Als je van plan bent een foto van bliksem te maken, moet je de camera van je toestel handmatig instellen. Zo doe je dat
Er wordt wel gezegd dat de belangrijkste vaardigheid van een echte fotograaf het vastleggen van het moment is. Momenten die soms echt moeilijk vast te leggen zijn. Bedenk hoe moeilijk het is om een foto van bliksem te maken. Vooral als je het met alleen een smartphone probeert te doen.
Maak je geen zorgen, uiteindelijk is het niet zo onmogelijk. Je moet gewoon een paar dingen in de praktijk brengen. Laten we beginnen met een fundamenteel punt. Bliksem proberen vast te leggen is niet alleen geen kinderspel (fotografisch gesproken), het is ook zeer gevaarlijk. Als je besluit het te proberen, wees dan voorzichtig. Zorg dat je op een veilige afstand van de storm bent en zoek vooral dekking. Nu we de nodige voorzorgsmaatregelen hebben genomen, keren we terug naar de technische kant en proberen we te begrijpen wat je moet doen om met een smartphone een goede bliksemfoto te maken. De eerste vereiste is natuurlijk dat je goed bent in het zien van de juiste gelegenheid en klaar bent om op de sluiter te drukken voordat het te laat is.
Handmatig de camera configureren
Dit gezegd hebbende, laten we verder gaan met de belangrijkste stap: het configureren van de camera van de smartphone. De volgende tips kunnen op elk toestel worden toegepast, ongeacht fabrikant of besturingssysteem. Als u van plan bent een bliksemschicht vast te leggen, is het een goed idee om de standaardinstellingen ruim van tevoren te wijzigen.
Flitser en gevoeligheid
Laten we beginnen met de flitser. Je hebt het niet nodig om een foto van de bliksem te maken. Laten we overgaan tot de gevoeligheid, een eigenschap die ook snelheid wordt genoemd en die, eenvoudig gezegd, bepaalt hoe helder de bliksem in de opname zal zijn. Het advies is hier te kiezen voor ISO200.
Sluitertijd en scherpstelling
De sluitertijd, d.w.z. de tijd dat de sensor aan licht wordt blootgesteld, moet worden ingesteld op 8 seconden. Het is ook van essentieel belang om de smartphone stabiel te houden en plotselinge bewegingen te vermijden. De scherpstelling moet handmatig gebeuren.
Witbalans en timer
Er is geen standaardwaarde voor de witbalans bij het maken van een foto van bliksem. Dat hangt van je eigen voorkeuren af. U moet ook letten op de timer, d.w.z. de tijd die verstrijkt vanaf het moment dat u op de cameraknop drukt en de opname is gemaakt. Het moet ingesteld zijn op 3 seconden. Dit voorkomt onscherpte als gevolg van beweging.
Beeldformaat
Nu, voordat u op zoek gaat naar de “perfecte storm”, is het belangrijk om het formaat te kiezen waarin u uw foto’s wilt opslaan. RAW is het beste, omdat de beeldkwaliteit dan beter behouden blijft en het beeld beter te bewerken is.
Let op geluid
Een laatste tip: schakel geluid en trillingen uit. Waarom? Stel je voor dat net wanneer je op de sluiter drukt, na uren wachten, er een bericht binnenkomt. De foto zou voor altijd verpest zijn.