Wat is het en hoe werkt Samsung Pay

Samsung Pay is officieel ook in Italië uitgebracht: sinds 22 maart 2018 is het beschikbaar voor alle gebruikers die een Samsung smartphone of smartwatch hebben die door de dienst wordt ondersteund.  Met Samsung Pay zullen mensen in staat zijn om betalingen te doen in winkels door simpelweg hun smartphone in de buurt van de kassa te brengen (het apparaat waar je gewoonlijk je creditcard of pinpas insteekt).

De werking lijkt sterk op die van Apple Pay, een dienst ontwikkeld door het bedrijf uit Cupertino, waarmee je met je iPhone kunt betalen. Maar de dienst van Samsung is uitgebreider en ondersteunt een groter aantal creditcards. Samsung heeft ook aan de beveiliging van de gegevens van zijn gebruikers gedacht en heeft drie systemen ontwikkeld om persoonlijke informatie te beschermen: voordat een betaling wordt verricht, moet de gebruiker zijn of haar persoonlijke vingerafdruk, irisscan of PIN bevestigen; tokenisatie van creditcardgegevens; en bescherming via Samsung Knox. 

Wat is Samsung Pay

Samsung Pay is een gratis dienst,  compatibel met sommige smartphones van het Zuid-Koreaanse bedrijf, waarmee u uw boodschappen of aankopen in de winkel rechtstreeks met uw mobiele telefoon kunt betalen. Breng uw toestel gewoon naar de kassa en de betaling gebeurt (bijna) automatisch. De dienst maakt gebruik van twee verschillende technologieën om met het verkooppunt te communiceren: de MST-methode (Magnetic Secure Transmission), d.w.z. de methode die door sommige kassalezers wordt gebruikt om de magneetstrip van een kaart te lezen, en de NFC-technologie (Near Field Communication), die wordt gebruikt voor contactloze kaartbetalingen. Dankzij de ondersteuning van deze twee technologieën zal het mogelijk zijn om Samsung Pay op alle POS in Italië te gebruiken.

Hoe Samsung Pay te gebruiken

Het activeren van Samsung Pay is echt heel eenvoudig. Eerst moet u de applicatie downloaden van de Google Play Store en u registreren voor de dienst met uw Samsung-account. Vervolgens kunt u een creditcard toevoegen door deze in te lijsten met de camera van uw smartphone. Zodra dit is gebeurd, kun je de dienst gaan gebruiken om je boodschappen of aankopen direct in de winkel te betalen.

Samsung Pay ondersteunt ook enkele smartwatch-modellen van het Zuid-Koreaanse bedrijf. Om de dienst te activeren, installeert u de nieuwste versie van het besturingssysteem dat beschikbaar is voor de smartwatch, opent u de Samsung Gear-app en selecteert u Samsung Pay. Vervolgens moet u uw creditcardgegevens toevoegen en de instructies volgen om de activering van de dienst te voltooien.

Security First

Samsung Pay maakt gebruik van drie verschillende beveiligingsniveaus om de veiligheid van gebruikersgegevens te waarborgen. Alvorens een betaling te verrichten, wordt de gebruiker gevraagd te bevestigen door het invoeren van een PIN, zijn vingerafdruk of een irisscan. De gegevens daarentegen worden opgeslagen in een token, zodat ze niet in het geheugen van de smartphone aanwezig zijn. Daarnaast worden de gegevens ook beschermd door Samsung Knox, de speciale beveiligingsdienst.

Welke creditcards worden ondersteund

Samsung zegt dat meer dan 60% van de creditcards die in Italië worden gebruikt, door Samsung Pay wordt ondersteund. Dit is mogelijk dankzij overeenkomsten die de Zuid-Koreaanse onderneming heeft gesloten met alle belangrijke kredietinstellingen in Italië (Banca Mediolanum, BNL, Che Banca, Hello Bank, Intesa San Paolo, Unicredit en Nexi). Samsung vraagt geen percentage van de transacties van gebruikers en dat heeft het makkelijker gemaakt om overeenkomsten met banken te sluiten.

Welke toestellen zijn compatibel met Samsung Pay

Alleen bepaalde smartphonemodellen kunnen Samsung Pay gebruiken: Galaxy S9 en Galaxy S9+,

Galaxy Note 8, Galaxy S8 en S8+, Galaxy A8, Galaxy S7 edge, Galaxy S7, Galaxy A5 2017 en Galaxy A5 2016. Onder de ondersteunde apparaten zijn ook twee smartwatches: de Gear S3 classic/frontier en de Gear Sport, maar de laatste werkt alleen met NFC-technologie.