De oplichting loopt in e-mails, op online verkoopplatforms en zelfs op sociale netwerken. Zo kunt u ze herkennen en uzelf beschermen
Zoals uit recent onderzoek blijkt, groeit de elektronische handel in Italië. Een positief feit, geen twijfel mogelijk. Kopen op het internet stelt ons echter bloot aan talrijke gevaren als we niet voorzichtig zijn. De grootste bedreiging wordt oplichterij genoemd, en helaas zijn er vele op het net te vinden.
De verbeeldingskracht van degenen die deze oplichterij ensceneren, kent geen grenzen of hulpmiddelen. De zwendel verloopt via e-mails, in dit geval phishing, op online verkoopplatforms, waarvan sommige zelfs beroemd zijn, en zelfs op sociale netwerken. Het doel van deze cyberoplichting is om persoonlijke gegevens te verzamelen en zo geld af te persen. En hoewel de door de fraudeurs gebruikte technieken steeds dezelfde zijn, blijft het aantal gebruikers dat in de val van de hacker trapt zeer hoog. U moet dus leren hoe u zich tegen oplichters kunt beschermen door een paar eenvoudige tips op te volgen.
Tips om oplichting te herkennen
In de eerste plaats is het altijd een goed idee om te controleren of de website beveiligd is: ‘serieuze’ platforms gebruiken normaal gesproken het HTTPS-protocol, dat ervoor zorgt dat gegevensoverdracht (zoals creditcardgegevens) niet wordt onderschept.
Een aanwijzing die ons achterdochtig zou moeten maken – en niet zo’n beetje ook – is als iemand ons een e-mail stuurt waarin een koopje wordt aangeboden. Vermijd dit als de pest: het is beslist oplichterij.
Stuur geen persoonlijke documenten, zoals uw identiteitskaart- en creditcardgegevens, naar mensen die per e-mail contact met u hebben opgenomen.
Open geen links in e-mails van onbekende bronnen, u kunt worden doorverwezen naar oplichtingssites.
Het is ook belangrijk om op uw hoede te zijn voor verkopers die een andere vorm van betaling eisen dan de online winkel waar de advertentie is gepubliceerd.
Wees op uw hoede voor online verkoopplatforms. Ze zijn niet allemaal hetzelfde. Voordat u een aankoop doet, moet u ervoor zorgen dat de site betrouwbaar is. Zoek op het net, vergelijk ervaringen met andere gebruikers, lees de commentaren. Controleer vervolgens of de winkel een maatschappelijke zetel en een telefoonnummer heeft.
Gebruik de officiële websites van het product dat u van plan bent te kopen: zo voorkomt u dat u namaakgoederen in huis haalt.
Als u een van die platforms hebt gekozen waarop de advertenties van veel particulieren worden gehost, kunt u beter niet met een creditcard betalen, maar de voorkeur geven aan betaling onder rembours.
Het is bijna zomer, doe uw ogen open. Ook hier geldt: het is het beste om te reserveren via gerenommeerde sites. Wees bijvoorbeeld op uw hoede voor iemand die u in augustus een verleidelijke aanbieding doet in een van de meest exclusieve badplaatsen.
En gebruik vooral geen gewone creditcard voor uw online aankopen. Gebruik zo’n prepaid kaart en laat alleen het geld achter dat nodig is voor de aankoop. In geval van fraude, beperkt u de schade.