Pas op: online surfen doet u de tijd uit het oog verliezen

Bent u ooit op Facebook gaan surfen en ontdekt u na het ene bericht dat het etenstijd is en hebt u het niet eens in de gaten?

Het lijkt misschien een triviaal onderwerp om te bestuderen, maar een groep psychologen van de Universiteit van Kent heeft aangetoond dat mensen die Facebook gebruiken of op het web surfen, last hebben van tijdperceptieproblemen.

De onderzoekers toonden 20 afbeeldingen aan vierenveertig vrijwilligers gedurende variërende hoeveelheden tijd. Vijf van de beelden werden in verband gebracht met Facebook, vijf hielden meer in het algemeen verband met het internet, en de laatste tien waren neutrale “controle”-beelden. De deelnemers werd vervolgens gevraagd of het beeld dat zij zojuist hadden gezien, gedurende een lange of korte periode zichtbaar was geweest. Uit de resultaten van het experiment blijkt dat mensen het verstrijken van de tijd onderschatten wanneer ze naar internet-gerelateerde beelden kijken, en nog meer wanneer het gaat om beelden van Facebook.

Facebook- en webverslaafden

“We hebben bewijs gevonden dat Facebook- en internetgerelateerde stimuli de tijdscognitie kunnen verstoren door mechanismen die verband houden met factoren als aandacht en arousal,” leggen onderzoekers Lazaros Gonidis en Dinkar Sharma uit in een onderzoek dat is gepubliceerd in het Journal of Applied Social Psychology. “Dit resultaat benadrukt dat Facebook-gerelateerde stimuli leiden tot een overschatting van tijd in vergelijking met internet-gerelateerde stimuli en dat beide veel beter presteren dan de stimuli die worden geleverd door neutrale beelden waarbij de tijdscognitie realistischer is.” De twee wetenschappers hopen dat hun bevindingen zullen leiden tot een toekomstige studie van verslavend gedrag.