Netflix zendt de Champions League uit: hoeveel kost het abonnement

Netflix heeft de tv-rechten van de Ligue 1, Champions League en Europa League in Frankrijk verworven, wat ook voor de Italiaanse markt interessante perspectieven opent

Een nieuwtje dat de markt voor sport-tv-rechten voorgoed zou kunnen veranderen: vanaf 17 augustus 2020 zendt Netflix alle wedstrijden van de Champions League 2020-2021 exclusief in Frankrijk uit. Het streamingplatform gewijd aan tv-series en films heeft een overeenkomst bereikt met Mediapro en krijgt de exclusieve rechten om de Europese topcompetitie op zijn ‘kanalen’ uit te zenden. De overeenkomst tussen Netflix en Mediapro houdt niet alleen verband met de Champions League. Netflix zal ook Ligue 1- en Europa League-wedstrijden uitzenden, waardoor het het platform bij uitstek wordt voor alle voetbalfans in Frankrijk. Voetbalwedstrijden zullen niet worden opgenomen in het standaardabonnement van Netflix, maar het zal nodig zijn om een nieuw abonnement te kopen dat 30 euro per maand zal kosten en wedstrijden uit de Ligue 1, de Champions League, de Europa League, films en tv-series zal bieden.

Hoewel het niet echt betrekking heeft op de Italiaanse markt, is het nieuws eigenlijk zeer interessant, vooral in deze periode waarin de Seria A League de tv-rechten voor de driejarige periode 2021 -2024 bespreekt, met de oprichting van een mediabedrijf door de bedrijven dat competitiewedstrijden “in huis” zal produceren en ze vervolgens zal doorverkopen aan geïnteresseerde partijen, waaronder platforms als Amazon Prime Video en Netflix.

Champions League 2020 – 2021 op Netflix in Frankrijk

De aankondiging van Netflix dat het de tv-rechten voor Ligue 1, de Champions League en de Europa League voor de Franse markt heeft verworven, is potentieel explosief nieuws. Nadat Netflix in meer dan 200 landen over de hele wereld actief is geworden en het toonaangevende videostreamingplatform voor originele films en tv-series is geworden, heeft het ook besloten zich sterk te richten op sportrechten. Deze beslissing van Netflix zal gevolgen hebben in heel Europa, op een ogenblik dat de meeste liga’s bezig zijn hun televisierechten voor de komende jaren te heroverwegen. Amazon kocht de Premier League al de mogelijkheid om enkele wedstrijden op Twitch uit te zenden, en nu maakt Netflix een doorstart met exclusieve rechten op Ligue 1 en de belangrijkste Europese teamcompetities in Frankrijk.

Het meest interessante aspect is echter de prijs: Netflix heeft aangekondigd dat het een nieuw abonnement zal lanceren voor een maandelijkse prijs van 30 euro dat alle voetbalwedstrijden (Ligue 1, Champions en Europa League) en alle tv-series en films zal omvatten. De enige vereiste is een jaarlijks abonnementsgeld.

Netflix investeert in voetbal, wat kan er gebeuren in Italië

De Lega di Serie A bespreekt de laatste weken wat te doen met de tv-rechten voor de driejarige periode 2021 – 2024. De Laurentiis heeft zijn eigen plan gepresenteerd dat gericht is op de oprichting van een mediabedrijf waarbij de productie van de wedstrijden rechtstreeks wordt uitgevoerd door de Lega Serie A, die het signaal vervolgens doorverkoopt aan de belanghebbende partijen. Het doel is het aantal geïnteresseerde omroepen uit te breiden, met name door zich open te stellen voor on-demand platforms, Amazon en Netflix in primis. En de overeenkomst in Frankrijk tussen Netflix en Mediapro zou deze oplossing kunnen bevorderen.