WhatsApp, op de iPhone worden berichten niet verwijderd

Een computeronderzoeker heeft een WhatsApp-bug op de iPhone ontdekt waarmee je per ongeluk verstuurde afbeeldingen niet kunt verwijderen: hoe het werkt

“Delete for all” is een van de meest gebruikte functies van WhatsApp. Hiermee kunt u berichten wissen die u net per ongeluk hebt verzonden en die nog niet door de ontvanger zijn gelezen. Het werd een paar jaar geleden geïntroduceerd en is de reddende engel geweest voor veel gebruikers die per ongeluk een bericht of foto naar de verkeerde persoon hadden gestuurd of het verkeerde document hadden gedeeld.

Tot nu toe dachten alle WhatsApp-gebruikers dat zodra het bericht (tekst, foto, video) was verwijderd, de ontvanger geen kans meer had om het te zien. In werkelijkheid is dit niet het geval. Computerwetenschapper Shitesh Sachan heeft ontdekt dat op de iPhone sommige WhatsApp-berichten niet worden verwijderd, zelfs niet wanneer de functie ‘Alles verwijderen’ wordt gebruikt. Door verschillende experimenten uit te voeren, ontdekte de onderzoeker dat als je een foto of video verwijdert met de functie ‘Alles verwijderen’, de media-inhoud in feite wordt opgeslagen in het geheugen van de iPhone.

De reden is heel eenvoudig. In WhatsApp voor iPhone is er een optie om media-inhoud automatisch op te slaan in de Galerij. Zelfs als we het bericht niet hebben gezien en het is gewist, is de foto of video nog steeds opgeslagen in het geheugen van de smartphone. Om te verduidelijken en gebruikers te laten begrijpen wat er gebeurt, moet worden gespecificeerd dat op WhatsApp de inhoud echt wordt verwijderd, helaas gebeurt hetzelfde niet in de Galerij.

WhatsApp voor iPhone, wat gebeurt er als ik een bericht verwijder

De IT-onderzoeker heeft WhatsApp onmiddellijk op de hoogte gebracht van de bug en kreeg een zeer specifiek antwoord van een woordvoerder: “De functie ‘Delete for All’ is bedoeld om het bericht te verwijderen en er is geen garantie dat de media (of het bericht) permanent wordt verwijderd. De functie richt zich alleen op de aanwezigheid van het bericht in WhatsApp.” Dit betekent dus dat de technici van de app zich bewust zijn van de aanwezigheid van de bug, maar dat ze voorlopig niets zullen doen om deze te verhelpen.

Wat betekent dit allemaal? Als je een foto via WhatsApp verstuurt naar een vriend die een iPhone heeft en je wilt het bericht verwijderen omdat je de verkeerde foto hebt genomen, heeft dat vrijwel geen zin. De afbeelding wordt automatisch opgeslagen op de smartphone en de ontvanger van het bericht kan het terugvinden in de Galerij.

Verwijderde berichten op WhatsApp, wat gebeurt er op Android

Op Android is de WhatsApp-bug niet aanwezig. Maar gebruikers kunnen niet rustig slapen: als je een bericht met een foto stuurt naar een vriend die een iPhone heeft en het bericht vervolgens verwijdert, kunnen zij de media terugvinden in hun Galerij.

Dit gebeurt niet alleen bij WhatsApp

Als je erover denkt je WhatsApp-account te verwijderen vanwege deze vervelende bug, maak je dan geen zorgen: dit is niet de enige messaging-app die last heeft van dit probleem. Precies hetzelfde gebeurt op Telegram, maar de ontwikkelaars van de Russische app hebben al een update uitgebracht die de bug verhelpt. Voorlopig lijkt WhatsApp zijn fout niet te willen herstellen. We zullen zien.