Het was 29 juni 2007, toen de eerste iPhone werd gelanceerd. Hier is hoe het in tien jaar is veranderd, en hoe het in de komende tien jaar zal veranderen
Tien jaar mag dan kort zijn voor een mensenleven, maar het is een lange tijd voor een elektronisch apparaat. Neem de iPhone: in tien jaar tijd heeft de door Steve Jobs gelanceerde “revolutionaire” smartphone een volledig ander gezicht gekregen. Op 29 juni 2007 kwam de eerste iPhone in de winkels, en in tien jaar tijd kan worden gezegd dat het toestel ons leven heeft veranderd en een smartphone-industrie heeft gecreëerd die jaarlijks miljarden euro’s opbrengt.
De eerste iPhone leek in de ogen van de mensen een toestel uit de toekomst, maar in de handen van een tiener lijkt hij nu misschien een oud toestel. En daar kun je niet tegenin gaan. Het scherm van het eerste iPhone-model is slechts 3,5 inch en ondanks de aanwezigheid van het iOS-besturingssysteem was het onmogelijk om apps te installeren. Voor millennials die zijn opgegroeid met “gigantische” schermen en de mythe van “gratis” apps, is het een ander tijdperk. En het is nog maar tien jaar geleden.
Tien jaar waarin de iPhone zijn gezicht heeft veranderd en nieuwe modes en technologieën heeft gelanceerd, die door al zijn belangrijkste rivalen zijn gekopieerd. Nadenken over hoe de iPhone er over tien jaar uit zal zien is erg ingewikkeld, maar we hebben wel wat aanwijzingen. Er wordt veel gesproken over opvouwbare schermen en virtual reality, en het is een veilige gok dat de iPhone, of wie dan ook, deze twee technologieën in het volgende decennium zal implementeren. Hoewel, weten we zeker dat we het over tien jaar nog steeds over smartphones en iPhones zullen hebben? Het is moeilijk te zeggen.
Hoe zag de iPhone er 10 jaar geleden uit
Het was 9 januari 2007 toen Steve Jobs tijdens de Macworld Conference & Expo in San Francisco op het podium stond en de wereld zijn eerste iPhone liet zien. De toenmalige Apple CEO vertelde de fans dat de eerste Apple smartphone officieel op 29 juni 2007 zou worden gelanceerd. De eerste iPhone was een revolutionair toestel: het maakte het mogelijk om op één toestel acties uit te voeren waarvoor vroeger verschillende hulpmiddelen nodig waren. Het was niet alleen een telefoon, maar kon ook verbinding maken met het internet en communiceren met de gebruikersinterface via een aanraakscherm. Tien jaar geleden, voor een telefoon, was dit buitengewoon. Hoewel er geen tekort aan gebreken was. Zo was de eerste versie van iOS, het besturingssysteem dat op de smartphone is geïnstalleerd, niet echt gebruiksvriendelijk en het was slechts met de hulp van de gebruikers dat Apple erin slaagde het OS te verbeteren. Alleen met de hulp van de gebruikers kon Apple het OS verbeteren. Bovendien gebruikte de iPhone het EDGE-protocol om verbinding te maken met internet, wat veel langzamer was dan het UMTS-protocol dat op andere mobiele telefoons wordt gebruikt.
Hoe is de iPhone nu
Er is in tien jaar tijd veel veranderd. Van het ontwerp, tot het besturingssysteem, tot de functionaliteit van de iPhone. Maar één ding is gebleven: het bedrijf introduceert niet meer dan twee smartphones per jaar. De iPhone blijft een toestel dat is ontworpen voor de gebruiker, maar dat niet veel verandering nodig heeft: het wordt gewoonlijk om de drie à vier jaar gerevolutioneerd. De nieuwste iPhone (de 7) heeft een veel groter scherm dan het eerste model (3,5 inch in plaats van de huidige 5,5 inch), een echt gebruiksvriendelijk besturingssysteem en vooral meer dan twee miljard applicaties. De grootste beperking van het eerste model was juist het kleine aantal apps, terwijl dat nu het sterke punt is. In dit decennium is het bedrijf uit Cupertino erin geslaagd een sector op te bouwen die voordien niet bestond: die van de apps en de ontwikkeling ervan. Dit is waarschijnlijk de grootste voetafdruk die in die eerste tien jaar is achtergelaten.
Hoe zal de iPhone eruit zien
Na het eerste triomfantelijke decennium verwacht iedereen nog eens tien jaar succes. Maar zullen we het in 2027 nog steeds over iPhone hebben? De smartphone-industrie verandert elk jaar en we naderen een tijdperk waarin smartphones, tablets en thuisassistenten zullen samensmelten tot één enkel apparaat. En Apple zal zeker niet werkeloos toezien en opnieuw een eigen toestel lanceren, dat hoogstwaarschijnlijk niet de iPhone zal heten. Klaar voor een nieuw avontuur?