Windows 10, wat te verwachten van de update voor april 2019

De Windows 10 April Update komt in april: hier zijn alle belangrijkste nieuwe functies en hoe het besturingssysteem zal veranderen

Terwijl veel Windows 10-gebruikers nog steeds worstelen met het verteren van de zeer ongelukkige Oktober Update, die zoveel problemen veroorzaakte op de pc’s waarop hij werd gedownload en geïnstalleerd, bereidt Microsoft zich voor op de lancering van de volgende halfjaarlijkse update van zijn besturingssysteem: de Windows 10 April Update.

Zoals we inmiddels gewend zijn, introduceert Microsoft met de halfjaarlijkse update veel belangrijke nieuwe functies in zijn besturingssysteem. Belangrijk nieuws op het gebied van beveiliging: Microsoft zal een patch uitbrengen die alle problemen zal verhelpen die zijn veroorzaakt door de vorig jaar ontdekte fouten in de processor. Het menu Start wordt ook aangepast, waardoor het lichter en gebruiksvriendelijker wordt.

April Update

Bij de volgende update zal Windows 7 GB aan ruimte op de harde schijf “stelen” om te reserveren voor volgende updates. Maar gelukkig wordt deze ruimte ook door toepassingen gebruikt om tijdelijke bestanden te parkeren. Als alles op de best mogelijke manier wordt uitgevoerd, zullen we dus 7 GB minder ruimte hebben, maar we hoeven ons er niet al te veel zorgen over te maken. Maar deze keuze van Microsoft kan een probleem worden als we in plaats van een HD een SSD hebben, met veel minder GB beschikbare ruimte.

Windows Home-gebruikers zullen updates dan kunnen pauzeren, maar slechts voor maximaal 7 dagen. Gebruikers van de Pro-versie kunnen ze 35 dagen lang blokkeren. In beide gevallen zal Windows niet toestaan dat lopende updates met betrekking tot de beveiliging van het besturingssysteem worden uitgesteld.

In Windows 10 versie 1903 zal ook de scheiding tussen Cortana en het zoekvak zijn debuut maken. Cortana kan worden geactiveerd door op een speciale knop te klikken of met de gebruikelijke zin “Hey Cortana”, terwijl het typen in het vak een eenvoudige tekstzoekopdracht zal doen die ook kan worden teruggebracht tot alleen apps, documenten, e-mails of zelfs webpagina’s die vervolgens in Edge worden geopend.

Verbetert OS-beveiliging

Terwijl het toch over beveiliging gaat, heeft Microsoft hard moeten werken om de gebreken in processors die de afgelopen 12 maanden zijn ontdekt, te dichten. Met de Windows 10-update van april 2019 komt een maxi-patch die is gebaseerd op het werk van Google-programmeurs (de zogenaamde “Reptoline”-patch).

Met de Windows 10 April Update krijgen we eindelijk een nieuw Start-menu, dat lichter en gemakkelijker te gebruiken zal zijn. Het zal bijvoorbeeld in slechts één kolom worden weergegeven, in plaats van de huidige vier. Ook het inloggen zal veranderen: het zal mogelijk zijn in te loggen zonder een wachtwoord in te voeren, maar het zal nodig zijn een machtigingscode in te voeren die Microsoft via SMS verstuurt.