Xbox: alle modellen, kosten en functies

De Xbox is een van ’s werelds populairste spelconsoles, naast Nintendo’s Playstation en Wii. Je kunt momenteel de Xbox One X kopen, de krachtigste spelcomputer op de markt, die de PS4 Pro rechtstreeks uitdaagt op het gebied van prestaties, grafische resolutie en laadsnelheid, maar er zijn ook nog de Xbox One S en de basis Xbox One.

Hier vind je een uitgebreide blik op de specificaties, functies, games en diensten die bij de wereld van Xbox horen.

Xbox One: technische kenmerken en functionaliteit

Xbox One is de versie die voorafging aan Microsofts laatste twee consoles, de Xbox One S en X, die de evolutie vertegenwoordigden van het oude Xbox 360-model, dat nu nogal gedateerd en verouderd is, hoewel er consoles te koop zijn, maar met een uitgeput spellenpark. De Xbox One heeft een vrij doosachtig ontwerp, meer ontworpen voor de prestaties van de machine dan het esthetische aspect, met een gewicht van 3,5 kg en afmetingen van 34,3 cm breed bij 26,3 cm diep.

Binnenin herbergt het een octa-core AMD Jaguar processor met een kloksnelheid van 1,75 GHz, met een TFLOPS 1.2 GPU, 8 GB RAM en intern geheugen van 500 GB of 1 TB, afhankelijk van de versie. De console beschikt over een 6-voudig DVD/Blu-ray-station, met Wi-Fi-, Ethernet- en Bluetooth-connectiviteit, HDMI-ingang en -uitgang, ondersteuning voor 4K- en 1080 pixelresolutie, met Kinect Next-Gen-bewegingssensor, S/PDIF-audio-uitgang en 3 USB-poorten. De software van de Xbox One is uiteraard Windows x64, waarmee je verbinding kunt maken met apps, videogesprekken kunt voeren en kunt internetten, en bijna alle Xbox 360-games zijn compatibel.

Xbox One S: kenmerken en specificaties

In 2016 verscheen de S-versie van de Xbox One, een minder imposante console dan het oorspronkelijke model, met enkele wezenlijke verschillen, waaronder een meegeleverde voeding en compactere afmetingen, met een gewicht dat is teruggebracht tot minder dan 3 kg, een breedte van 29,5 cm en een diepte van 23 cm. De Xbox One S is verkrijgbaar in drie versies, met 500GB, 1TB en 2TB aan interne harde schijfruimte, allemaal met ondersteuning voor 4K Ultra HD en een maximale resolutie van 3840×2160 pixels.

De console staat garant voor uiterst indrukwekkende en scherpe graphics, dankzij de HDR-technologie, High Dynamic Range, die zorgt voor schitterende kleuren, compatibel met Blu-ray  en Ultra HD-videostreaming in 4K voor Amazon Prime Video en Netflix. Er is ook Dolby Atmos audio-ondersteuning om het afspelen van muziek in games, of apps zoals Spotify en YouTube te optimaliseren. De hardware van de Xbox One S bestaat uit een 8-core AMD 1,75 GHz processor met 8 GB RAM, terwijl de geïntegreerde Kinect-aansluiting is verwijderd, zodat deze kan worden gebruikt via USB-poorten of een Bluetooth-verbinding.

Xbox One X: Hoe de gameconsole werkt

De krachtigste gameconsole die Microsoft heeft gemaakt, de Xbox One X, is een compact apparaat dat hoge prestaties kan garanderen, op het hoogste niveau in de game-industrie. Binnenin bevindt zich een octa-core AMD Radeon RX 480 processor, met twee krachtige quad-core Jaguar modules geklokt op 2,3 GHz, 12 GB GDDR5 RAM, 1 TB intern geheugen en een 6 Teraflops geïntegreerde GPU. Deze aspecten zorgen voor uitzonderlijke graphics, met ondersteuning voor 4K in Ultra HD, Blu-ray, HDMI en HDR10-compatibiliteit.

De console is voorzien van een beheersysteem op basis van kunstmatige intelligentie, dat zorgt voor een continue optimalisatie van de prestaties, met hyperrealistische details en een laadsnelheid van maximaal 326 GB per seconde. De Xbox One X heeft een opmerkelijke audiokwaliteit, met Dolby Digital 5.1 Atmos en DTS 5.1. De connectiviteit omvat het beste van de moderne technologie, met Wi-Fi Direct, IR Blaster-signalen en Bluetooth 5.0, met 3 USB 3.0-poorten, Ethernet-ingang en 2 HDMI-poorten.

Prijzen van Xbox One-gameconsoles

Wat de prijzen betreft, is de duurste console zeker de Xbox One, die op Amazon of bij officiële retailers kan worden gekocht voor een gemiddelde prijs van rond de €250/350. Bij de prijs zijn echter vaak enkele games inbegrepen, waarvan Rainbow Six Siege en Gears of War Ultimate Edition en Forza Motorsport 6 de meest voorkomende zijn. De Xbox One S-console heeft een officiële prijs van 249,99 euro, verkocht in de 1TB-versie met een game naar keuze uit Fortnite, Battlefield V, Forza Horizon 4 of Minecraft. Op Amazon vind je de console met een draadloze controller voor slechts €185, maar zonder games of accessoires. De Xbox One X is aanzienlijk duurder, met een basisprijs van 450 pond en een game inbegrepen uit Tom Clancy’s The Division 2, Gold Rush Special Edition Battlefield V, Metro Saga, Shadow of Tomb Raider, Fallout 76 of Forza Horizon 4.

Xbox One X vs PS4 Pro: wat is de betere console?

De Xbox One X wordt gefactureerd als ’s werelds krachtigste spelcomputer, en wordt verkocht voor ongeveer €100 meer dan zijn directe concurrent, Sony’s Playstation 4 Pro, terwijl we wachten op de nieuwe versie. De beslissing is niet gemakkelijk, want beide bieden vergelijkbare functies, zoals ondersteuning voor 4K en streaming, terwijl aan de ene kant de Xbox One X eigenlijk krachtiger is dan de PS4 Pro, maar de laatste beschikt over interessante functies, zoals de ingebouwde VR-viewer.

Zowel CPU als GPU komt de Xbox One X als beste uit de bus, hetzelfde voor RAM-capaciteit en geheugenbandbreedte, maar de opslagruimte, grafische ondersteuning en in- en uitvoerpoorten zijn hetzelfde. Hoewel de Xbox beter is in termen van prestaties, kracht, graphics en spelervaring, is de Playstation 4 Pro nog steeds superieur in termen van compatibiliteit met virtual reality-viewers, interface en prijs. Beide zijn uitstekende spelconsoles, krachtig en betrouwbaar, dus de keuze wordt nogal subjectief.

Xbox One S vs Xbox One: welke te kiezen?

Een van de twijfels voor een beginnende gamer is de keuze tussen de Xbox One en de S-versie, die ogenschijnlijk erg op elkaar lijken. In werkelijkheid is de Xbox One S een recente en bijgewerkte versie, met voldoende ondersteuning voor resoluties van goede kwaliteit, een aanzienlijke snelheid en prestaties die geschikt zijn voor moderne consolegames. De Xbox One S is een recente en bijgewerkte versie, met voldoende ondersteuning voor een goede kwaliteit resolutie, een aanzienlijke snelheid en prestaties die passen bij moderne consolegames. Hij beschikt met name over de nieuwste generatie hardware, niet zo krachtig als de Xbox One X, maar zeker superieur aan de basisversie.

De keuze hangt echter ook af van je tv, want de Xbox One heeft een resolutie van maximaal 1080 pixels, dus tenzij je een 4K Smart-tv hebt, wordt de Xbox S-versie vrijwel nutteloos en verliest hij een deel van zijn technische voordeel. Een andere belangrijke factor is de prijs, die voor de Xbox One S zeker goedkoper is dan voor de Xbox One. De Xbox One S presteert beter, is geavanceerder en goedkoper dan de Xbox One, maar het blijft een persoonlijke beslissing.

Exbox-accessoires: wat zijn het en hoeveel kosten ze

Je kunt op de officiële Microsoft-winkel diverse accessoires kopen die compatibel zijn met de Xbox One, One S en One X.

De populairste apparaten zijn natuurlijk de draadloze controllers, verkrijgbaar in allerlei kleuren, samenstellingen en fittingen. De prijs van een Xbox One-controller varieert van €50, voor een eenvoudig en onopvallend model, tot €150 voor de nieuwste generatie meer geavanceerde apparaten, waaronder de draadloze Elite-controller die in zwart of wit verkrijgbaar is. Sommige apparaten zijn ontworpen om perfect te passen bij bepaalde games, zoals de draadloze controller voor Combat Tech of die voor Minecraft Creeper.

De technische details komen aardig overeen, met een 3,5 mm stereo audio jack-aansluiting, Bluetooth-technologie, button mapping en compatibiliteit met alle consoles in de One-serie en Windows 10.

De Elite-versie van de draadloze Xbox-controller zorgt daarentegen voor hoge precisie, met verwisselbare en aanpasbare hendels, ideaal voor meer ervaren gamers die complexe manoeuvres moeten uitvoeren. De Elite-versie van de draadloze Xbox-controller beschikt ook over een app om digitaal wijzigingen aan te brengen en aspecten als knopgevoeligheid en functionaliteit te beheren, met een ergonomisch ontwerp en een gewicht van slechts 348 gram.

Xbox voor het gezin: wat het is en hoe het werkt

Microsoft biedt gezinsvriendelijke diensten, zodat volwassenen met hun kinderen kunnen spelen en kinderen dankzij de afstandsbediening zonder gevaar alleen kunnen blijven. Een interessante functie is Copilot, waarmee je twee controllers met elkaar kunt verbinden, om ze als één controller te gebruiken. Zo kun je zelfs met kleine kinderen racen en voorkomen dat ze verdwalen in het spel, met behulp van de ondersteuning van de hoofdcontroller.

Ook in de Xbox-gamecollectie is er een breed scala aan opties voor kinderen, waaronder Ugly Dolls en Brief Battles voor de kleintjes, of Noir Chronicles: City of Crime en Astroneer voor degenen die een paar jaar ouder zijn. Een spel voor kinderen vinden is heel eenvoudig, ga naar de Xbox-gamewinkel, selecteer de optie Kinderen en familie in de beschikbare filters, en controleer de compatibiliteit met de leeftijd van het kind in het gedeelte Aanvullende informatie, onder het kopje Leeftijdsbereik.

Exbox App voor Windows 10: Hoe het werkt

Dankzij de Xbox-app kun je de integratie van de console vergroten, om deel te nemen aan live groepsgames, met compatibiliteit voor Windows 10-pc’s, Android-smartphones en iOS-apparaten. Met de app kun je je favoriete games op elk apparaat laden, lid worden van de Xbox Live-community en altijd in contact blijven door draadloze Xbox-controllers aan te sluiten op je computer en mobiele apparaten. De app is compatibel met andere externe apps zoals Messenger en YouTube, evenals afstandsbediening, gamehistorie, streaming, groepschat en multiplayermodi.

Beste games voor Xbox One, Xbox One S en Xbox One X

Het gameaanbod van Xbox One, One S en One X is groot en gevarieerd, met alle heetste en populairste games van dit moment, en elke maand nieuwe releases.

Games die zijn geoptimaliseerd voor Xbox One X, met ondersteuning voor 4K-graphics en HDR-resolutie, zijn onder andere Anthem, Assassin’s Creed Odyssey, Battlefield V, Black Desert Online, Call of Duty WW2, Darksiders III, Destiny 2, F1 2018, Fallout 76, EA Sports FIFA 19, Final Fantasy XV, Fortnite, Forza Horizon 4, Metro Exodus en nog veel meer, waarvan de volledige lijst te vinden is op de officiële Xbox-website van Microsoft.

Om geen games afzonderlijk te hoeven kopen, kun je je abonneren op Xbox Games Pass, een abonnement dat €9,99 per maand kost, waarbij de eerste maand voor slechts €1,- in de aanbieding is. Met deze service kun je games op de dag van de lancering krijgen, ze downloaden om ze zowel online als offline te gebruiken en exclusieve kortingen krijgen die kunnen oplopen tot 20% korting op de catalogusprijs.

Xbox Game Pass is ook beschikbaar binnen de Xbox-app, zodat je de service op elk mobiel apparaat of direct op je pc kunt gebruiken.