Wat is de Sky pezzotto en waarom is het illegaal

Het Sky-signaal krijgen door slechts tien euro per maand te betalen is illegaal: hier is wat het pezzotto-abonnement is en hoe het werkt

De recente arrestatie van een 35-jarige man uit Palermo die er volgens de staatspolitie in was geslaagd om Sky-, Dazn- en Netflix-signaal streaming te pirateren naar maar liefst 11 duizend klanten in heel Italië heeft de enorme business van de “pezzotto” aan het licht gebracht. Bij de man thuis vond de politie 186.900 euro in contanten, goudstaven en twee portefeuilles met cryptocurrency’s. De Palermo man had het geld verstopt in het vuilnis en in het toilet.

Maar wat is pezzotto? Wat betekent dit woord? Pezzotto is een Napolitaanse term, meer bepaald een adjectief alvorens een zelfstandig naamwoord te worden, dat is afgeleid van “appezzottato” en “nep” betekent. Evenals het Siciliaanse “tarocco”, dat nu volwaardig Italiaans is geworden, duidt pezzotto ook op iets dat vervalst is. Pezzotto is per definitie iets illegaals: van pezzotto CD’s tot appezzottati films, elke vorm van pezzotto is een vervalsing. In het geval van Sky-piraterij gaat het echter om een zeer geraffineerde vervalsing, waarvoor (voor de uitzending van het illegaal gekopieerde signaal) goede hardware-apparatuur en een uitstekende internetverbinding nodig zijn.

Hoe Sky pezzotto werkt

Het principe achter alle illegale tv-, satelliet- of streamingkanalen is altijd hetzelfde: je gebruikt een originele en legitieme decoder (of abonnement, in het geval van Netflix en dergelijke) om het gecodeerde signaal te decoderen en vervolgens stream je het via de beproefde (en volledig legale, als het niet wordt gebruikt om illegaal gekopieerde inhoud door te geven) IPTV-technologie via internet naar je “klanten”. De man uit Palermo die werd gearresteerd, had bijvoorbeeld 57 Sky-decoders thuis, die elk werden gebruikt om één zender te decoderen en vervolgens illegaal te streamen.

Waarom Sky illegaal is

Elke van de 11.000 klanten van de Palermo-streamer betaalde gemiddeld 10 euro per maand om voetbalwedstrijden, sportevenementen en andere inhoud te bekijken waarvan de uitzendrechten in handen zijn van Sky of andere platforms. Een aansprekende klant is dus een klant minder voor TV-platforms. Daarom maakt de wet het zowel strafbaar om fragmentarische inhoud door te geven als om deze te ontvangen: een arrest van het Hooggerechtshof uit 2017 legde een illegale Sky-gebruiker een boete van 2 000 euro en vier maanden gevangenisstraf op. En hij kwam er gemakkelijk vanaf: de wet voorziet in een boete van 2.582,29 euro tot 25.822,26 euro voor deze overtreding, en van zes maanden tot drie jaar gevangenisstraf voor de “klant”.