Hier vindt u de bijzonderheden van NFC-technologie, hoe het verschilt van Bluetooth, hoe het werkt op Android-toestellen en wat u moet doen om het in te schakelen.
NFC-technologie wordt steeds populairder, hoewel veel gebruikers zich dat niet schijnen te realiseren. Maar wat is het precies? Hoe schakel ik NFC in op Android? Hier is een artikel van Libero Tecnologia om in detail te begrijpen wat NFC-technologie is en waarom het ons in de toekomst zal vergezellen.
Wat is NFC
NFC staat voor Near Field Communication. Ieder van ons is wel eens in aanraking geweest met NFC, misschien niet rechtstreeks, maar door getuige te zijn van een live betaling in een winkel, waarbij de koper zijn schuld afloste door zijn telefoon op het toestel van de verkoper te plaatsen.
Dit is nu precies de kracht van Near Field Communication: het mogelijk maken van tweerichtingsverkeer van gegevens zonder enig contact tussen de twee betrokken apparaten. NFC is gebaseerd op de principes van RFID-technologie (Radio Frequency Identification), die is gekoppeld aan verificatie via radiogolven, en werd voor het eerst gepatenteerd door Charles Walton in 1983.
Hoe werkt NFC?
Om te begrijpen hoe u NFC op uw Android-toestel inschakelt, moet u eerst tot in detail begrijpen hoe deze technologie werkt. De basis voor het gebruik ervan moet de aanwezigheid van een NFC-chip zijn, die op de nieuwste generatie Android-telefoons meestal in de SIM- of MicroSD-kaart is geplaatst.
Dan moet je NFC activeren via de instellingen van de telefoon. Als u bijvoorbeeld een Android-toestel gebruikt, volgt u dit pad: Instellingen > Aangesloten apparaten > NFC. Zodra NFC is geactiveerd, zal het toestel automatisch contact maken met alle andere toestellen die deze technologie hebben geïnstalleerd en kunnen gebruiken. Het voorbeeld van een betaalterminal in een winkel is zeker het meest toepasselijke en directe voorbeeld.
Wat doet NFC?
Zoals we kunnen zien is NFC de zoveelste revolutionaire technologie die snel zijn intrede doet in ons leven. Maar hoe beslissend is het vandaag en waar zal het in de toekomst zijn? In wezen is NFC een technologie die ons in staat stelt gemakkelijk en snel bepaalde informatie uit te wisselen, zonder dat de toestellen met kabels of dergelijke hoeven te worden verbonden. Near Field Communication wordt al in veel winkels en detailhandelaren gebruikt om sneller te kunnen betalen.
Het proces is heel eenvoudig: wie bijvoorbeeld een Android-toestel heeft, kan Android Pay downloaden (of een andere digitale betaaldienst, zoals Google Pay), de gegevens van de meest gebruikte betaalsystemen (kredietkaarten, debetkaarten, prepaidkaarten) invoeren en opslaan en vervolgens zijn smartphone gebruiken om te betalen in winkels die zijn uitgerust met contactloze betaling. Bovendien kunnen met NFC ook multimediabestanden (foto’s, audio, video), de positie op Maps of een telefooncontact worden uitgewisseld.
Bluetooth en NFC: wat zijn de verschillen?
Wie deze regels leest en voor het eerst met NFC-technologie in aanraking komt, zal ongetwijfeld denken aan de enorme basisovereenkomsten tussen NFC en Bluetooth. De manier waarop het werkt lijkt natuurlijk veel op elkaar, maar er zijn wezenlijke verschillen tussen de twee technologieën.
Op de eerste plaats is Bluetooth niet zo snel als NFC. Bluetooth activeren duurt meestal een paar seconden en een ad hoc, zij het vrij snelle, configuratie. NFC daarentegen vereist geen configuratie en wordt onmiddellijk geactiveerd. Een ander belangrijk verschil is het bereik: het Bluetooth-bereik is veel groter, en kan tot enkele meters reiken. NFC daarentegen is ontworpen voor een maximaal bereik van 10 cm.
Kunnen we NFC als ‘veilig’ definiëren?
Het is duidelijk dat het idee van een technologie die is gebaseerd op de loutere nabijheid van twee apparaten, zonder draden en zonder contact, aanleiding kan geven tot veiligheidsproblemen. De realiteit is echter heel anders: het feit dat het alleen over een zeer korte afstand werkt (maximaal 10 cm), sluit elk risico van interferentie van buitenaf uit (wat met Bluetooth aannemelijker kan zijn).
De risico’s van malware en phishing-aanvallen zijn ook zeer klein. Het zou een gerichte aanval van cybercriminelen moeten zijn. Dit is een betrekkelijk onwaarschijnlijke situatie. In ieder geval is het advies van Libero Tecnologia om NFC-technologie te gebruiken en niet te vergeten een goed antivirusprogramma op uw smartphone te downloaden.