Google Pixel 6 officieel: slimste telefoon ooit

Google Pixel 6 en Google Pixel 6 Pro maken hun beloftes waar: goede hardware, nieuwe eigen Tensor-chip en zwaar gebruik van kunstmatige intelligentie

Zoals alom aangekondigd, heeft Google zijn twee nieuwe 5G-smartphones onthuld: de Google Pixel 6 en Google Pixel 6 Pro, beide gebaseerd op de nieuwe eigen Tensor-chip. Een chip die volgens Google niet de krachtigste zal zijn in benchmarks, maar wel de deur zal openen naar een geheel nieuwe manier van smartphonegebruik.

Voor de goede orde zeggen we echter meteen dat de architectuur van Tensor onmiskenbaar next-generation is, met 2 high-performance cores, 2 medium-performance cores en 4 high-efficiency cores. De verschillen tussen de twee modellen zitten allemaal in het fotocompartiment, het scherm, de batterij en de prijs. Een prijs die, in beide gevallen, alles bij elkaar redelijk is gezien de innovatieve functies van deze twee telefoons. In feite, en dit is de kern van de presentatie, zul je met de nieuwe Pixel 6 dingen kunnen doen die je met geen enkele andere telefoon kunt doen, of veel sneller kunt doen wat andere telefoons doen. Alles draait om kunstmatige intelligentie, die doordringt in alle hardware en alle software van de nieuwe Google Pixel 2021.

Google Pixel 6 Pro: functies en prijs

Google Pixel 6 Pro is het vlaggenschipmodel, met een 6,7-inch OLED-scherm met QHD+ resolutie en LTPO-technologie waarmee je de verversingssnelheid kunt variëren tussen 10 Hz en 120 Hz, afhankelijk van de daadwerkelijke behoeften, waardoor je batterij bespaart. Onder het scherm bevindt zich de vingerafdruksensor, waarvan de beelden worden opgeslagen in de Titan M2, de “chip in een chip”: een onderdeel van de Tensor-processor die alle gevoelige gebruikersgegevens opslaat, beschermt en beheert.

Aan de Tensor-chip zit 12 GB RAM en 128 of 256 GB opslagruimte, die na aankoop niet kan worden uitgebreid. De Pixel 6 Pro is IP68-gecertificeerd.

Op het Pro-model zitten drie achtercamera’s: een 50 MP f/1.8-sensor met optische stabilisator en optische en digitale zoom tot 7X, een 12 MP ultra-groothoek f/2.2-sensor met 106 graden diafragma en een 48 MP f/3.5 gestabiliseerde zoom die (in hybride modus) tot 20X vergroting gaat. De camera aan de voorkant is 11 MP f/2.2, kan 4K-video’s opnemen met 30 fps, en is behoorlijk groothoekig: 94 graden.

De camera’s beloven, in combinatie met de kunstmatige intelligentie van de Tensor-chip, wonderen te verrichten in de postproductie. Met de functie Magisch gum kunt u bijvoorbeeld ongewenste personen en voorwerpen uit uw foto’s laten verdwijnen. Met de functie Bewegingsmodus kunt u foto’s maken met verschillende sluitertijden tegelijk. Met Real Tone is het mogelijk om foto’s van mensen in kleur te maken met veel mooiere en nauwkeurigere resultaten.

Dankzij Tensor is het ook mogelijk om nauwkeurig te dicteren in chat-apps (de kunstmatige intelligentie begrijpt ook commando’s zoals ‘verzenden’ of ‘verwijderen’), dialogen in realtime te vertalen, teksten, posters en verkeersborden te vertalen die met de camera zijn genomen. Kortom, je kunt alles doen wat je normaal online doet dankzij de diensten van Google, maar dan zonder online te gaan: alles wordt door de telefoon berekend, zonder gegevens uit te wisselen met externe servers.

Finitief is de batterij goed: 5.000 mAh, met 30 Watt bekabeld of draadloos opladen met Qi-certificering en omgekeerd opladen.

Google Pixel 6 Pro is nu al te bestellen (niet in Italië) voor een prijs van €899, in de 12/128 GB-versie, in Stormy Black, Cloudy White en Sorta Sunny. In Italië komt hij, als alles goed gaat, in 2022.

Google Pixel 6: functies en prijs

De standaardversie van de Google Pixel 6 heeft in essentie dezelfde hardware- en softwarefuncties als het high-end model, maar hij heeft niet de derde camera (de 20X zoom), hij heeft een 8 MP front-facing camera en een kleinere batterij (4.600 mAh, maar dezelfde soorten opladen).

Het scherm is ook anders: 6,4 inch, met FHD+ resolutie en variabele verversingssnelheid tot 90 Hz. Wat de basisopslag betreft: slechts 8/128 GB, op de standaard Pixel 6 is er geen 256 GB-denominatie. De Pixel 6 is ook IP68-gecertificeerd.

De Google Pixel 6 is te bestellen, in de kleuren Stormy Black, Sorta Seafoam en Kinda Coral, voor een prijs van 649 euro. Hij komt in 2022 naar Italië.