegd worden dat de navigatie echt betrouwbaar is, want de gebruikte kaarten zijn die van TomTom, een naam, een garantie. Deze GPS navigator app heeft ook hoorbare waarschuwingen wanneer u de snelheidslimiet overschrijdt en wanneer een flitspaal wordt gesignaleerd, uiteraard alleen in de premium versie. De SOS-functie is ook zeer interessant en nuttig, zodat u noodoproepen kunt doen of informatie kunt krijgen over ziekenhuizen en de politie in de buurt.

Sygic offline gebruiken

De Sygic Android navigator werkt altijd offline, uiteraard zonder real-time verkeersinformatie. U hoeft van tevoren geen kaarten van delen of de hele stad te downloaden, want die staan altijd tot uw beschikking.

Navigators voor Android: TomTom Go

In de lijst van de beste navigator-apps voor Android mag TomTom Go natuurlijk niet ontbreken. Qua grafische interface is het de minst mooie – het zou kunnen leren van Waze – maar er is geen twijfel dat de betrouwbaarheid van de kaarten en navigatie top is. TomTom Go is niet echt gratis: tot 75 km per maand, met alle beschikbare functies, maar als we meer kilometers afleggen moeten we 20 euro per jaar betalen of 45 euro voor 3 jaar, wat een behoorlijke kost is.

Dankzij deze navigator voor Android kunnen we de aanwezigheid van mobiele flitspalen melden, terwijl de vaste flitspalen bijna allemaal aanwezig zijn, kunnen we zoeken naar parkeerplaatsen, benzinestations, krijgen we realtime verkeersinfo – om nog maar te zwijgen van het feit dat ze uiterst nauwkeurig zijn – en kunnen we alles synchroniseren met een cloudservice tussen de verschillende apparaten die we gebruiken.

Telkens wanneer we een bestemming selecteren, krijgen we alle omliggende nuttige punten te zien, maar we krijgen alleen een routebeschrijving per auto, er is geen info over openbaar vervoer en andere vervoersmiddelen. Er is geen twijfel over mogelijk: TomTom Go is zeker een van de beste navigatie-apps voor Android, maar je moet wel afwegen of de prijs het waard is.

Gebruik TomTom Go offline

Niet te vergeten dat we deze Android-navigator ook offline kunnen gebruiken: we hoeven alleen maar de kaarten te kiezen die we willen downloaden. We kunnen kiezen voor afzonderlijke landen of grote gebieden – als we het gebruiken om ons in een bepaalde stad te verplaatsen, hoeven we maar één kaart te downloaden om het hele land te krijgen – maar het downloaden is bijna altijd honderden MB, dus je hebt voldoende ruimte op je smartphone nodig, een opgeladen batterij en eventueel een Wi-Fi-verbinding om te voorkomen dat je al het dataverkeer van je abonnement verbruikt.