De elektronische identiteitskaart-app komt op iPhone: waarvoor

Vanaf vandaag kunnen iPhone-bezitters met een elektronische identiteitskaart deze gebruiken om zich te authenticeren bij compatibele diensten. Dit is hoe

Na zijn komst op Android-smartphones, waar het meer dan één probleem bleek te hebben, komt de CIEid-app nu ook naar iOS. Dit betekent dat alle 15 miljoen Italianen en inwoners van Italië die al een elektronische identiteitskaart (CIE) hebben, deze kunnen gebruiken om zich automatisch op het web te authenticeren.

Net als de andere app is ook de iOS-app ontwikkeld door het Istituto Poligrafico e Zecca dello Stato en is uiteraard gratis. De CIEid iOS-app is al beschikbaar in de App Store van Apple en kan worden gedownload, geïnstalleerd en gebruikt door iedereen met een CIE. Enkele technische beperkingen zorgen er echter voor dat niet iedereen er gebruik van kan maken: CIEid is namelijk alleen compatibel met iOS 13.0 of hoger en werkt alleen met iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone X, iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR, iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max en iPhone SE 2020.

Veel Apple-gebruikers met iPhones van een oudere generatie zullen er geen gebruik van kunnen maken, omdat de aanwezigheid van een NFC-module een vereiste is.

CIEid-app: hoe het werkt

Als uw apparaat compatibel is, kunt u de CIEid-app op iOS installeren en normaal opstarten. De eerste keer dat het systeem wordt opgestart, moet de gebruiker zijn elektronische identiteitskaart registreren en zijn achtcijferige PIN-code invoeren. De gebruiker moet de kaart dan dicht bij de achterkant van de iPhone brengen (met NFC ingeschakeld) om de registratie te voltooien. Ga vervolgens naar elke site die authenticatie met de CIE toestaat en kies “Sign in with CIE”. U krijgt op het scherm te zien welke stappen u moet doorlopen om de burger op de site te identificeren.

CIEid-app: problemen op Android

Op dit moment zijn er heel weinig downloads van de CIEid-app voor iOS, maar de reviews zijn goed: slechts 18, maar het gemiddelde is 4,6 op 5. De situatie is heel anders op Android, waar de app in het verleden (en nog steeds voor veel gebruikers) verschillende problemen heeft gehad met zijn werking.